Egy egész hétvégés program: BLACK MIRROR

E

Ha egy beszélgetésben bedobod a Black Mirror-t, nem fogsz két olyan embert találni, akiből ugyanolyan érzelmeket váltana ki. Jellemzően aki az első részt látta, az utálja (nem csak tartózkodik, tényleg ki nem állhatja), de aki adott neki több esélyt, az biztosan Black Mirror függő lett. Szerintem pedig üdítően eredeti: NÉZD MEG! Jöjjön egy kis áttekintő, egy igazi trailerdömping!

Mint egy 6 kötetes könyv

2 évad, minden évadban 3 rész, de minden epizód teljesen más sztori, más szereplőkkel. Stílusra nagyjából minden keveredik benne, de írták már dark sci-fi fantasy comedy drama-nak is, lehetetlen pontosabban behatárolni. Ha szereted a sci-fit és mindezt úgy, hogy félig hihető marad minden sztori alapja, akkor vágj bele. Ha nem vagy oda érte, de preferálod az elgondolkodtató sztorikat, akkor pedig azért nézz bele. Ha egyik sem, ám legyen, de mivel rengeteg stílusjegyet ötvöz a sorozat, érdemes végigfutni az összes történetet, hátha van köztük egy, ami valamiért felkelti az érdeklődésed.

A részekben 2 alaphelyzet van: vagy a jelenben is játszódhatna egy érdekes (főleg technológiai) csavarral, vagy a jövőt festi fel egyszerre realisztikus, mégis extrém változásokkal. Mindkettőt olyan keretek között látjuk, ami teljesen valós(nak tűnik), ezért is szippant be könnyen, mert nem kell sokat gondolkodnunk a miérteken és hogyanokon, hiszen hiteles tud maradni végig, miközben egy számunkra teljesen idegen dolgot kevernek a valóságba.

1. évad

1. rész – The National Anthem

Nem mondom, hogy ezzel érdemes kezdeni, mert elsőre közönségesnek és feleslegesen hatásvadásznak tűnik, ami az arcodba tolja a lényeget. Sőt, ne is indíts ezzel, mert itt elveszt egy csomó embert.

Ebben a társadalmi szatírában a brit miniszterelnököt azzal ébresztik hajnalban, hogy a királyi család egyik hercegnőt elrabolták. Az emberrabló egy őrült követeléssel áll elő: a hercegnőért cserébe az elnöknek élő tévéadásban kell közösülnie egy disznóval. (De most komolyan, ki lenne ennyire beteg?!) A kérés szürreális, mégis a rész felére rá kell jönnünk, hogy márpedig itt nem lehet trükközni, ennek tényleg meg kell történnie. A rész erőssége a média, főleg a közösségimédia dinamikája, ami mindig lendít a sztorin.

2. rész – Fifteen Million Merits

Ez volt az egyik kedvencem, mert bár nem szeretem a sci-fit és ez a sztori erősen az, de ahogy korábban is írtam, ez is pont olyan, amit akár el is tudnék képzelni a jövőben. Itt az emberek egy futurisztikus közegben élnek együtt egy teljesen ingerszegény környezetben, a cél: minél több kreditet gyűjtsenek össze, ami a pénz egy alternatív változata. Főszereplőnk ezért tekeri a szobabiciklit, hogy a megtermelt energiával arányosan megkapja a “fizetését”.Bár rengeteg kreditje van, mégsem tudja mire költse. Aztán megismeri a fiatal lányt, akinek álma, hogy indulhasson a népszerű tehetségkutató műsor válogatásán, amiért persze rengeteg kreditet kellene befizetnie. Naná, sejthetjük, hogy mi történik ezután, de maga az atmoszférája is iszonyat jó és nem is lesz az a tipikus love story a végére.

3. rész – The Entire History of You

Képzeld el, hogy az eddigi emlékeid egy memóriachipen rögzülnének az agyadban, aminek segítségével bármikor újra visszanézhetsz és törölhetsz is részleteket. Hova lenne így a múlt (homályos, múlandó és megkérdőjelezhető) varázsa, ha mindent tökéletesen pontosan dokumentálnánk a fejünkben és ott bárki kutakodhatna? Ha újra lejátszhatnánk minden egyes kínzó veszekedést? Ezt boncolgatja az évadzáró rész, amelyben egy fiatal házaspár férfi tagja kételkedik a felesége egyik múltbéli viszonyáról. Hátborzongató erő, amit egyszerre akarunk és taszítanánk is minden porcikánkkal.

2. évad

1. rész –  Be Right Back

Az alapkérdés: Vajon tényleg lemásolható a teljes személyiségünk az internetes aktivitásunk alapján? A történet középpontjában Martha és Ash áll, a pár férfia tagja pedig erősen social média függő. Amikor a lány elveszíti őt, a temetésén hall egy hihetetlen lehetőségről: egy online szolgáltatás képes már arra (pedig mondjuk, hogy a jelenben vagyunk), hogy partnerét újraépítsék internetes jelenlétei alapján – először chatpartnerként, majd egyre vakmerőbb formában. Vajon mennyire hiteles ez a kép, amit az online térben visszakövethető lábnyomok alapján építettek újra? Elgondolkodtató.

2. rész – White Bear

Nem érted, aztán még kevésbé és aztán inkább nem akarod érteni. Ez az egyik legjobb kritikákat bezsebelő rész, amiben főszereplőnk, Victoria Skillane egy ismeretlen helyen ébred és semmire nem emlékszik. De úgy semmire az életéről. A házból kisétálva látja, ahogy az emberek mobillal veszik fel őt. Ezzel nem sokat árultam el, mert ezt tényleg látni kell, körömlerágósan izgalmas egy rész!

3. rész – The Waldo Moment

Itt körbeér a sztori, mivel újra egy politikai témához értünk, akár az első részben. Viszont ennek megfelelően ez is elég lapos lett, erről nem is nagyon szaporítanám a szót, beszéljen inkább az előzetes és Waldo!

Ja és még mielőtt kifelejteném, pedig lehet hogy ezzel kéne kezdeni a Black Mirror maratont! Létezik egy különálló karácsonyi kiadás (nagyon aktuális most, hát tudom), amit még bevallom, én se láttam, pedig a vélemények egyöntetűek: ez a rész átkozottul jó! És amiben Jon Hamm szerepel, annak zsenialitásában mi persze nem is kételkedünk. Nézzük csak:

De hogy mi is a sorrend? A kritikusok véleményei alapján ez:

Ezt is látnod kell!

A LEGJOBB BŰNÜGYI SOROZATOK: 2010-2015

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.

Add Comment