Bloodline: Az év családi dráma sorozata

B

Lassanként kezd formálódni a fejemben a 2015 év legjobb sorozatai top lista, és biztos, hogy a Netflixes Bloodline dobogós lesz.

A idei év visszatérő Netflixes sorozatai, például az House of Cards, eddig nem hozták az elvárt szintet, viszont az újonc Bloodline révén a léc még magasabbra került. A sorozatban egy rendkívül egyedi, egészen valóságos családi drámát láthatunk, részletesen kidolgozott karakterekkel. Úgy vélem a Bloodline a családi és testvér drámák Breaking Bad-je, egyértelműen mérföldkő a műfajban.

A rossz sorsú Rayborn család

A Bloodline a Damages című sorozat készítőinek új thriller sorozata, melynek központjában a Rayborn család áll. A Rayburn House pedig a családi vállalkozásuk, ami egy kellemes panzió trópusi környezetben.

A helyszín a paradicsomi szépségű Florida Keys tengerparti és mocsarakkal tarkított vidéke, ahol az operatőr igen jó munkát végzett. Nem lennék meglepve, ha a Bloodline hatására sokan oda akarnának költözni (köztük én is). Egyszóval a tökéletes helynek tűnik ahhoz, hogy az ember maga mögött hagyhassa a gondjait.

Ugyanakkor a jelek szerint a “paradicsomi” helyszín minden szeglete hemzseg a fájó emlékektől. Ráadásul a Rayburn családban tradicionális családi hierarchia működik, ami nem kis részben okozója a bajoknak. A dráma a sorozatban előre haladván egyre sötétebbé, hátborzongatóbbá és véressé válik, onnantól kezdve, hogy hazatér a család legidősebb fiúgyermeke Danny, a fekete bárány. Elég sötét múltja van, de eleinte csak egy kiégett negyvenesnek tűnik, igazándiból szánni való fickónak látjuk. Azonban a későbbi epizódokban változhatnak az érzéseink vele kapcsolatban.

bloodline4.0

A Bloodline tele van tűzdelve baljós történéseket bevillantó flashforwardokkal, aki nem nézte a Damages-t, annak talán szokatlan lesz a megoldás. Összességében sorozat egy egészen kerek történetet alkot, így nagy kérdés, hogy szükséges-e és milyen iránya lesz, de a hírek szerint érkezik 2. évad is.

Regényszerű alapossággal felépített karakterek

Igen lassú tempóban részesülhetünk, ha elkezdjük a sorozatot nézni, így mindenkinek biztosan nem fog tetszeni. De megéri kivárni. Egyébként is megszokhattuk már ezt a relatív lassúságot a Netflixes sorozatoknál: Mivel egyszerre jön ki egy egész évad minden része, így nincsenek rákényszerítve az alkotók, hogy az első epizódnál berántsák az összes nézőt.

Másfelől annak, aki például a sorozatnézés mellett a regények olvasását sem veti meg, nagyon fog tetszeni, hogy a karakterek igen részletes bemutatása révén pontos képet kapunk azok motivációiról.

Mindegyik színész kiemelkedően alakít a Bloodline-ban, de különösen az eddig nem igazán ismert Ben Mendelsohn elképesztő, aki Danny-t játssza.

A szereplők egyesek szerint “szörnyű emberek”, de ez szerintem nem igaz, a karakterek szerethető emberek egytől- egyig, csak éppen nehéz helyzetben találják magukat. Lényegében arról szól a Bloodline, hogy a jó emberek is néha rákényszerülnek szörnyű döntések meghozatalára. A sorozat éppen ettől nagyon eredeti és emberi.

The Jinx

Garantáltan függőséget okozó 6 epizódos dokumentumfilm sorozatot készített az HBO The Jinx néven, ami egy eléggé rémisztő öregemberről szól, aki két ember gyilkosságában és egy személy eltűnésében érintett.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment