2015 legjobb filmjei

2

A 2015-ös filmkínálatból eléggé nehezen találtunk kedvünkre való alkotásokat, de azért akadt néhány figyelemre méltó darab.

A magyar mozikban arányaiban sajnos láthatóan a bugyuta filmekből nagyobb a választék, a sorozatok az idei évben egyértelműen jobbak voltak. Némi erőfeszítésünkbe került, végül mégis ki tudtunk emelni tíz olyan filmet 2015-ből, amit érdemes lehet megtekinteni. Mi elsősorban a drámákat preferáljuk, így ennek megfelelően a listánkban is leginkább ebből a műfajból került ki a legtöbb film, de azért akad itt más is.

1. Whiplash

IMDb: 8.5/10

A 2015-ben bemutatott filmek legjobbja szerintünk a Whiplash, ami az olyan típusú mozik rövid sorát gazdagítja, amit bármennyi alkalommal megnézhetsz, és mindig élvezni fogod. A Whiplash lényegében arról szól, hogy mekkora áldozatot kell vállalnod, ha profi zenész akarsz lenni. A rendező, Damien Chazelle saját kamaszkori élményei alapján forgatta le a megrázó drámát a dzsesszdobos srácról, aki saját végső határáig is elmegy, hogy a legjobb lehessen. A film nagy részében a dobos srác és szociopata, de mégis inspiráló tanárának küzdelmét látjuk,  az ellentétes érzelmek eddig nem látott formában jelennek meg a filmvásznon. A Whiplash révén talán új műfaj is született, hiszen ez egy zenés film, ami igazából thriller. Előzetes:

2. Saul fia

IMDb: 7.9/10

A magyar film, “amiről mindenki beszél”, elég komoly sikereket ért el külföldön, nem meglepő módon Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Szurkolunk. A Saul fia egy szokatlan szempontú holokauszt film, ami Saul Ausländer fiktív zsidó rab két napját mutatja be, aki az egyik krematórium sonderkommandójának tagja. A rettenetes munka keretében arra is kényszerítik őket a nácik, hogy részt vegyenek az áldozatok elégetésében. Saul az egyik halott gyermekben saját fiát véli felismerni, és elhatározza, hogy megkísérli a lehetetlent: megmenti a gyermek testét az elhamvasztástól.

3. The Martian/Mentőexpedíció

IMDb: 8.2/10

The-Martian-viral-teaser

A leghülyébb magyar cím fordítás nyertese egyben az év egyik legjobb filmje is. 2015 egyik kedvenc könyv élménye volt számomra Andy Weir Marsi című regénye, még a hypeon felül is nagyon vártam a filmet. És nem csalódtam. A film egyszerűen szólva arról szól, hogy mi történik, ha egy tudós a Marson reked, a rendező Riddley Scott szerint a Mentőexpedíció a Robinson sci-fi változata.
Részletes kritikánk.

4. Still Alice/Megmaradt Alice-nek

IMDb: 7.5/10

Julianne Moore lenyűgöző alakításában a film arról a meglehetősen letaglózó helyzetről szól, ha az embernek az Alzheimer-kórral kell szembenéznie. Állítólag személyiségünket többségében az emlékeinknek köszönhetjük, így azok elvesztése a személyiségünket is erősen pusztítja, a film ezen probléma körül épül fel. Ráadásul a Still Alice-ben a kognitív képességeket erősen gyilkoló kór egy viszonylag fiatal nőnél jelentkezik. A főszereplő Alice számára ez több szempontból is kegyetlen helyzet. Egyrészt mivel lingvisztikával foglalkozik, eléggé húsbavágó csapás, ha egy nyelvésznek nem jutnak eszébe még a hétköznapi élet szavai sem. Másrészt még évtizedekig kell így élnie.

5. Amy

IMDb: 7.9/10

amy-2015

Egy dokumentum film is befurakodott a listára (igazából nem vetjük meg a műfajt, az idei évben a Jinx volt még szenzációs). Az eléggé megható film Amy Winehouse-ról szól, aki egy kivételes tehetség volt és tragikusan fiatalon hunyt el. Hatalmas veszteség, nem sok hozzá fogható énekesnő volt, ezt eddig is tudtuk. A film viszont házi videókkal, interjúkkal bemutatja, hogy milyen is volt Amy, és hogy lett az a személy, ahogyan sokan megismerték. Sajnos egy drogos celebnek tűnt sokak szemében, ezért a film különösen nagy érdeme, hogy bemutatja a teljes képet, a többi “faktort”, ami végül az énekesnő vesztét okozta: az ügyeskedő apát, egy züllött semmirekellő drogfüggő szeretőt, a bulvármédiát, aminek talán a legjelentősebb szerepe volt Amy megzuhanásában.

6. Ex Machina

IMDb: 7.7/10

ExMachina film

Az Ex Machina egy igen okos sci-fi, ami a mesterséges intelligencia lehetséges jövőjének egy meglehetősen rémisztő eshetőségét vázolja fel. Ne kérdezzétek, hogy miért, de Magyarországon nem került mozis forgalomba. Talán mert az Ex Machina nem egy akciódús mozi, hanem egyhelyszínes, négyszereplős, pszichológiai sci-fi thriller (nem is tudom létezik-e ilyen műfaj). A történet alapvetően arról szól, hogy egy ügyes programozó megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet a főnöke hegyi nyaralóban. Ám amikor megérkezik a mindentől távol eső házba, rádöbben, hogy egy furcsa kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amit egy szépséges robotlány testesít meg. Kissé immunis vagyok a sci-fi műfajra, de a Ex Machina erősen elgondolkodtatott az ember korlátairól és mesterséges intelligencia rémisztő előnyeiről.

7. Bridge of Spies/Kémek hídja

IMDb: 7.9/10

Hogy Spielberg legjobb mozija lenne arról nem vagyok meggyőződve, de egyértelműen a 2015-ös filmek egyik kiemelkedő darabja a Kémek hídja. A film röviden egy hidegháború alatt játszódó különös fogolycsere története. A Szovjetunióban elfogják egy lelőtt amerikai U-2-es kémrepülőgép pilótáját. Kétévnyi hiábavaló próbálkozás után a CIA kiszemel egy ügyvédet, James Donovant, hogy szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül. James Donovannek Berlinbe kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen az ellenséggel. Az egész moziban a legfontosabb éppen a Tom Hanks által alakított James Donovan szerepe, aki az emberség és igazságosság legendás alakja. A Bridge of Spies ugyanis igaz történet, és bár kicsit tipikusan “Spilberges” néhol egészen humoros film.

8. The Intern/Kezdő

IMDb: 7.3/10

intern-film

Úgy tűnik, még van remény a vígjátékok számára, a hányós fingós poénokon is túl lehet lépni, és 100 fölötti IQ-val is élvezhető komédiát alkotni. A remény pedig a Kezdő című film révén jelent meg 2015-ben. A Kezdő egyik főhőse Ben, egy unatkozó idős fickó, aki egyre jobban utálja a jelenlegi inaktív életét. Jelentkezik egy e-kereskedelmi cég gyakornoki programjába, és be is kerül, gyakornok lesz az öregfiúból. A film másik legfontosabb karaktere Jules, a 21. századi vállalkozó tipikus példája. Kapcsolatuk rögösen indul, egyebek mellett a köztük fennálló generációs különbségek miatt, de a régi vágású Ben végül Jules kegyeibe férkőzik, jóbarátok lesznek. A filmen sokat lehet röhögni, de számos elgondolkodtató kérdést is felvet, szóval olyan, amilyennek egy ideális vígjátéknak lennie kellene.

9. Everest

IMDb: 7.2/10

A Mount Everest a hegymászásnak egy olyan terepe, ahol rengetegen meghaltak már sajnos, de a legsúlyosabb katasztrófa 1996-ban történt, ennek történetét meséli el az Everest című film. Nem garantálom, hogy mindenikek tetszeni fog a film, ugyanis egy rövid életszerűtlen dialógust leszámítva a miérteket nem próbálja feltárni, csak bemutatni a katasztrófa nyers valóságát.
Részletes kritikánk az Everestről.

10. Clouds of Sils Maria/Sils Maria felhői

IMDb: 6.8/10

Clouds_of_Sils_Maria

Bevallom a tizedik filmet nehéz volt megtalálnunk, így került a listára ez a kissé művészfilmbe hajló alkotás, szóval nem egy tömeg darab.

A film egy híres színésznő története, akit a csodálatos – és ugyebár a való ételben szintén eléggé híres – Juliette Binoche alakít. Maria Enderst karrierje csúcsán felkérik, hogy szerepeljen annak a darabnak az új változatában, amely húsz évvel azelőtt híressé tette. Akkor a csábító fiatal lány szerepét játszotta, aki végül öngyilkosságba hajszolja a főnökét, Mariának ezúttal azonban a másik, idősebb nő szerepét kellene eljátszania. Azonban egykori szerepét egy fiatal hollywoodi sztárra bízzák. Maria hirtelen a tükör másik oldalán találja magát, szemtől szemben egy kétesen vonzó nővel. Kissé lassú, különös film, de a karakterdrámák rajongóinak ajánljuk.

5 sorozat, ami miatt megéri virrasztani

Több szempontból is szeretjük a karácsony körüli (viszonylagos) nyugit. A pihenésen kívül végre több sorozatnak is esélyt adhatunk, olyanoknak, amikkel már szemeztünk, de az esti órákat munka után eddig sajnáltuk rá.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.