A legjobb sorozatok 2015-ben: Top 10 újonc

A

A filmek terén úgy tűnik, hogy egyre kevesebb az értelmes felnőtteknek szóló film, viszont szerencsére a sorozatok világában csodálatos trendek zajlottak a szemünk előtt 2015-ben is, és remek újoncokat tekinthettünk meg.

Nyakunkon a karácsony, az ünnepek közötti időszak remek lehetőséget biztosít az idei év nagyszerű sorozatainak darájára. Ennek érdekében ebben a cikkben 2015 szerintünk legjobb sorozatait gyűjtöttük össze. A lista ezúttal sem teljes, csak azokat a sorozatokat vettük alapul, amelyeket rendkívül szűkös szabadidőnkben végig tudtunk nézni. És persze tudatosan nem nézünk meg mindent, van egy jellemző ízlésünk, ami az Addiktív eddigi cikkei alapján remélhetőleg már egyértelműen felismerhető.

A 2015-ös toplistánk természetesen szubjektív – bár ha az ember blogot ír ezt a jogot fenntarthatja magának – ugyanakkor az idő torzítását (nyilván annak erősebb az érzelmi hatása, amit mostanában láttunk, szemben az év elejiekkel) úgy próbáltuk kompenzálni, hogy az IMDb pontszámot is figyelembe vettük a toplisa felállításához (de nem mindig ez döntött).

Íme tehát 2015 legjobb sorozatai az Addiktív – egyelőre – két személyes szerkesztőségétől.

1. Narcos

IMDb: 9/10

Narcos sorozat

A sorozat történelemben a maffia témához szeretnek nyúlni, és szerencsére esetenként igen minőségi, vagy egyenesen korszakalkotó eredményekkel mint Maffiózók, vagy Breaking Bad. Hihetetlen, de idén a Netflix révén sikerült tekerni egyet a műfajon, a Narcos-ban minden idők leggazdagabb és legnagyobb hatalmú kolumbiai drogbárójának, Pablo Escobarnak a történetét vitték egy zseniális sorozatra. A Narcos egyfelől a kisstílű tolvajból lett négyhatalmú bűnözőről, másrészt az őt üldöző FBI ügynökről szól javarészt. Elég masszív darab, nem véletlenül nyerte meg nálunk az idei sorozat versenyt. Részletes kritikánk a Narcosrol.

2. The Jinx

IMDb: 8.9/10

the jinx 2015

A listára befurakodott, sőt élre tört egy alapvetően dokumentum sorozat a The Jinx, ami egy módfelett rémisztő öregemberről, Robert Durstről szól. Az öreg két ember gyilkosságában és egy ember eltűnésében érintett. A The Jinx összesen 6 részből álló doku sorozat, abbahagyhatatlan, garantáltak a rémálmok is. Bővebben is írtunk róla.

3. Bloodline

IMDb: 8.3/10

BLOODLINE 2015

A harmadik helyre egy olyan sorozat került, ami vélhetően nem fog mindenkinek tetszeni, már most szólok. A Bloodline ugyanis egy különleges hangulatú családi dráma, de nagyon lassú építkezéssel, így az akciódús epizódok rajongói nem sok örömet fognak benne találni. Azonban azok, akik egy nagyon részletesen felépített, briliáns családi drámát keresnek paradicsomi környezetben, zseniális színészi játékokkal megfűszerezve, nem fognak csalódni. Kritikánk.

4. Kegyetlen tánc

IMDb: 8.1/10

Kegyetlen tánc 2015

Sosem hittem volna, hogy egyszer az életben egy táncos sorozat, pláne egy balettről szóló iránt fog fűteni a lelkesedés, de idén ez is elérkezett. Az HBO mutatta be (először online lehet megtekinteni, ezért is hatalmas big plus nekik) ezt az eléggé beteg, sötét hangulatú drámai sorozatot, ami a balett világba enged betekintést. Amit látunk zűrösebb, mint gondolnánk, vidámság kevésbé, drámai percek annál inkább áthatják a Kegyetlen táncot. A sorozatban van drog, szex és erőszak is jócskán, de a kiváló táncjelenetek mindig finomítanak kicsit az összhangon. Korábbi ajánlónk a Kegyetlen táncról.

5. Mutassatok egy hőst

IMDb: 8.3/10

Egy újabb sorozat, ami nem fog mindenkinek tetszeni, pedig nagyon különleges darab. Alapvetően az önkormányzati politikából kiindulva mutatja be a politika feloldhatatlan ellentmondásosságát. A Mutassatok egy hőst egy igaz történet, Nick Wasicko polgármester esetét dolgozza fel. Nagy vihart kavart, amikor bérlakásokat építtet afro-amerikaiaknak a fehér középosztálybeliek lakta negyedben. Természetesen kitört a parasztlázadás, az alapvetően jó szándékú Wasicko elég rosszul jött ki az ügyből, voltaképpen politikai karrierjébe került az eset. A sorozat nem csak róla szól, sőt talán jobban szól azokról a családokról, akik számára felcsillan a remény a jobb életre. Valamint a másik végleget láthatjuk, azokat a civileket, akikből a legrosszabbat hozzák ki a történések. Nagyon fontos, ma hatványozottan aktuális témát feszeget a sorozat, ezért is ajánljuk.

6. Better Call Saul

IMDb: 8.9/10

Better Call Saul 2015

Gondban voltunk, hogy a visszatérők közé kerüljön be a sorozat, vagy legyen újonc, de végül úgy döntöttünk, hogy újnak tekintjük. A Better Call Saul ugyanis annak ellenére, hogy voltaképpen a Breaking Bad spin-offja, tőle függetlenül is megállja a helyét. A sorozat arról szól, hogy milyen rögös út vezetett addig, amíg Saul, a ravasz ügyvéd – korábbi nevén Jimmy McGill – irodájába belépett Mr. White. A dörzsölt Saul itt még Suzukival jár, nincs “patinás” – vagyis inkább giccses – irodája. A sorozat kicsit más, mint a Breaking Bad, például nincsenek látványos történések, inkább hétköznapi dráma, mégis úgy gondoljuk, hogy Vince Gilligan újabb zseniálisat alkotott a Better Call Saul-al.

7. Humans

IMDb: 8.1/10

humans sorozat

Idén mi két formában találkoztunk a képernyőn a mesterséges intelligencia, aka AI témával. Az egyik egy film volt, Ex machina címmel, ami voltaképpen az emberi intelligenciát meghaladó rendszerek igen rémisztő lehetőségeit mutatja be egy bizarr románcon keresztül. A másik a Humans sorozat, ami az AI-nak szintén felvillantja a riasztó lehetőségeit, de itt már a szerethetőbb oldal is erőteljesen megjelenik. A sorozat a Svéd verzió angol változata – az IT Crowdos csajjal -, így aki preferálja a brit, manapság igencsak felfutott sorozat stílust, annak mindenképpen ajánlott. A Humans nagy erénye a remek képi világ mellett, hogy erősen moralizál, sok nyugtalanító kérdést felvet. Például, hogy miután a humanoidok tökéletesek, szükség lesz-e egyáltalán emberekre? Szóval végre egy olyan sci-fi sorozat, amit nem lehet elfelejteni egyhamar, mert biztosan megérinti az embert.

8. Fortitude

IMDb: 7.4/10

Fortitude 2015

Sorozatok tekintetében csodásan indult 2015, és éppen a Fortitude adta meg a reményt arra, hogy egy remek évünk lesz. Végül annyira jó volt a felhozatal, hogy a topból kicsúszott, de azért így is egy nagyon erős szereplő. A Fortitude-ot Izlandon forgatták, ezért ha történet elsőre nem is szippantja be az embert, a látvány egyértelműen. Kisvárosi nyomozós átívelős kriminek indul, mint például a Broadchurch. De végül egészen más irányt vesznek a történések, legvégül garantáltan meg fogsz lepődni. Kritikánk a Fortitude-ről.

9. Mr. Robot

IMDb: 8.9/10

mr robot sorozat

Vegyes érzéseink voltak ezzel a sorozattal kapcsolatban – például a finálé sikerülhetett volna jobban – , de összességében még így is egyértelműen az idei év egyik legjobbja. Például végre a hacker témát hihetően mutatják be, ahol eddig hasonló filmben vagy sorozatban megjelent, az köszönő viszonyban sem állt a valósággal. Ezzel szemben a Mr.Robot-ban eléggé meggyőző hackelések villannak fel. Ugyanis a Mr. Robot egy hackerről szól, akit magához csábít egy hírhedt hacker csoport. A céljuk elég vad, eltörölni mindenki adósságát.

10. UnREAL

IMDb: 8.8/10

unreal sorozat

A listára bekívánkozott egy némileg könnyedebb darab is, a sorozat ugyanis egy egy párkereső valóságshow kulisszái mögött játszódik. Az UnREAL-t azoknak ajánljuk, akik szeretik a valóságshow-kat és azoknak, akik irtóznak tőlük. Ez ugyanis éppen a határon van: megmutatja a reality-k betegesen torz világát a kulisszák mögül. Antihősök, cinizmus, műdráma – normálisnak tűnő emberek szemszögéből, akik úgy báboznak, hogy másokat minél embertelenebbül megalázhassanak.

A legjobb krimi sorozatok 2010-2015

Nézd meg az elmúlt évek legjobb bűnügyi, krimi sorozatainak listáját is!

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.