Broadchurch – egy lebilincselő krimisorozat

B

 

Mindössze 8 rész, egy kisvárosi rejtély, furcsa nyomozópáros és a hátborzongató gyász, amit nem tudsz nem átérezni. A tökéletes helyszín pedig csak a ráadás: egy tündéri kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, de egy drámai fordulat felforgatja az átlagos mindennapokat. Ki ölte meg az ártatlan kisfiút, a 11 éves Danny Latimert?

Nem hiába fight-oltunk, hogy melyikünk írjon az egyik legkedvencebb sorozatunkról: erre tényleg hamar rá lehet kattanni. Már az első részben égetően közel kerülsz a fájdalomhoz, abban a jelenetben, amikor megtalálják Danny holttestét és látunk egy újabb életet darabokra hullni. Ahogyan közeledik a megrémült nő az embertömeg felé a parton, már érezzük, ahogy feltámadnak az anyai megérzések: itt valami tragédia történt. Átvág a helyszínt lezáró szallagokon, át az őt megállítani próbáló embereken, egész a mozdulatlan, letakart testig, ami alól csak a cipők látszanak ki.

– Ezek az ő cipői. Ezek Danny edzőcipői! 

És elkezdődik. Sikítás, hisztéria, sokk és teljes összeomlás. Totális libabőr.

Welcome to Broadchurch

1066

A helyszín idilli is lehetne. Lebilincselő tengerpart, hatalmas hullámok – (csak egyszer jutnék el ide!) egyszerre vonzó és hátborzongató a lakatlan kunyhókkal, lakókocsi parkkal és meredek sziklafallal. Broadchurch festői városkáját valójában West Bay-nek hívják és olyannyira felkapott hely lett, hogy az ott lakók már attól tartanak, hogy egy igazi dráma helyszíne lesz, amikor a sorozat rajongói a híres sziklafal szélén fotózkodnak, figyelmen kívül hagyva az omlásveszélyt.

Családi dráma

A gyilkosság annyira igazi, hogy szinte érezzük a súlyát. Itt nem a nyomozópáros van a középpontban, nem az a cél, hogy a zsenialitásukat hangsúlyozva eljussunk A-ból B-be, sokkal inkább a lélektani vonal a fontos. Az, hogy mit érezhet egy család, akik értelmetlenül elvesztenek valakit, milyen érzés napról-napra szembesülni a hiánnyal, amikor ordítani tudnál a tehetetlenségtől és nem kapsz választ egyetlen kérdésre sem. Brutális, nyers és megrázóan őszinte érzelmekkel szegeznek a képernyő/kijelző elé ahelyett, hogy hatásvadász klisékkel bombáznának.

3464760

Kit ismerünk igazán?

A kisváros velejárója, hogy úgy érzed, tényleg kiismersz mindenkit. A sorozat egyik fő feszültségét ez adja, hogy végig tudjuk, hogy egy olyan broadchurch-i a gyilkos, akit legalább egyszer, többször vagy akár minden részben láthattunk. Ezzel a gyászoló család is tisztában van. Senkiről nem tudják elhinni, hogy ilyen szörnyűséget tenne, mégis mindenki gyanús. Mindenki.

A város portréja egyre bizonytalanabb, mindegyik karakternek jut egy kis szelet, egy izgalmas sztori, persze ezek is jócskán árnyalva a sorozatra jellemző drámai tónussal.

A nyomozókról

Broadchurch

Sok krimisorozatot láttunk már, de talán ők a leghihetőbbek. Nem pattan ki a fejükből váratlanul egy újabb nyom, amin elindulhatnak (és láss csodát, pont jutnak is vele valamire), hanem lassan, egyszerű, hagyományos módszerekkel haladnak. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Ellie Miller, a kissé nyers modorú nyomozónő broadchurch-iként nyakig érintett a drámában , hiszen fia Danny legjobb barátja volt – ettől is olyan emberi az egész nyomozás. (plusz pont, hogy az angol akcentusa külön dallamot ad a párbeszédeknek)

Rajtuk keresztül megismerhetünk mindenkit és így véletlenszerű sorrendben kerülnek be a kirakós darabjai. Lassan épül fel, de a megoldás darabkái itt is a nagyon mélyen megjelenített részletekben rejlenek.

Sorozatfüggők egy hétvége alatt simán ledarálják, de van egy rossz hírünk: már a második évad is pörög! Sőt, simán vetekszik az elsővel, de ezzel bn jelentkezik, mert ő szerencsére nem ért egyet a negatív kritikákkal.

Broadchurch második évad

Már véget ért a Broadchurch második évadja is, vegyes fogadtatású fináléval, de mi imádtuk.

 

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.

Add Comment