Egy sorozat, amit a címe alapján kihagynál

E

Már egy ideje vártunk valamit az HBO-tól, ami pótolja a Girls szünet keltette hiányérzetet. Vagyis egy átlagostól színvonalasabb vígjátékot, ami a Kenderfutárral meg is érkezett.

A fingós, betépünk és röhögünk szintű “poénokon” túlmutató komédiákból egyre kevesebb van. Valamilyen okból sajnos a bugyuta vígjáték sorozatokból ontott idén sokat a Netflix is (Unbreakable Kimmy Schmidt, Crazy ex-girlfirend, Haters Back Off etc). Színvonalasabb vígjáték sorozatból egyelőre a HBO-nál találunk többet.

high-maintenance-gifA Girls-t éppen azért szeretjük, mert minden keveredik benne, a vígjáték műfaja rosszabb és jobb poénokkal, de a maga módján a dráma is meghatározóan megjelenik. Egyszóval a Girls a maga nehezen megfogható módján komplex és egyedi.

A magyarul Kenderfutár néven futó sorozat sok tekintetben nagyon hasonló, ugyanis jóval összetettebb tartalommal rendelkezik, mint amire a cím alapján gondolnál.

A sorozatról egyelőre meglepően kevés információ áll rendelkezésre, az HBO érthetetlen módon nem generált akkora buzzt körülötte mint amit érdemelne (nagy hiba), de a cikk alapján remélhetőleg kedvet kapsz a megtekintéséhez.

A cím fordítása sem sikerült ütősre, az eredeti High Maintance sokkal szerencsésebb (például olyan jelentése is van, hogy a legjobb nem kívánt barát, de persze nehéz megfejteni melyik értelmezése helyes a kifejezésnek ebben az esetben).

 

“Epizód főszereplős” sorozat

A Kenderfutár egyik legfőbb erőssége, hogy egy állandő főszereplője ugyan van, viszont ő a legkevésbé meghatározó karakter. Sokkal lényegesebbek az egyes epizódokban jellemzően csak egy részre felbukkanó szereplők.

A biciklis díler – akinek a nevét sem tudtuk, szóval The Guy néven fut – ügyletein keresztül láthatjuk New York, pontosabban Brooklyn legkülönbözőbb embereit, akik ugyanattól az elosztótól, de mindannyian más és más ok miatt szerzik be füvet. Ahogy a The Guy betoppan az ügyfelei lakásába, úgy mi is részesei leszünk New York-i átlagemberek hétköznapi, gyakran intim, esetenként pedig megrázó pillanatainak.

A Kenderfutár egyszer már megtalálta közönségét és nagy érdeklődésre tett szert websorozatként, amit a házaspár Katja Blichfeld és Ben Sinclair hétvégi szórakozásként készített a Vimeo-ra.

Akkor ez most egy füves sorozat?

Ha az eddigiekből nem lenne egyértelmű: nem. A legtöbb epizódnak nyilvánvalóan van köze a marihuánához, de csak érintőlegesen kapcsolódik a történethez.

maxresdefault

Valójában a Kenderfutár egy nagyvárosi korrajz, az eklektikus urbán társadalom egyedi bemutatása. Minden egyes epizódban más szubkultúra tagjára téved a spotlámpa fénycsóvája: látunk szamuráj karddal hadonászó izomagyat, fiatal muzulmán egyetemistát, social média és selfi mániás magányos fiatal nőt és így tovább. A websorozat verzióban csak egy ügyfélről szólt egy epizód, az HBO-s változatban néha több ügyfél is szerepel, de a hangsúly most is egy személyen van egy időben.

Grandpa: A legfurcsább epizód a leghatásosabb

A Grandpa című epizódhoz foghatót nemigen pipáltunk eddig. A rész jobbára gyakorlatilag egy Gatsby nevű kutya nézőpontjából meséli el a történetet. Gatsby nyilvánvalóan képtelen megérteni az emberi nyelvet, tehát a legtöbb epizóddal ellentétben ebben a részben a klasszikus párbeszédeknek jóval kevesebb szerep jut. A Grandpa epizód mégis Gatsby szemén keresztül remekül bemutatja az emberi kapcsolatokat. A rész egyszerűen úgy ábárzol egy kutyát, mint egy szimpatikus embert, akinek ugyanolyan kapcsolata van a körülötte élő emberekkel, mint nekünk. Ettől nálunk a többi epizódot is felülmúlta és megkoronázta a Kenderfutár első évadját gyakorlatilag.

Összességében a High Maintance az év kísérleti meglepetés sorozata volt számunkra. A magyar cím ne tévesszen meg, zseniális, egyedi élményben lesz részed.

OITNB: A börtöndráma sötét királynője

Az utolsó évad mondhatni ellpota a show-t.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.