Befejeződött a Broadchurch második évadja

B

Véget ért a Broadchurch második évadja, vegyes fogadtatású fináléval, de mi imádtuk.

A Broadchurch második évadjának fogadtatása eléggé vegyes volt, én azonban a kritikusok sorából is kilógok (vagy is inkább nem akarok közéjük tartozni), mert imádtam talán jobban is, mint az első évadot. Viszonylagos megosztottsága ellenére szerencsére a harmadik évadot is berendelték.

A második évadban a cselekmény már jóval komplikáltabbá vált, egy egészen más típusú sztorit kapunk. Az első évadban kiderült, hogy ki Danny Latimer gyilkosa, a második évadban egyrészt a bírósági tárgyalás körüli cselekmény, másrészt egy teljesen független szál, Hardy nyomozó korábbi ügye kerül a sorozat középpontjába.

Legalább két komplikált ügy

Tehát kaptunk egy tárgyalótermi drámát, azzal fűszerezve, hogy a vád és a védelem oldaláról megjelenő ügyvédek korábban főnök-beosztott viszonyban álltak. Mondanom sem kell eléggé izgalmas szellemi párbajok tere ez a szál, és akár önmagában is megállná a helyét. Az első évadban Danny Latimer gyilkosságával megvádolt Joe Miller ráadásul ártatlannak vallja magát, ezzel egészen új irányt vesznek a történések a tárgyalóteremben és bíróság falain kívül is.

Broadchurch2Cast

A másik nagyobb történet Alec Hardy korábbi lezáratlan esete, a Sandbrook ügy, ami már az első évadban is előkerült, ahogyan sötét árnyékként követte a nyomozót. Az eset egy meggyilkolt kislány, és eltűnt 19 éves unokatestvére esete körül forog, mely egyértelmű lezárást kap mégpedig három gyanúsított letartóztatása által.

Ellie Miller és Alec Hardy viszi a sorozatot

Ebben az évadban is Ellie Miller és Alec Hardy furcsa párosa a legszenzációsabb karakterek, voltaképpen bármilyen sorozatban elnéznénk őket. A két évad során különös és nagyon erős barátság kovácsolódott köztük, melyet nyers érzelmek formájában adnak egymás tudtára. Egy olyan szituáció, amit nem gyakran láthatunk a drámákban: a szerelemnek még a szikrája sem jelenik meg, nem rontja el azt a furcsa, de mégis ideális barátságot.

broadchurch-series-2

Látvány: Még jobb lett

Az első évad fényképezése sem sok kívánnivalót hagyott maga után, de a második évad ebben egyértelműen mesteri szintre lépett. A lenyűgöző kameramunkát az ír John Conroy-nak köszönhetjük.  Az amerikai változat ezt nem tudja visszaadni leginkább, vélhetően ezért sem lett hasonlóan népszerű, mint a brit változat.

Broadchurch második évad finálé

A kivételesen jó évad záróban egyfajta közösségi igazságszolgáltatásra kerül sor, ami erősen emlékeztet az első évadra. Akkor egy sérült, repedésekkel teli közösséget mutattak be, de mégis a közös értékek összekapcsolták a közösség tagjait. Olcsó megoldást lett volna a szemet szemért érv alkalmazása egy jó kis közösségi önbíráskodás keretében a fináléban, ehelyett egy elegáns, és a közösség korábban felvázolt szellemével egybecsengő lezárást választottak az alkotók. A Sandbrook ügy is lezárást kapott – bár az elkövetőket illetően túl nagy meglepetés nem ért minket.
A harmadik évadban Ellie Miller és Alec Hardy szerencsére visszatérnek, de az eddigiek alapján egészen más történet veszi kezdetét.

Broadchurch első évad

Mindössze 8 rész, egy kisvárosi rejtély, furcsa nyomozópáros és a hátborzongató gyász, amit nem tudsz nem átérezni. A tökéletes helyszín pedig csak a ráadás: egy tündéri kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, de egy drámai fordulat felforgatja az átlagos mindennapokat.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment