A 10 legjobb új sorozat 2016-ban

A

Ami a 2016-os sorozatokat illeti újfent nem lehet okunk panaszra. A visszatérők között igencsak erős folyatatások születtek, de az újoncok terkinetében talán a korábbi éveket is sikerült felülmúlni.

Olybá tűnik, hogy a sorozatok minősége anyira magas lett, hogy lassan a színvonalas szórakozásra vágyóknak a mozi nem lehet alternatíva, mert már nem tudnak versenyezni a sokáig lesajnált műfajjal. Ami tavaly elkezdődött, az 2016-ban tovább folytatódott, azaz még több kiemelkedően magas minőségű sorozatot láthattunk. Idén voltak tisztességes mennyiségben drámák, sci-fi, és egy örvendetes tendencia is kibontakozott, a zenei sorozatokból is számos darabot élvezhettünk, különösen a hip-hop rajongóinak kedvezett az év.

A Netflix és a HBO versenye minden korábbinál élesebb lett, de ennek a nézők csak örülhetnek, mert mindkét piacezető örkérvényű sorozatokat tett le az asztalra 2016-ban. Összeségében ha a mi top tízes listánkat tekintjük, az HBO több soroztatot hozott ki mennyiségben, de az abszolút nyertes egy Netflixes sorozat lett, így a két brand között győztest nem hirdetnénk.

Ahogyan mindig, most is le kell írnom, hogy a lista közel sem teljes és nyilvánvalóan a műfaji érdeklődésünk erősen befolyásolja, bár most először a dobogó csúcsára egy alapvetően sci-fi horror került.

1. Stranger Things

Mikor a sorozat kritikáját írtam, megímlítettem, hogy nem is gondoltam volna, egy napon még alapvetően sci-fi, vagy még inkább horror sorozatról fogok értekezni, méghozzá elismerően. A dolog odáig fajult, hogy végül a Stranger Things lett 2016-os év legjobb sorozata (nálunk). Annyi újat hozott, hogy mindeképpen megérdemli a dobogó csúcsát.

A sorozat 1983-ban, Indiában játszódik, a történet középpontjában egy csapat gyerek áll. Egyikük, Will különös körülmények között eltűnik és a srácok a keresésére indulnak. Miközben a barátjuk után kutatnak, egy 11 nevű furcsa kislányra bukkannak. A lány amellett, hogy beszélni nem tud, különleges képességek birtokosa, akiről hamar kiderül, hogy többet tud az eltűnt fiú hollétéről, mint bárki más. A háttérben titokzatos, természetfeletti erők dolgoznak, aminek mások is áldozatául esnek.

2. The young pope – Az ifjú pápa

Nem nagyon tudtuk hová fejlődik ez a különös témájú sorozat, amikor első alkalommal belefutottunk, a trailer baromi erősnek tűnt. De úgy alakult, hogy már az első két rész után teljesen biztos voltam benne, hogy egy remekmű születésének vagyunk szemtanúi.

Jude Law (Lenny Belardo, Pie XIII)

Az ifjú pápa a fiktív Lenny Belardóról szól, aki XIII. Piusz néven az első amerikai pápa lett. Úgy tűnik, a fiatal és jóképű pápa megválasztása a bíborosi kollégium egyszerű, ám hatékony médiastratégiájának eredménye. De a látszat sokszor csal. A helyszín természetesen a Vatikán, a szereplők pedig az egyház vezetői. Hamar kiderül, hogy XIII. Piusz a legtitokzatosabb és legellentmondásosabb mind közül. Vagy legőrültebb? Mindképpen éles eszű és naiv, ironikus és kisstílű, maradi és haladó, kétkedő és eltökélt, melankolikus és kíméletlen karakter.

Lenny Belardo-t Jud Law alakítja, és a filmes szakma hatalmas baklövést követ el, hanem szórja meg díjakkal zseniális színészi munkájáért.

3. The People v. O. J. Simpson: American Crime Story

A 2016-os év egyik legjobb krimi sorozata  22 év után vette elő a 90-es évek legnagyobb perét, az O.J. Simpson ügyet. Jómagam akkoriban negyedikes voltam egészen pontosan, ezért arra az esetre, ha előtted is feledésbe merült volna a sztori, íme a lényeg.

1994-ben brutálisan meggyilkolták O. J. Simpson ex-nejét, Nicole Brown Simpsont és barátját Ronald Lyle Goldmant. A nyomozást követően a volt férj O. J. Simpson ellen emeltek vádat emberölés miatt.

A Jeffrey Toobin The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson című könyvén alapuló történet feltárja a bíróságon zajló, kaotikus háttéralkuk és merész húzások világát, és hogy a vád túlzott magabiztossága, a védelem gyors észjárása, valamint a helyi rendőrség és az afroamerikai közösség kapcsolata miként adott okot kételkedésre az esküdtek számára.

A per elképesztő színjátékba fordult, és masszív társadalmi feszültségeket szított, szóval történelmi jelentőségűvé duzzadt. Erről szól az American Crime Story, ami zseniális színészi játékokkal adja vissza a 22 éve történteket.

4. The Get Down

Van egy olyan érzésem, hogy a The Get Down itthon nem fog túl nagy népszerűségre szert tenni, de mi akkor is imádtuk. Eddig csak a sorozat első fele jött ki a Netflix-től, de amit eddig láttunk, az történelmi.

Zenei sorozatokból ez a második masszívabb darab 2016-ban, de a Vinyl – lásd később – elégg zord hangulata után jól jött ez az inkább felemelő stílusú, a hip-hop születésekor játszódó széria (a Netflix nagyon ügyesen felkarolta a hip-hop témát, év végére kijött a négy részes Hip-Hop Evolution című dokumentum sorozat is).

A sorozat hivatlaos leírása szerint „mitikus saga arról, hogy született meg a hiphop, a punk és a diszkó a csőd szélén álló New Yorkban”, amely a Bronx bérházaiban, a SoHo művészköreiben, a CBGB-ben, a Studio 54-ban és az újonnan épített Világkereskedelmi Központban játszódik. True story.

A pilotot is rendező ötletgazda, Baz Luhrmann-t – A nagy Gatsby, Moulin Rouge – egyébként is imádjuk, színes, színpadias stílusa áthatja az egész sorozatot. Ehhez jön egy nagyon eredeti képregény szerű stílus – különösen a pilotban – ami utánozhatatlanná teszi a The Get Down-t.

5. The Night of – Aznap éjjel

A sorozat, ami nálam azért kerüt a top-ba, mert John Turturro eszméletlenül jól játssza a karakterét. Azért a sztori sem rossz.

A nyolcrészes Aznap éjjel a 2008-ban BBC gondozásában bemutatott Criminal Justice brit sikersorozat amerikai remake-je.A történet középpontjában a Riz Ahmed  által alakított Nasir Khan áll. A pakisztáni fiú élete egy pillanat alatt hullik darabokra, amikor egy jónak ígérkező este másnapján holtan találja a lányt, akivel az éjszakát töltötte. Mindenütt vér, még a gyilkos kés is ott hever…mit lépnél ilyenkor?

Ki hiszi el, hogy ártatlan, amikor minden jel az ellenkezőjére utal? A fiú védelmét Jack Stone (John Turturro) ügyvéd vállalja el. Rajtuk keresztül kapunk betekintést az amerikai igazságszolgáltatás jogi útvesztőibe, és a manipulációval átszőtt rendszerbe.

6. Quarry

Az HBO valamiért a Quarry-nak nem adott akkora marketing boostot, mint a The Night Of-nak, pedig teljesen máshogyan, de hasonlóan erős.

Számunkra a Quarry a Bakelit testvérsorozata, a VINYL életérzés itt lüktet tovább. A sztori persze egészen más, és a műfaj is: a ’70-es években egy vietnámi harcos hazatér feleségéhez, ám a régi élete helyett egészen más hétköznapokat kell átvészelnie, ami inkább a háborús évekre hajaz. Feszes, idegtépő hajsza: egyszerre kitaszított, magányos dráma és erőszaktól hemzsegő realisztikus akciósorozat.

7. Billions

Hogy a Billions miért nem lett nagyobb siker, talány számomra, ugyanis a sorozat révén 2016-ban végre kaptunk egy igen izgalmas pénzügyi drámát. A történetben két népszerű fiktív karakter – akiket Paul Giamatti és Damian Lewis testesít meg – harcát láthatjuk kibontakozni, eléggé rafinált, néha House of Cards módszerekkel. Ez a sorozatot azoknak ajánljuk, akik szeretik az okos macska-egér játszmákat. A karakterek miatt sincs ok az aggodalomra, sőt, a kevésbé ismert arcok legalább olyan jók, mint a főszereplő nagyágyúk.

A Billions-ban elemi szinten az nagyon jó, hogy nincs benne jó és rossz, mert midenki jónak látja magát benne. A sorozat nagy erénye még a zene, ami a Knickben hallothoz hasonlítható.

8. Vinyl – Bakelit

A sorozat visszarepít mintket az 1970-es évekbe, ahol egy Richie Finistra nevű züllött figura szebb napokat megélt lemezvállalata kétségbeesetten keresi a megoldást arra, hogy miként tudna újra nagy nyereséget termelni és a zeneipar meghatározó motorja maradni. A sorozat egy eléggé üde színfoltja volt az idei évnek, kicsit a The Get Down alteres vereziója.

Úgy vélem az HBO egy nagyon rossz döntést hozott, amikor elhatározták, hogy nem folytatják a sorozatot. A Vinyl-ben lévő karakterekben, de magában a történetben is annyi potenciál van, hogy sok-sok évadon keresztül lehett volna még folytatni (ugyanezt a rövid távú nézettségi adatokra épülő hibát az HBO már a Wire-nél is majdnem elkövette, adjunk hálát az égeiknek, hogy végül nem így történt).

Szóval mivel egyelőre nincs sajnos kilátásban második évad, élvezd ki az első szériát!

9. The Path

Nem kevés ideig tartott, míg belekezdtünk ebbe a sorozatba, mert a “szekta”, mint fő elem, számunkra nem épp hívószó. Pedig láthattuk már a Leftovers-ben, hogyan lehet úgy egy jó sorozat része, hogy hozzáadjon valami friss izgalmat és ez szerencsére a The Path-ben sincs másképp. Eleve vonzó, hogy olyan ismert arcokat láthatunk benne viszont, mint “Breaking Bad Jesse” (Aaron Paul) vagy Michelle Monaghan, akik házaspárként egészen jól működnek. A sorozat középpontjában – nem meglepő módon –  egy szekta áll, de ha távolabbról nézzük, nem is azt kell teljesen megérteni, ki, miben és miért hisz, hanem hogy az egyes karakterekre hogyan hat ez felsőbb erő, a (fiktív őrület) Meyerizmus. A még egyel izgalmasabb faktor az, hogy egy ilyen elvakult közösségben mit tehet az, akinek kétségei támadnak, ami egy üdítő eleme és “na végre” pillanat a történetben.

10. High Maintenance

A vígjáték műfajában is van még potenciál úgy fest. A magyarul Kenderfutár címen futó sorozat egyik legfőbb erőssége, hogy egy állandő főszereplője ugyan van, viszont ő a legkevésbé meghatározó karakter. Sokkal lényegesebbek az egyes epizódokban jellemzően csak egy részre felbukkanó szereplők.

A biciklis díler – akinek a nevét sem tudtuk, szóval The Guy néven fut – ügyletein keresztül láthatjuk New York, pontosabban Brooklyn legkülönbözőbb embereit, akik ugyanattól az elosztótól, de mindannyian más és más ok miatt szerzik be füvet. Ahogy a The Guy betoppan az ügyfelei lakásába, úgy mi is részesei leszünk New York-i átlagemberek hétköznapi, gyakran intim, esetenként pedig megrázó pillanatainak.

 

 

 

Még többet szeretnél?

Nézd meg a 2015-ös újoncokat is!

Hívj meg minket egy kávéra

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.