Csajok a hétköznapjainkból

Egyszerre egyedi, humoros és nyomasztóan életszerű is. Nagyon megosztó, én mégis mellette kampányolok. Túl a 4. évadon, nézzük, mit tanultunk a Csajoktól!

Utálom is magam emiatt, de minden második Girls résznél felvillan a fejemben egy aktuálisan, a sztorihoz illő borzasztó közhely. Az összes főszereplőt ismerjük a mindennapokból és a sztorik egy jó részét már mi is átéltük (jóval unalmasabban), így ha adunk neki 4-5 résznyi esélyt, könnyen beszippant. Én legalábbis hűségesen kitartok mellette, még ha sokszor ingadozik is a Girls-be vetett lelkesedésem.

o-GIRLSS3E71-facebook

A fő érvem mellette pont ez a (hihetetlen, de) jól működő általánosítás, az, hogy mindenki közös élményeit, hibáit elevenítik újra meg. Sokkal inkább nézek egy olykor unalmas, de hiteles sztorit, semmint egy zombitámadásos, szuperhősös fikciót, amivel nem bírok azonosulni.

Sokan támadják a sorozatot azzal, hogy lényegében nem is történik benne semmi. Ez persze így is van, de én nem is vágyom nagy világmegváltásra, ha egy könnyed esti kikapcsolódásról van szó.

Mégis van 3+1 nagy, elcsépelt életigazság, ami ebben a sorozatban tényleg értelmet is nyer.

Engedd el, ha nem működik!

Életünk első nagy szerelme, a srác, aki bár nem törődik velünk, hiába aláz meg és húzza keresztbe a romantikus elképzeléseinket, mi továbbra is szánalmasan kapaszkodunk abba a képbe, amivé elhisszük, hogy egyszer válni fog. De ez valahogy sosem történik meg.

Na ebben a történetben ő Adam, aki pont olyan, mint egy nagyra nőtt óvodás, állati ösztönökkel. Sőt, a sorozatban szereplő pasik többsége annyira életszerű, hogy hamar lehervad a szánkról a mosoly.

(NE) merj nagyot álmodni!

A sorozatban jellemzően olyan szereplőket ismerhetünk meg, akik kilépve a szülői házból hatalmas önbizalommal, tele világmegváltó tervekkel indulnak neki a nagyvilágnak. Mert ha valaki szeret írni, ő biztosan sikeres író lesz, ha pedig valakinek jó a hangja, azonnal lemezszerződés hullik az ölébe. Persze ezek a célok – jó esetben-  hamar elaprózódnak apró, reális lépcsőfokokká, de van egy rosszabb eset, amikor makacsul kitartanak az elképzeléseik mellett, amivel sosem lépnek egyről a kettőre.

A sorozatban mindenféle karrier utat végigjárhatunk, de összességében elmondható, hogy ezek a karakterek nem evilágra valóak, sem alázatban, sem kitartásban nem jeleskednek. Azért szórakozásnak nem utolsó, hiszen tele vagyunk ilyen ismerősökkel.

111225-thumb-1280x720-97450

A leopárd sosem vedli le a foltjait!

Borzasztóan hangzik, de nagy igazság. Az összes karakter tényleg teli van hibával ( a főszereplő még mentális problémáival is küzd) és hiába a nagy barátságok és szerelmek, mindig kiütköznek a személyiségbeli  hiányosságok. És nem, ezekben a sztorikban senki sem változik vagy javul meg, hiszen mindenki annyira “valamilyen”, hogy nem engednek a saját hülyeségeikből. Fejlődnek, de alapvetően nem lesznek mások.

Az én személyes kedvencem Shoshana, akinek a sajátos, elég borzasztó szemléletéhez egy egyedi világ társul, amiből sosem zökken ki.

+1 A szépség szubjektív.

A sorozat legnagyobb támadási felülete maga a főszereplő, Hannah, akit valóban, túl sokszor láthatunk meztelenül. Sőt, még csak azt sem mondhatjuk, hogy annyit mutatják, hogy már szépnek láthatjuk. DE ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen az a vonal, hogy itt minden a személyiségen múlik és sokkal közelebb kerülhetünk ahhoz, aki jófej, mint ahhoz, aki amúgy közelít a tipikus szépségideálhoz, de végtelenül unalmassá teszi a személyiség hiánya.

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nem hiányzik a tökéletesség, még ha a meztelenkedés értelmetlenül az arcunkba is tolja azt az üzenetet, ami amúgy a többségnek eleve magától értetődő.

Összességében amitől nekem annyira él az egész, az Lena Dunham, aki maga írja, rendezi és főszereplőként is megéli saját történeteit. Egyre jobb, érettebb és tudatosabb a sorozat, így évadról-évadra láthatjuk Lena művészi fejlődésének lépcsőit, ami szembemegy azzal a lánnyal, akit ő alakít a Girlsben.

Könnyen lehet, hogy a többségnek így is bosszantó, de én megmaradok abban a szűk körben, akinek kiváló program marad  a fárasztó hétköznap estékre.

Ezt is látnod kell!

Az Orange is the New Black visszatér!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük