The Jinx: Szabadlábon járó sorozatgyilkos?

T

Garantáltan függőséget okozó 6 epizódos dokumentumfilm sorozatot készített az HBO The Jinx néven, ami egy eléggé rémisztő öregemberről szól, aki két ember gyilkosságában és egy személy eltűnésében érintett.

Spolier!!!

A The Jinx Robert Durst története, aki egy meglehetősen zakkant öregember hátborzongató életúttal. Bár egy módos ingatlan befektető vállalatot birtokló család sarja, mégis elég zűrös élete volt. 7 évesen állítólag szemtanúja volt édesanyja öngyilkosságának, amint a házuk tetejéről levetette magát. Már ekkoriban is – az anyjával történtek, vagy más miatt – furcsa kiskölyök lehetett, egy pszichiátriai vizsgálat skizofrénia jeleit fedezte fel nála.

Szabad lábon járó sorozatgyilkos?

Robert Durst élete később is rémisztő fordulatokat vett. Első felesége Kathleen McCormack 1982-ben nyomtalanul eltűnt, és mind a mai napig nem került elő. Természetesen az ügyben az első számú gyanúsított Robert volt.

Kathleen-McCormac-durst

Akkor, de főleg később több olyan tény merült fel, ami megerősítette a gyanút. Például Kathleent az eltűnése előtt néhány héttel megverte, aki kórházba is került. Ugyancsak különös, hogy a nő eltűnése után Durst kidobta Kathleen cuccait. Az eltűnése utáni nyomozás vakvágányra futott, megoldatlanul zárták le az esetet.

2000-ben nyitották meg újra az ügyet, és nem sokkal ezt követően Durst korábban gyakorlatilag szóvivői feladatokat ellátó barátját Susan Berman-t meggyilkolták. Történt mindez azt követően, hogy a rendőrség beszélni akart vele az ügyben. Az esetet nem tudták megoldani.

susan-berman-robert-durst_jpg

Robert Durst később nőnek öltözve bujkált, végül végzett – finom megfogalmazás, ugyanis tulajdonképpen feldarabolta – a szomszédjával Morris Blackel. Önvédelemre hivatkozva a bírósági tárgyalása során felmentették.

Ez idáig Durst mindent megúszott.

Ahonnan minden indult: All Good Things

2010-ben Andrew Jarecki készített játékfilmet Robert Durst életének egy rejtélyes részéről, amikor összejött Kathleen McCormac-al, aki különös körülmények között eltűnt. Ryan Gosling alakítja nem valami jól Robertet, a film pedig onnan kapta a címét, hogy az esküvő után a fiatal pár egy bioboltot nyitott, melynek a neve All good things volt. Később Durst az apja visszahívta a családi bizniszbe, és ezzel párhuzamosan Kathleenel való kapcsolata is fokozatosan megromlott.

Érdemes a The Jinx megnézést ezzel a filmmel megalapozni. Annál is inkább, hogy az All Good Things megjelenése után Robert felhívta Andrew Jarecki-t, hogy hajlandó interjút adni, és elmondani az “igazságot”. El tudjátok ezt hinni? Az öreg milliomos, akit már több évtizede mindenki elkönyvelt gyilkosnak együttműködik a tévésekkel, és több órányi interjút ad.

Így született meg a The Jinx, amit ugyancsak Jarecki rendezett, sőt ő maga interjúvolta meg Robert Durstot. Az eredmény zseniálisan jó lett (pár álmatlan éjszakát köszönhettem neki), nálam – a Fortitude mellett – az idei év egyik legjobbja:

“The Unluckiest Man in the World”

Többször felmerül a sorozat során a kérdés, hogy Robert vajon a világ legpechesebb embere? Mikor először megláttam a bogaras öregurat, elég hamar kialakult bennem a gyanú, hogy nem teljesen komplett. Ettől függetlenül, ameddig csak tehettem próbáltam elvonatkoztatni ettől az előítéletemtől, azonban a The Jinxben alaposan körbejárták mindhárom ügyet és egészen pontosan kiderülhet számunkra, hogy Robert Durst  bűnös-e vagy ártatlan.

Nem az esti hírekben látjuk Durst esetét, hanem 6 részen keresztül, egy sor interjúval alátámasztva, az összes ügy szinte minden érintettje megszólal. Így bár a készítők mentegették magukat, hogy ez nem egy oknyomozó munka, úgy tűnik a The Jinx közelebb jutott az igazság kiderítéséhez, mint 3 évtizednyi hivatalos hatósági nyomozás.

8 év egy eltűnt gyermek nyomában

Nagyon emberi, nagyon szomorú drámai sorozat, érzelgés mentesen.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment