Fortitude: Twin Peaks az Északi sarkon?

F

Még csak a 2015-ös év első negyedében járunk, de máris megvan az idén debütáltak legígéretesebb darabja a Fortitude.

Cselekményileg egy nem különösen bonyolult sorozatnak indult a Fortitude. Bevallom az első öt rész inkább a látvány miatt tartott a képernyő előtt, a történet kevés izgalmat hozott. Sokan a Twin Peaks-hez hasonlítják (bár talán az X-akták is eszünkbe juthat), és nem alaptalanul (egyébként a nagy előd is “lassan” indult).

A Fortitude-ot Izlandon forgatták, ezért ha történet elsőre nem is szippantja be az embert, a látvány egyértelműen. Kisvárosi nyomozós átívelős kriminek indul, mint például a Broadchurch, így aki szereti mostanság divatos – leginkább angol – műfajt, annak érdemes egy próbát tenni.

A idill vége

Idillinek tűnő menedék a sziget és annak 700 fős városa, ami talán mégsem annyira idilli.
Fortitude ez idáig egy bűnözéstől mentes városka volt. Viszont minden megváltozik, amikor meggyilkolnak egy brit kutatót és a helyi seriff egy angol nyomozóval kezd el nyomozni.

A táj mellett a sorozat erőssége a karakterek kidolgozottságában rejlik, mindenki kiismerhetetlen egyedi figura. Agyafúrtak, ravaszak, vagy a másik véglet: ütődöttek. Például van egy ízig-vérig stréberek tűnő tanárbácsi’, akinek egyik életcélja a barátnője félhizlalása. Aztán például egy karrierista kormányzónőnk is is van, aki luxus hotelt akar építeni minden áron a közeli gleccseren, az amúgy bányászatra épülő városnak. És persze a húzó karakter egy valószínűtlenül intelligens nyomozó (már-már Columbo), akit Stanley Tucci alakít.

Ráadásul a gyönyörű, de csontig hatolóan hideg vidéken a legfőbb ellenséget a jegesmedvék jelentik, így mindenki fegyverrel jár-kel.

Fortitude

Az általunk eddig látott nyolc rész alapján teljes a tanácstalanságunk, nem tudni, hogy összeesküvés áll a történtek hátterében, vagy valami misztikus “lény” gyilkolászik az eddig békés településen. Izgatottan várjuk a folytatást, reméljük ti is kedvet kaptatok hozzá.

Fortitude kampány

Hétköznapi foglalkozásunk miatt sem tudunk szó nélkül elmenni a Fortitude reklám kampányának egy kiváló megoldása mellett. Idén januárban egy két és fél méteres jegesmedve tűnt fel London legnevezetesebb pontjain, mint utólag kiderült a Fortitude promóciójaként. Az egész élethűre sikerült példányon 19 kellékes dolgozott két hónapon keresztül, majd azt két színházi bábjátékos irányította belülről. Íme:

Visszatér az X-akták!

Mintegy 13 év szünet után az X-akták hivatalosan is visszatér hat epizóddal.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment