Black Mirror 3. évad: Rémálom vagy valóság?

Nagyon úgy tűnik, hogy komoly bajban leszünk, amikor az idei év legjobb sorozat visszatérőit kell rangsorolnunk. Egyebek mellett kiváló volt az Orange Is The New Black, a Gomorrah és Narcos is. A Black Mirror harmadik évadja ugyancsak magasra tette a lécet, és egy zseniális évaddal folytatódott.

Mi az a Black Mirror egyáltalán?

Jóllehet korábban is írtunk már a sorozatról, néhány mondat azoknak, akik nem ismernék a Black Mirrort. A legpraktikusabb előnye a koncepciójuknak, hogy egymástól független epizódokból áll, így bármikor be lehet kapcsolódni bármelyik évadba. A szeparáltság igaz a színészekre és a sztorira is. Mindegyik történet furcsa, “mi lenne ha” jellegű epizódokból áll.

Közös bennük, hogy nagy szerepe van a technológiának és egy eléggé “paranoid álom” nézőpontból mutatja be a történéseket. Ennek megfelelően az egyes részek 99%-ban nem végződnek boldog befejezéssel, hanem furcsa, teljesen meglepő és igen kellemetlen “igazsággal”. Igazi érzelmi hullámvasút a sorozat, már elnézést a modoros kifejezésért. A 3. évad egyébként újított, mert van egy epizód, ami történetesen kellemes befejezést kapott.

Ahogyan említettem, a Black Mirror eléggé technológia fókuszú, de ez nem jelenti azt, hogy robot apokalipszist fogsz látni, éppen ellenkezőleg. A legtöbb történet ugyanis az emberi viselkedésről szól elsősorban, a technológia csak a kontextus. Néha meglehetősen pesszimistának tűnhet a megközelítés, ami megjelenik az egyes epizódokban, csak sajnos a valóságtól közel sem áll olyan távol, mint gondolnánk, lásd Trump megválasztását, amire eképpen reflektáltak az alkotók:

Egyébként minden egyes rész olyan, mint egy önálló film – a nagyon színvonalas fajtából, amiből sajnos egyre kevesebb van – , így gyorsan rá lehet kapni.

Ahogy említettem, bármelyik epizóddal kezdheted, így a 3. évadban is te döntheted el, hogy számodra melyik lesz a sorozat első része. A döntés megkönnyítése érdekében írtunk néhány mondatot az epizódokról, és itt van a trailer is:

A Black Mirror 3. évadjának részei

Nosedive

Ebben az epizódban egy olyan beteg – de sajnos eléggé közelinek tűnő – világ jelenik meg, ahol a barátainktól, munkatársainktól, de ismeretlenektől is származó értékeléseink határoznak meg mindent a karrierünktől kezdve a lakásbérlésig. Ez nem sokban különbözik egyébként attól, amit az “on-demand” világban látunk néha, például az Ubernél, ahol a 4,6-os rate alá süllyedő sofőröket inaktiválják.

Playtest

A főszerelpő Cooper, teszt alanynak jelentkezik egy augmented reality horror játékba. A lényeg, hogy a játék teljesen egyénre szabva, a játékos legnagyobb félelmei alapján rakja össze a látottakat. Mondanom sem kell, a kísérlet eléggé rosszul sül el.

Shut Up and Dance

A 19 éves Kenny elkap egy malware-t a számítógépén, ami lehetővé teszi a hackerek számára, hogy a webkameráján keresztül rögzítsék miközben pornóra maszturbál. A róla készült videóval kezdik el zsarolni, és egyre betegesebb dolgokra kényszerítik a történet során. Ráadásul nincs egyedül, ez egy végtelen lánc, amiben több megzsarolt ember hajtja végre vakon a feladatokat, egymás útjait keresztezve.

San Junipero

Black Mirror

Talán az évad egyik legerősebb epizódja, amelyben az emberek örökké élhetnek a virtuális valóságban, miután a tudatukat haláluk után feltöltötték. Ami miatt különösen erőteljes a rész, hogy a főhős “idő előtt” szeretne átkelni a virtuális túlvilágba, mert nem volt lehetősége normális életre.

Men Against Fire

A technológiailag továbbfejlesztet katona, Stripe minden megtesz, hogy eleget tegyen kötelességének, azaz végezzen minél több zombiszerű lénnyel. Mint kiderül, Stripeba és a többi katonába tápláltak nem biztos, hogy a valóságot jelentik, hanem valami egészen más, embertelen dolgot.

Hated in the Nation

Ebben a részben egy hacker rájön, hogy a social médiában megjelenő felháborodást hogyan lehet fizikai fegyverré transzformálni. Minden nap a közösségi médiában leggyűlöltebb ember szörnyű halált hal, gyilkos méh drónok által, amit egy izgalmas nyomozás bont ki és tár fel előttünk.

Milyen a Black Mirror 3. évadja?

Ha már eddig is Black Mirror rajongó voltál, akkor nem fog az új évad sem csalódást okozni. Ha még újonc vagy, megfontolandó ebből az évadból csipegetni, mert talán a mostani évad a legérzelmesebb, és a látvány is erőteljesebb lett (talán köszönhetően ez annak, hogy a show a Netflix partnere lett, így a költségvetése is nőtt). Azt is meg merem kockáztatni, hogy a 2016-os év legjobb sorozat epizdóját a Black Mirrorban találjuk.

Összességében a harmadik évad megmutatta, hogy a borús jövő elmesélésében még hihetetlen tartalékok vannak, ami talán rossz jel az emberiség számára, de legalább jól fogunk szórakozni.

Vatikáni House of Cards

Az ifjú pápával egy meglehetősen egyedi sorozat élményben lehet részünk a HBO jóvoltából. Már a műfaj sem egyszerű, a látszattal szemben közel sem egy klasszikus kosztümös alkotással van dolgunk, talán inkább vatikáni szatírának nevezhetnénk. A főszerepben Jude Law, aki hátborzongatóan alakítja az összetett személyiségű pápát.