Vatikáni House of Cards

Az ifjú pápával egy meglehetősen egyedi sorozat élményben lehet részünk a HBO jóvoltából. Már a műfaj sem egyszerű, a látszattal szemben közel sem egy klasszikus kosztümös alkotással van dolgunk, talán inkább vatikáni szatírának nevezhetnénk. A főszerepben Jude Law, aki hátborzongatóan alakítja az összetett személyiségű pápát.

Nem gondoltam volna, hogy elérkezik az életben a pont, amikor különösebben élvezni fogok egy filmet, vagy sorozatot, ami a keresztény egyházról szól. Tévedtem.

Már az alkotógárda is ígéretes: a sorozatot Paolo Sorrentino rendezte, a színészi gárda is eléggé tekintélyes, Jude Law mellet Diane Keaton is jelentős szerepben tűnik fel.

Az ifjú pápa a fiktív Lenny Belardóról szól, aki XIII. Piusz néven az első amerikai pápa lett. Úgy tűnik, a fiatal és jóképű pápa megválasztása a bíborosi kollégium egyszerű, ám hatékony médiastratégiájának eredménye. De a látszat sokszor csal. A helyszín természetesen a Vatikán, a szereplők pedig az egyház vezetői. Hamar kiderül, hogy XIII. Piusz a legtitokzatosabb és legellentmondásosabb mind közül. Vagy legőrültebb? Mindképpen éles eszű és naiv, ironikus és kisstílű, maradi és haladó, kétkedő és eltökélt, melankolikus és kíméletlen karakter.

Ha ennyi nem győzött volna meg, íme a meglehetősen erősre sikerült magyar feliratos trailer:

A rendező, Paolo Sorrentino a következő szavakkal írta le sorozatot:
„Isten létezésének világos jelei. Isten hiányának világos jelei. Hogyan lehet a hitet megtalálni és elveszíteni? A szentség nagysága, az a nagyság, ami elviselhetetlen, amikor az ember kísértések ellen küzd, és nem tehet mást, mint hogy megadja magát nekik. A belső küzdelem a katolikus egyház fejének hatalmas felelőssége és annak az egyszerű embernek a gyötrelmei közt, akit a sors (vagy a Szentlélek) pápának rendelt. Végül a kérdés, hogy miként kell a hatalmat kezelni és manipulálni egy olyan államban, amelynek dogmája és erkölcsi parancsa a lemondás a hatalomról és a felebarátaink szeretete? Erről szól Az ifjú pápa.”

A 10 részes sorozat hetente dupla résszel lesz látható. A szinkronos változat pedig a tervek szerint 2017. januárjában kerül adásba.

Sorozatajánló: lenyűgöző karakterdrámák

Mi tudja magával rántani az embert ott, ahol egy sztori 5 rész után szürkülni látszik? A karakterek. Azok a szereplők, akiket az első résztől az utolsóig fokozatosan ismerünk meg. Izgulunk értük, hiszen jól ismerjük őket, többet akarunk belőlük látni akkor is, ha épp csak hétköznapi dolgok történnek velük, hiszen azok is bőven tudnak mutatni belőlük valami újat. Lássuk, kiket érdemes úgy igazán megismerni!