The Affair – a díjnyertes drámasorozat

Vészjóslóan közeledik, lecsap és mindent elpusztít maga körül. Az ártalmatlannak tűnő affér tényleg mindent felforgat: családokat szakít szét, házasságokat tesz tönkre és valakinek még az életébe is kerül. A rejtélyt nagyon távolról – sajátos hangulatban – és lassan közelítjük meg, az első évad után sem kristályosodik ki, hogy mi is történhetett. Egy biztos: az ősz újdonsága besöpörte a legjobb drámasorozatnak járó díjat. Mi pedig teljesen megértjük.

De miért is szeretjük annyira?

1. A főcím. Egyszerűen imádom. Mély, fájdalmas és rejtélyes, pont mint a sorozat.

2. Noah vs. Alison, azaz ki hazudik? A sorozat fő érdekessége, hogy minden részt két nézőpontból látunk, eléggé megbízhatatlan narrátorokkal. Egy viszony kibontakozását mondják el, de tudjuk, hogy ennél jóval súlyosabb történt, hiszen minden rész lényegében egy vallomás, amiben egy nyomozónak mesélik el a nyáron történteket. Néha a két mese tényleg fedi egymást, néha pedig nevetséges részletekben térnek csak el, ami akár simán amiatt is lehet, mert máshogy emlékszik egy férfi és más részletekre figyel egy nő, főleg több év távlatában.

78-1

Azt hinnénk, hogyha megismerjük a két karaktert, akkor könnyebb rájönni, hogy kinek a történetében hihetünk inkább, kinek megbízhatóbb a szava, de nem könnyítik meg a dolgunkat. Noah írónak hiszi magát, aki boldog házasságban él három gyerekükkel, úsznak a pénzben, amit felesége szülei tesznek lehetővé. Nyilvánvalóan egy lusta, öntelt figura, aki vágyik az elismerésre és a rajongásra – ez utóbbi igényét láthatóan már a családja nem elégíti ki. Ő úgy állítja be magát az egész sztoriban, mint egy áldozat, akit behálózott Alison, a csábító, ő pedig csak sodródott az eseményekkel. Neki pont ezért nem hiszünk, mert olyan, amilyen.

Alison elbeszélései már teljesen más képet festenek: ő, a gyermekét (4 éve) gyászoló, fájdálmába burkolózó nő, akinek eszébe sem jut idegenekkel flörtölni, hiszen minden igyekezetével a házassága megmentésére törekszik. Ő megbízhatóbbnak tűnik, de mivel néha az ő sztorijában is érezhető, hogy előbújuk belőle a dög, így kicsit megbillen ez az oldal is. Pláne, hogy nagyon törékeny, így ki tudja.

Episode 104

De hogy mi is folyik itt igazából? A sorozat írója szerint az igazságot valahol félúton kell keresni: mindketten félig hazudnak, de félig igaz is a sztorijuk. De honnan tudhatjuk, hogy bármi is igaz a meséjükből, amikor mindezt egy bűnügyi nyomozás keretei között vallják?

3. Micsoda karakterek! Noah egyenesen irritál és titkon mindig azon drukkolok, hogy legyen ő a gyilkos és csukják le, annyira hamis minden megnyilvánulása. Csak nézzétek ezt az arcot!

Stephen-Kunken-and-Dominic-West-in-THE-AFFAIR-1x03

De mivel ugye ez egy szerep, így azt kell mondjam, hogy zseniális. Zseniálisan ellenszenves.

Alison kettősége is lenyűgöz, ahogy a sztorikban váltakoznak a személyiségjegyei – a sebzett, törékeny gyászoló anya és/vagy a kacér, csábító nő. Attól még, hogy ő sokkal kedvelhetőbb (nem szimpatikus, csak emberi), nem zárja ki, hogy ő követte volna el a gyilkosságot, sőt. Simán lehet, hogy mindenkit átvert és a sok könny csak álca. Nem csoda, hogy bezsebelte a legjobb női főszereplőnek járó díjat is.

Rajtuk kívül nem mehetünk el Noah felesége, Helen mellett sem, akinek szintén több arca van (legalábbis a két mese alapján): Alison emlékezetében minden részletében vonzó és tökéletes (+meglepően barátságos), a férje pedig már-már igénytelennek és unalmasan sznobnak is titulálja.

Hogy mi is a bűntény és ki lehetett a tettes nem boncolgatnám, hogy ne hintsek spoilereket, másrészt őszintén fogalmam sincs, hogy ki is a gyilkos. Az biztos, hogy a sorozat pilot-ja annyira erős, mint egy iszonyú jó film, nem nagyon ismerek olyat, aki utána ne darált volna le egyből még pár részt. A hangulata tutira beszippant, nézd csak:

Mi már fogcsikorgatva várjuk a 2. évadot, de nyugi, jön! Addig is csak ezzel a röpke előzetessel vigasztalódhatunk!

Our Rating

10 Hangulat

9 Szereplők

9 Cselekmény

10 Ennyire várjuk a 2. évadot

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük