A legjobb bűnügyi sorozatok: 2010-2015

A

Az Addiktívon már írtunk bővebben is néhány kedvenc bűnügyi sorozatunkról, de van még jó néhány említésre méltó darab. Most az elmúlt évek legjobb bűnügyi, krimi sorozatait gyűjtöttük össze.

Természetesen ez a lista sem teljes, körülbelül a 2010-től készült sorozatokat tartalmazza. És természetesen ezúttal is erősen szubjektív, de reményeink szerint mindenki talál kedvére valót.

Ez is érdekelhet: 2015 legjobb sorozatainak listája

Breaking Bad

Talán senkiknek sem kell bemutatnunk a kémia tanárból lett drogbáró történetét, ami nemcsak a sztori miatt érdekes, hanem azért is, mert egészen új szintre emelte a sorozat készítést. Mi először ebben a sorozatban érzetük a legjobban, hogy az alkotók ki tudták használni a karakter építésre rendelkezésre álló több évadnyi időt. Ennél fogva egy nagyon lassú tempóról indítva jut el egy abbahagyhatatlan sorozatig. Másrészt imádjuk a nagy felemelkedések s bukások történetét, amit már filmen sikerül mesterien megvalósítani, de sorozatban eddig kevésbé. Úgy gondolom a Braking Bad alapmű immár, maradandót alkottak a készítők.
(Már elstartolt spin- off is, a Better Call Saul)

Homeland

A sorozat a kémthriller egy újszerű megközelítése, és állítólag Obama nagy kedvence. Amiért a történettől függetlenül is meg kell nézni: A sorozat különleges személyiségű főszereplője Carrie Mathison, akit Claire Danes alakít. Egy nagyon bonyolult karakter, megszállott és rögeszmés, de voltaképpen egy zseni, aki tehetségét a CIA-nál kamatoztatja. Néhol ugyan eléggé hullámzó a túltolt szerelmi szállal a Homeland, de az eddig megjelent négy évad mindenképpen jó szórakozás lehet. Én először a szinkronos változatot kezdtem nézni, és olyan gagyinak tűnt, hogy fel is adtam. Szóval ha van rá mód, eredeti hanggal érdemes megtekinteni.

homeland

Broadchurch

Elég sokszor írtunk már a Broadchurch-ről ami az egyik fő kedvencünk a bűnügyi sorozatok közül sajátos hangulata miatt. Az első és a második évad nagyon más, de mindkettő erős sorozat élmény. Kritikáink: 1. évad 2. évad

The Affair

Ahogyan a neve is utal rá, elsősorban egy félrelépés köré épülő drámai sorozat, de a fő cselekményszálat egy gyilkosság alkotja. De erről is írtunk bővebben.

Rectify

Aki bevállalja, ne számítson túl sok vidám percre, nem egy könnyű darab. A történet szerint a főszereplő Daniel Holden 19 év börtön után kiszabadul, miután egy DNS vizsgálat megkérdőjelezhetővé teszi a gyilkossági ügyében használt fő bizonyítékot. Visszatérése a külvilágba finoman szólva fájdalmakkal teli út lesz.

Rectify

True Detective

2014 egyértelműen Matthew McConaughey éve volt, aki az önként vállalat hollywoodi nyálgép skatulyából ki tudott végre törni és megmutatta, hogy korosztályának egyik legjobb színésze. Ennek remek példája volt a True Detectice, ahol kiválóan alakította az intelligens, de kiégett zsarut. A sorozat tulajdonképpen a két főszereplőre épít, mindenki más szerepe mellékes, de mégis remekül megírt, különös hangulatú, filozófiai kérdéseket is boncolgató bűnügyi történet.

The missing

Gyermek rablásos krimi volt már néhány, de talán az első értelmesen megvalósított a The missing. Nemrégiben írtunk róla.

Top of the lake

Új-Zéland biztosítja a nem mindennapi helyszínét ennek az átívelő kriminek. A sztorit tekintve, ami miatt kilóg a legtöbb klasszikus bűnügyi sorozat közül, hogy nincs benne haláleset. A Top of the lake elején egy kislány besétál a tóba, de hogy miért tette, erről senkinek nem árul el semmit. Még a sorozat nyomozónőjének sem, akit – a Mad Men-ből ismert – Elisabeth Moss alakít. A hangulata nagyon visszafogott, szinte művészfilmes, egyszóval egy különleges darab.

top of the lake

The Honourable Woman

Komplikált sorozat, politikai thriller, de nem olyan jellegű, mint a House of Cards, valahogy valóságosabb. Nem jelentéktelen különbség, hogy a főszereplő egy alapvetően jó szándékú karakter, nem egy tipikus politikus. A The Honourable Woman elsősorban éppen erre épít, hogy egy jó szándékú vezető minek teszi ki magát, ha tevékenysége ellentétben áll politikai érdekekkel. A sztori főhőse Nessa Stein – a tehetséges Maggie Gyllenhaal alakításában -, aki megörökölte apja fegyverkereskedelmi üzletét és egy nemzetközi zűrzavar közepén találja magát, amikor folytatni akarja az izraeli-palesztín megbékélés elősegítő kampányát. Nem egy könnyed sorozat, odafigyelős darab.

The killing

Egy másik sokat reklámozott átívelő krimi a The killing, amely a a dán Forbrydelsen című fimen alapul, nálunk leginkább csak az első évadban volt erős. A sorozat három évada két történetről szól. Az első sztori egy átlagos család lány gyermekének brutális meggyilkolásának körülményeit feltáró nyomozásról szól, míg a harmadik évad egy sorozatgyilkos utáni nyomozás körül forog. Elég depresszív sorozat, viszont a főszereplők egészen jók, különösen a nyomozónő Sarah Linden, akit Mireille Enos alakít.

Luther

Szerencsére semmi köze Luther Mártonhoz, bár tény, hogy ez is segíthet a cím megjegyzésében. A főszereplő egy majdnem zseni nyomozó, John Luther, akit néha elég durván elragadnak az érzései, igazi ösztönember. A sorozat legfőbb erénye, hogy arányaiban a legnagyobb hangsúlyt a szereplők magánélete kapja. Ettől kicsit más, mint a megszokott zsarus sorozatok. Az évadok során több ügyet is nyomon követhetünk, amelyek szokatlan módon eltérő hosszúságúak.

A 20 legjobb film az üzletről

Amikor egyre nagyobb teher nyomja a vállunkat érdemes időt szánni a legjobb üzleti filmekre, amelyek inspirálhatnak, és gyorsan átlendíthetnek bennünket a holtponton.

Hívj meg minket egy kávéra

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment