Gomorra 2. évad

G

Breaking Bad rajongók emlékeztek még a függésére, amit a sorozat nézése során éreztetek? Azt a fajta izgalmat elég nehéz felülmúlni, de hosszú idő után a Gomorra 2. évadjával nálam sikerült.

Spolier!!!

Kétségtelenül nagyon sok kiváló sorozat van szerencsére manapság, de ha kifejezetten az izgalmat és a függőséget tekintjük a olasz Gomorra új évadja eléggé a topba tartozik az új évad után.

Ahogyan 2015-ben megírtuk a Gomorra a maffia sorozatokban újat hozott, de 2. évad elképesztően beindult és felülmúlta a kiváló első szériát is.

A sorozat az olasz sorozat gyártás legerősebb export terméke, de természetesen Olaszországban is nagyon sikeres, a második évad értékelései konkrétan magasabbak mint House of Cards vagy a Game of Thrones esetében.

Állítólag a sorozat készítőinek egyébként a kezdeti aggodalmai azzal voltak kapcsolatosak, hogy a Gomorrában nápolyi dialektusban beszélnek és az nem fog működni Olaszországban, pláne a világ többi részén. Tévedtek.

Rossz fiúk versus rossz fiúk

Miután az első évadban Don Pietro visszavonult – igazi nem végleg – , a Gomorra második évad a két ősi ellenség Genny Savastano és Ciro ellentéttel indít. Végül a konfliktus sokkal bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá válik, mint várható volt. Rossz szokásom, hogy a várható történéseket próbálom megjósolni a sorozatok nézése közben. A Gomorra második évadban szinte mindig mellé nyúltam – a nyilvánvaló eshetőségeket leszámítva – mert olyannyira csavaros a történet, hogy a klisénkhez szoktatott agyam a predikcióban nem tudott jeleskedni.

Egy új vezér nemzedék születése

Nehéz erről spoiler mentesen írni, de a sorozat egyik meghatározó alap konfliktusa, hogy Don Pietro folyamatosan összeütközésbe keveredik a saját fiával az új évadban.

Az első szériában, mikor először találkoztunk Genny-vel, csupán egy elkényeztetett, tutyi-mutyi kölyök volt. Aztán az évad során meglehetősen drasztikus változáson ment át. A karakter fejlődése tovább folytatódik a második évadban is, Genny itt már igazi főnökké és üzletemberré fejlődik, aki az apjával is képes szembe fordulni. Készen áll arra, hogy férj és apa, de vezér is legyen, aki nem hajlandó megosztani senkivel a hatalmat.

Karakter dömping

Míg az első évad viszonylag korlátozott számú karakter körül forgott – a három Savastano (Don Pietro, Genny és Donna Imma), a a “lázadó katona” Ciro Di Marzio – addig az új évadban elég sok új szereplő is a fókuszba került. Ráadásul ezt szerkezetileg nagyon ügyesen vitték véghez, mert míg egy-egy új szereplő karakterét eléggé mélyen boncolgatják, ezzel párhuzamosan az alapsztori izgalmát is folyamatosan fenn tudják tartani.

Az is érdekes, hogy a maffia műfaj hagyományaitól kissé eltérően néhány női szereplő is komoly figyelmet kap, például találkozhatunk a Scianel (Cristina Donadio) nevű kissé pszichopata bandavezérrel több részben is illetve Don Pietro futárának Patrizianak (Cristiana Dell’Anna) is egyre nagyobb szerepe lesz a sorozatban előre haladván.

padri

Néha olyan erősek ezek a karakterek és az őket alakító színésznők, hogy egyértelműen el is lopják a showt.

Némileg Maffiózós, némileg mint a The Wire

Ha keressük a legjobb bűnügyi sorozatokkal való hasonlóságot, két klasszikussal is találhatunk közös vonásokat.

A Gomorra második évadban nagyon fontos hangulati szerepe van az omladozó Nápolyi szürke külvárosi lakásoknak. Akárcsak a nagy klasszikusnál a The Wire-nél, ahol a színhely Baltimore, ahol az “amerikai álom” már nem létezik.

gomorra-season-2

A Maffiózókkal való hasonlósággal is van egy jelentős momentum, ez pedig maga Ciro karaktere, akit távolról hasonló megközelítésben mutatnak meg, mint Tony Sopranot. Próbálják láttatni az emberi arcát, néhol sikerül. Azért akárcsak Tony Soprano, úgy Ciro is eléggé összetett karakter: a férj, az apa, az üldöző és a stratéga egy szerepben. És szintén hallhatatlan.

Egészen elképesztő szintre fejlődött a Gomorra a második évadra, és a jó hír, hogy nem kell lemondanunk róla, ugyanis berendelték a harmadik és a negyedik évadot is. Az alkotók szerint az új évadok meg fognak változtatni mindent, újra.

Narcos: A legnagyobb antihős története

Nők, drogok, gigantikus vagyon, tömeggyilkosság: Pablo Escobar a kolumbiai drogbáró élete hatalmas sorozat potenciált rejt magában. Most a Netflix csapott le rá, egy elképesztő 10 részes bűnügyi dráma sorozatban.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.