The Missing: 8 év egy eltűnt gyermek nyomában

T

Nagyon emberi, nagyon szomorú drámai sorozat, érzelgés mentesen.Spolier!!!

A BBC tavaly év végi egyik ígéretes sorozata a The Missing, amit egyes rajongók a rivális BAFTA-díjas Broadchurch-nél is jobbnak gondolnak. Ezt a vélekedést ugyan nem osztom, de mindenképpen egy olyan sorozat, aminek érdemes adni egy esélyt. A The Missingnek egyébként szerencsére nincs köze a 2012-es hasonló nevű Ashley Judd féle kétes értékű sorozathoz. Ugyancsak nincs valódi párhuzam Madeleine McCann 2007-es eltűnésével, úgy 3-4 rész után kiderül, hogy ez egy egészen más történet.

Mindent megváltoztató múlt

A történet az igazi szülői rémálom megtestesüléséről szól. Az öt éves Oliver Hughes-t elrabolják, miközben a szüleivel nyaral Franciországban 2006-ban. A sorozat onnan indít, hogy egy férfi a Chalons Du Bois nevű francia kisvárosba érkezik, ugyanis új nyomra bukkant 5 éves fia 2006-os eltűnésével kapcsolatban. Rögtön ezután idősíkot is váltunk, megismerjük a 8 évvel ezelőtti eseményeket, a főhőst, annak feleségét és gyerekét. Az ügy többé kevésbé megoldódik a nyolc rész alatt, fokozatosan a helyére kerülnek a kirakós darabjai.

the missing

A The Missing egy nagyon lassú, 8 részen át ívelő dráma, így mindenki számára nem tudom ajánlani. Időnként unalmasnak tűnhet, ugyanis az izgalom jellemzően az egyes epizódok utolsó perceiben hág csak a tetőfokára. Szóval komótosan halad a történet, bevallom a 8 részből nekem 3 rész volt csupán, ami az elejétől a végéig fenntartotta a figyelmemet. Persze egy intelligens drámától nem is várhatunk akció jeleneteket. A sorozat voltaképpen ugyanis nem a történet bűnügyi aspektusára fókuszál – az csak a kellék, hanem sokkal inkább arra, hogy miként reagálnak az emberek a nem várt eseményekre, és azok hogyan változtatják meg az életüket.

Érdemes végig figyelni, mert folyamatosan ugrál a sorozat az időben, de csak a párhuzamos történetmesélés alapján érthetjük meg, hogy az egyes múltbéli események hogyan vezettek el a jelenlegi helyzethez.

Szokatlanul jó alakítások

A sorozat legnagyobb erénye vitathatatlanul a színészek kiemelkedő játéka.

the missing színészek
Az apát Tony-t (James Nesbitt), elragadja a bűntudat és a düh olyan szinten, hogy néha mintha minden empátia kiveszne belőle. A fia utáni nyomozás során dühében az üggyel csak áttételesen kapcsolatba hozható pedofillal is végez. Egyszóval elkeseredése teljesen kifordítja magából, amire rámegy a házassága, de a mentális egészsége is. James Nesbitt briliánsan jeleníti meg az egyre mélyebbre süllyedő apa karaktert.

A anya Emily Hughes szerepében a most 47 éves Frances O’Connor, akit én utoljára a Bájkeverőben láttam, úgyhogy beletelt egy-két részbe, míg ezt az emlékemet felülrta a mostani alakítása. Kellemes csalódás volt, megrázó hitelességgel adta vissza a mindent elvesztő anya pokoljárását. Az alakításáért egyébként Golden Globe-ra jelölték.

Kiemelném még Julien Baptiste-t karakterét, akit Tchéky Karyo alakított. A nyugdíjba vonult detektív Tony-t segíti a fia utáni nyomozásban, ami közel egy évtizedig elhúzódik. Egy nagyon bölcs, emberséges, empatikus karakter egyszóval egy jó ember.

The Missing folytatás

Az első évad akár lezártnak is tekinthető (bár erről megoszlanak a vélemények) befejezést kapott, a finálét 7 millióan izgulták végig. A BBC megrendelte a második évadot is, abban viszont új karakterek érkeznek és új történet. A teaster tailer:

Ez is érdekelhet: Broadchurch második évad

A második évadban a cselekmény már jóval komplikáltabbá vált, egy egészen más típusú sztorit kapunk.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment