2016 tíz legjobb sorozata: A nagy visszatérők

2

Az újonc sorozatok mellett a visszatérők kapcsán sem lehetett okunk a panaszra 2016-ban. Akadtak olyanok, ahol borítékolható volt a kimagasló folytatás, de kellemes meglepetésekben is lehetett részünk.

 

1. Gomorra 2. évad

2016 legjobb visszatérő sorozata szerintünk Európából, mégpedig Olaszországból érkezett. Ahogyan már 2015-ben megírtuk a Gomorra a maffia sorozatokban újat hozott, de második évad elképesztően beindult és felülmúlta a kiváló első szériát is. A sorozat az olasz sorozat gyártás legerősebb export terméke, de természetesen Olaszországban is nagyon sikeres, az új évad értékelései konkrétan magasabbak mint House of Cards vagy a Game of Thrones esetében.

A történet dióhéjban ebben a szériában, hogy miután az első évadban Don Pietro visszavonult – igazi nem végleg – , a Gomorra folytatása a két ősi ellenség Genny Savastano és Ciro ellentéttel indít. Végül a konfliktus sokkal bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá válik, mint várható volt.

Egészen elképesztő szintre fejlődött a Gomorra a második évadra, és a jó hír, hogy nem kell lemondanunk róla, ugyanis berendelték a harmadik és a negyedik évadot is.

Gomorra 2. évad kritika

1. Narcos  2. évad

Elég furcsán mutat, hogy két első helyezés van, de nyáron nem sokkal a Gomorrát követően láttam a Narcos második évadját és már akkor sem tudtam eldönteni melyik a jobb. A Narcos ugyanis “máshogyan jobb”, egy monumentálisabb (aka Netflix büdzsé) sorozat, míg a Gomorrát az autentikussága húzza leginkább.

Az első évad ragyogóan bemutatta, hogy Pablo Escobar hogyan emelkedett ki kisstílű tolvajból és lett felelős a Amerika drogkereskedelmének legalább 70%-ért. A második évad a bukás története. Pontosan onnan indul ahol az első széria befejeződött, vagyis amikor megszökik a La Catedral “börtönből” és ott zárul, amikor végeznek vele.

Egy szokatlan, felszín alatti izgalom hatja át a Narcos második évadját, ami kissé a Sírhant művekre emlékeztet: minden egyes részben érzed, hogy valami rossz fog történni, de nem tudod pontosan mi és mikor. Szenzációs élmény.

Narcos 2 évad kritika

2. Black Mirror 3. évad

A Black Mirror szintén felül tudta múlni az eddigi évadokat is, pedig a korábbiaknál sem lehetett okunk panaszra. Ami nagyon praktikussá teszi a sorozatot, hogy bármelyik évaddal elkezdheted, így akár ezzel, az igen erős harmadik szezonnal is. A sorozat ugyanis egymástól független epizódokból áll, így bármikor be lehet kapcsolódni bármelyik évadba. A szeparáltság igaz a színészekre és a sztorira is. Mindegyik történet furcsa, “mi lenne ha” jellegű epizódokból áll.

Közös bennük, hogy nagy szerepe van a technológiának és egy eléggé “paranoid álom” nézőpontból mutatja be a történéseket. Ennek megfelelően az egyes részek 99%-ban nem végződnek boldog befejezéssel, hanem furcsa, meglepő és kellemetlen “igazsággal”. A 3. évad egyébként újított, mert van egy epizód, ami történetesen kellemes befejezést kapott.

Ha már eddig is Black Mirror rajongó voltál, akkor nem fog az új évad sem csalódást okozni. Ha még újonc vagy, megfontolandó ebből az évadból csipegetni, mert talán a mostani évad a legérzelmesebb, és a látvány is erőteljesebb lett (talán köszönhetően ez annak, hogy a show a Netflix partnere lett, így a költségvetése is nőtt).

Black Mirror 3. évad kritika és epizód összefoglaló

3. Orange Is The New Black  4. évad

Már majdnem kaszáltuk a sorozatot, mert a harmadik évadra eléggé ellaposodott, mikor az utóbbi évadra új erőre kapott.

A második, harmadik évaddal rabok jönnek-mennek, fejlődnek a korábbi karakterek, de többnyire Piper marad a középpontban, hozzá futnak be a szálak. Majd főhősünk megindul a lejtőn, kihátrál a fókuszból, miközben a 4. évadra valódi anti-hőssé válik. És itt nő fel egy új szintre a sorozat és megmutatja sötétebb arcát. Az utolsó epizód egy kemény gyomrossal ajándékozza meg a nézőt, de ezt a tragikus finálét talán ilyen elegánsan felépítve még egy sorozatban sem láttunk. A negyedik évad olyanra sikeredett, mintha a korábbi évadok kedvező tulajdonságaiból gyúrták volna az alkotók.

Az új Orange Is The New Black széria nem mondható eleinte egy binge-watcholós darabnak, de a végére nagyon belelendül, nagyon sötét, nagyon nyomasztó, új szintre lépett mindképpen. A karakterekben még mindig óriási potenciál van, ezért a folytatásról sem kell lemondanunk, mert még három évadot berendelt a Netflix.

4. Mr. Robot 2. évad

Míg az első évad valamiért nálunk csak mérsékelten talált be, a Mr. Robot második évadja annál inkább. Olyan volt a folytatás, mintha elhatalmasodott volna az őrület az alkotókon, de talán éppen ettől a zavaros őrülettől lett zseniális a második évad. Most ugyanis az arányok méginkább Elliot tudathasadásos víziói megjelenítése felé tolódtak el.

Valahol éppen ez az egyetlen negatívum, amit elmondhatunk az új évadról is, hogy néha olyan, mintha minden más, ami Elliot őrületén kívül esik, csak kellék, hogy kitöltsék az időt. Az első 4-5 részt elég lassú, de a hatodiktól újra belendül és innen már nehéz abbahagyni. Összességében a Mr. Robot második évadja sokkal epikusabb, egy összetettebb, nagyobb picture állt össze az évad végére.

5. Better Call Saul 2. évad

A Breaking Bad előzménysorozatának folytatása papírforma szerű minőséget hozott, azaz ismét zseniálisra sikeredett. Az évadnyitó epizód is elég erősen indít: Jimmy McGil – akit később a kétes hírű Saul Goodmanként ismerünk – szemetet visz ki egy meg nem nevezett város plázájában, mint egy gyorsétterem menedzsere, és véletlenül bezárja magát a hulladéktárolóba. Azonban nem hajlandó használni a vészkijáratot, mert a riasztás hívja a zsarukat, és Jimmy nem akar bajt.

Ezek után az évad éppen Jimmy McGil felemelkedéséről szól, ami külön érdekes, mert olyan, mintha a Breaking Bad inverze lenne. Míg az előbbi azt mutatja meg, hogy egy mintapolgárból hogyan lesz bűnöző, a Better Call Saul 2. évadja arról szól, hogy próbál Jimmy McGil jó-útra térni. A probléma, hogy Walter White tudjuk mindig eredményes, Jimmy McGil/Saul Goodman elkerülhetetlenül sikertelen. A második évadba ráadásul került egy érdekes romantikus szál is, ami Kimmel, Jimmy korábbi munkatársával szövődik.

Ahogyan Jimmy McGil sokat javult az “életben”, úgy a sorozat is nagyon sokat fejlődött, így egy igen kiváló második évadot kaptunk.

6. Girls 5.évad

Mi történik akkor, ha a barátnők útja másfelé visz tovább? Az 5. évad egy új szintre lépett és mindenkire külön-külön koncentrál, egy felnőttebb, érettebb évaddal. A szálak persze mindig összeérnek. Az alap itt is ugyanaz: adott 4 barátnő, tele hibákkal, sérelmekkel és borzasztóan idegesítő karakterjegyekkel. Ami most sem változott, hogy mindannyian  menthetetlenül bizonytalanok. Igen, Hannah a bevállalósabb irányt is képviseli és Sosh is Japánig megy, hogy beteljesüljön az álma, de egyszerűen nem bírnak egyről a kettőre jutni. Kiemelendő még Adam új szerepköre, hiszen míg az első szezonban Hannah totál infantilis pasijaként láthattuk, az 5. évadra már Jessa,a legbalhésabb karakter oldalán jelenik meg egy komolyabb verzióban, ami egy folytonos konfliktusforrásként hatja át az évadot.

Minden hibájukkal együtt ez az évad is nagyon szerethető lett, igazi feelgood élmény, ami akkor is mond valamit a felnőttévállásról és a kötelékekről, amikor éppen nem történik semmi különös.

A 4. évad történéseibe itt kaphatsz betekintést.

7. Silicon Valley 3.évad

A sok sötét dráma után nagyon kell néha a könnyedebb szórakozás, és ezt a a Silicon Valley gyakran biztosította számunka az utolsó évadjával. A sorozat egy szatíra, ami a Szilícium-völgy elé tart görbe tükröt. Sokak számára ez olyan lehet, mint egy távoli, mesebeli ország, ahol fiatalok gazdagodnak meg briliáns ötleteik révén. Azért persze jóval árnyaltabb az igazi világ, de néha a sorozatban gyanús hasonlóságokat véltünk felfedezni a valósággal (ami valahol rémisztő is egyben).

Bevallom, a második évadnál kaszáltam a sorozatot, mert az alapkoncepció eléggé irritálni kezdett, hogy a Richard szerencsétlenkedésével mennek el a részek. És ez alapvetően a harmadik évadban sem változott, de valahogy érettebb lett a sorozat. Ráadásul míg az eddigi évadokban minden egyre kínosabb lett, a harmadik évadban már több pozitív végkifejlet villant fel. Sőt talán most fordult elő először, hogy happy enddel zárult az évad.

8. House of Cards 4. évad

A House of Cards esetében is évadról-évadra hullámzó az élvezhetőség, a viszonylag gyenge harmadik évad után most magához térni látszik a sorozat. Persze ezt még nehéz pontosan felmérni, hiszen a mostani széria úgy tűnik, hogy csak megalapozója volt a következőnek. Bármi lesz is a vége, a negyedik évaddal is bebizonyosodott, hogy a sorozattörténelem klasszikus darabja lesz a House of Cards.

Egy szomorú aktualitása is lett a sorozatnak. A fiktív amerikai elnök olyan heves érzelmeket és gyűlöletet vált ki, amit a valóságban nem tapasztalhattunk. Eddig legalábbis: Trump megválasztásával, ha nem is egy gyilkos, de mindenképpen vitatható elmeállapotú figura került a fejlett világ élére.

Míg az előző évadok a siker fokozatos építéséről szóltak, a negyedik évad egyre inkább a bukást készíti elő a jelek szerint. A korábbi évadoknál is erősebb szerepet kapott Claire, ami  szintén egy érdekes jövőt vetít előre.

9. Catastrophe 2.évad

Elég nehéz manapság igazán szellemes vígjátékot találni, ha például a Jóbarátokon szocializálódtál. Ha az igényeid a vígjátékok terén hasonlóak mint neked, a Catastrophet nagyon ajánlom. A sorozat folytatása legalább annyira jól sikerült, mint az első évad. Azért olyan nagy meglepetést ez nem okozhat, mert alapvetően a két főszereplő nagyon jó fej ember. A sztori onnan indult az első évadban, hogy egy amerikai üzletember és egy ír tanárnő véletlen találkozása hogyan vezet egy közös babához és ezzel együtt egy hatalmas döntéshez. A második évadban újabb gyerek és újabb katasztrófa közelít.

Ez már egy új életszakasz, a párkapcsolatok kezdeti döcögéséhez képest itt már igazi családi vitákba és nehézségekbe csöppenünk. Mit várhatunk ettől az évadtól? Nagy adag humort, ami nem fél megjelenni a nagyobb kríziseknél sem és egy hétköznapi családot, akik minden nappal új dolgokkal küzdenek meg. Itt olvashatsz róla bővebben.

10. UnReal 2. évad

Ez az évad kapott hideget és meleget, de azt nem lehet vitatni, hogy az alap koncepció mennyire unikális. Mivel vonzott be minket az első évadjával? Hozott egy olyan alap felállást, amit senki: megmutatja, hogyan is készül egy valóságshow a kulisszák mögött. Adott hozzá két őrült, de baromi szórakoztató fő női karaktert, akik jól szórakoznak a reality-k manipulációin és úgy mozgatják a szereplőket, ahogyan azt a nézők valóban látni akarják.

Mit várhatunk a második évadtól? A maga UnReal stílusában csak egy közepes folytatást: szex, drog és tucatnyi ármánnyal. Sajnos az, hogy a két főszereplőnk inkább egymással versenyez, nem tesz jót a show-nak, így az Everlasting (amolyan Nagy Ő) szereplői háttérbe is szorulnak, hiszen ez az évad arra hivatott, hogy bemutassa, milyen az, ha a showrunner egy őrült zseni kezébe kerül, akinek semmi se szent. Persze nem sok jóra számíthatunk egy olyan embertől, aki a saját életét is képtelen menedzselni, és a szerepek is egy szempillantás alatt váltakoznak (sajnos túl sokszor), de aki miatt szerintem továbbra is zseniális a sorozat, az a Constance Zimmer által megformált Quinn. Miatta biztosan nem hagyom ki a 3. évadot sem.

+1. Aranyélet 2. évad

Magyar sorozat az Addiktív toplistáján! Hiába, az elcsépelt közhelyek mégis igazak többnyire – soha ne mondd, hogy soha -, de úgy is felfoghatjuk, hogy megélhettünk vége egy értelmes magyar sorozat megjelenését (mert azért eddig ez körülbelül Szomszédok, Barátok közt és egyéb zsé kategóriás szemét szintjén vegetált).

Miért is szeretjük az Aranyéletet? Mert sajnos nagyon pontosan elkapja a magyar valóságot. Azt a kérdést feszegeti, hogy mutyiországban lehet-e tisztességesen boldogulni. Az első évad inkább szólt erről, a második évad kissé túl akciófilmesre sikeredett, de alapvetően még így is helye van 2016 legjobb sorozati között.

Melyek voltak 2016 legjobb újonc sorozatai?

2016-ban az új sorozatok terén is meglehetősen el voltunk kényeztetve.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.