Narcos: A legnagyobb antihős története

N

Nők, drogok, gigantikus vagyon, tömeggyilkosság: Pablo Escobar a kolumbiai drogbáró élete hatalmas sorozat potenciált rejt magában. Most a Netflix csapott le rá, egy elképesztő 10 részes bűnügyi dráma sorozatban.

Mostanában eléggé felkapott téma lett a drogcézár története, 2014-ben jött ki a szintén Escobarról szóló, Escobar: Paradise Lost című film. Az a történet félig fikció, némi romantikus szállal, de még a nagyszerű Benicio Del Toro alakítása ellenére sem lett különösebben erős film. A Narcos egészen más kategória, 2015-ös év egyik legjobbja (ha nem a legjobbja, ezt év végén eldöntjük).

A Narcos a kisstílű utcai tolvajból világ legnagyobb hatalmú drogbárójává lett Pablo Escobar felemelkedését és bukását mutatja be, a brazil José Padilha rendezésében.

Tömeggyilkos sok pénzzel: Tények Escobarról

Escobar semmitől sem riadt vissza, bárkit megölt aki az útjába került, háborús övezetté tette Kolumbiát. Néhány tény, a bizonyos kultúrkörökben ma is népszerű bűnözőről:

  • Tevékeny közreműködésével jött létre Medellin kartell, akik droggal látták el szinte az egész világot. Egy jó ideig Amerika kokain kereskedelme 70%-át “nekik köszönhették”.
  • Escobarhoz minimum több száz embert halála köthető, de egyesek szerint ez a szám több ezerre is tehető. Többek között meggyilkoltatott egy elnökjelöltet, megkínoztatott és megöletett ügyvédeket, újságírókat, és minisztereket. 1989-ben felrobbantott egy repülőgépet, 110 ártatlan emberrel a fedélzeten. Fényes nappal megtámadták a kolumbiai legfelsőbb bíróságot és megölték az összes bírót: emögött is a kokain báró állt.
  • Ahogyan a sorozatban is, Escobarnak viszonya volt egy TV-s bemondónővel, akit Virginia Vallejo-nak hívnak. Később a nő, ahogy a hasztalanná vált médiaszemélyiségeknél megszokhattuk, írt is egy könyvet Loving Pablo, Hating Escobar címmel.
  • Escobar imádott füvezni, a sorozatban ezzel több jelentben is szembesülhetünk
  • Escobar becsült vagyona halálakor 30 milliárd dollár volt.
  • Soha nem állt bíróság előtt gaztettei miatt.

Kicsit hasonlít a Nagymenőkre, de mégis más

Ami különlegessé teszi a Narcost, hogy az egyes epizódokat átszövik az archív, valódi felvételekből történő bevágások, így is biztosítva egy jelentős dokumentumfilmes érzést. A sorozatot a kissé életuntnak tűnő DEA ügynök Steve Murphy narrálja, így emlékeztetve a nagy maffia film klasszikusra, a Nagymenőkre. Viszont a Narcos a kábítószer háború mindkét oldalát alaposan bemutatja, a Esobar és a DEA aspektusát is (ezért sokak szerint a The wire-re emlékeztet).

narco_s1_008_h.0

A sorozat nagyobb részben spanyol nyelvű, ezzel növelve a hitelességét (bár ebben a tényben a Netflix spanyol nyelvű országokban történő növekedési törekvése is szerepet játszik).

Escobar fő szövetségese: A nyomor

Látszólag érthetetlen módon Escobarnak rengeteg rajongója volt/van, ezt a sorozatban is bemutatják. Az utcák akkoriban tele voltak éhező gyerekekkel, akiknek az volt az egyetlen esélyük, ha Escobar szolgálatába álltak. Így Istenként tekintettek rá a sanyarú sorsú emberek: Milliárdos volt egy nyomorban tengődő országban. Persze Escobar hajlandó volt támogatni azokat, akik segítették az érdekeit, így egy remek hírszerzési hálózatot épített ki.

Természetesen a Narcosban is megjelent néhány eset, amikor a rendőrségi razzia esélytelennek bizonyult, mert Escobart mindig figyelmeztette valaki. Végül egy kultusz alakult ki körülötte, az egyszerű Kolumbiai emberek egyfajta Robin Hoodot láttak benne (bár Escobar kérkedett azzal, hogy utcagyerekből küzdötte fel magát, ez természeten nem volt igaz, mert egy középosztálybeli család sarja volt)

Elég rémisztő volt figyelemmel kísérni a Narcosban, hogy Escobar nagyon sokáig következmények nélkül folytathatta gaztetteit. Mikor már az egész ország ellene fordult majdnem késő volt, ekkor már gigantikus hatalommal rendelkezett.

Escobar karakter fejlődése

A Narcos első öt rész érdekessége, hogy Escobart egy jóindulatú, jó modorú fickónak látjuk, aki egyre magasabbra emelkedik. A második öt részben – de akik nem látták skipeljék ezt a részt, mert spoiler következik – a karaktert utolérte a “büntethetőség terhe”: Escobar ellenségesbe fordult, paranoid és kegyetlen lett, sőt az egyik kulcs emberét halálra verte. Talán a sorozat egyetlen hibája, hogy nem ad magyarázatot Escobar drasztikus viselkedésének megváltozására, a nézőre bízza a miértek kitalálását.

A Narcos folytatása

A Netflix modelljében az jó, hogy miután egyszerre 1 évad minden egyes epizódja kikerül, így nagyon rövid adatgyűjtést követően kiderülhet, mennyire sikeres az adott darab, tehát nagyon hamar döntést lehet hozni. A Narcost imádják a nézők és a kritikusok, így hamar megszületett a döntés, hogy lesz második évad.

Maffia sorozat új recept alapján

A legtöbb sikeres alkotásban az a közös, hogy bár tudjuk, köztörvényes bűnözőkről van szó, gyakran mégis szerethetők a figurák. A Gomorra kicsit más.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.