Ha csak 5-öt választhatnál…
5 sorozatguru kedvencei

Ha akarjuk, ha nem, egy-egy sorozat könnyen az életünk része lesz. Beszippant, időutazásra hív, órákra (napokra?) képes a kanapéra szögezni és mennyire jó várni, hogy jöjjön már a legújabb rész. És micsoda öröm, ha egyből egy egész évad érkezik. Sokkal kifinomultabb, mint egy film, hiszen évadról-évadra van esélye fejlődni, kibontani a történet mellett a karaktereket, emiatt pedig izgalmas beszédtéma, hiszen ugyanaz az élmény máshogy csapódhat le más-más nézetekben.

Éppen ezért megkértük öt barátunkat, válasszák ki az 5  legkedvencebb sorozatukat – mindegy mikori és hogy mennyire kommersz. A lentiek egytől-egyig olyan darabok, amik képesek valamit megváltoztatni bennünk és bebizonyítják, hogy ma is van még miből válogatnunk, amellett, hogy ötödjére is megnézzük a Szex és New York-ot. Ezek az ismerőseink nagy sorozat fanok, más körökből, más ízléssel, de így is persze vannak örök gyöngyszemek, amik többek legjeiben szerepelnek. A listák személyiségjegyeket tartalmaznak, minden típus megtalálhatja a maga kedvenc merítését.

Ha csak 5-öt választhatnál… lássuk, mik is azok!

MARINA

Marina egy biztos pont volt, hiszen sorozatokban rendre ugyanazokat választjuk. Drámák, erős karakterek és könnyed humor. Ha van HBO-d, mázlid van, az instyle.hu szerkesztője legalábbis ezekre tette le a voksát.

marina

1. Olive Kitteridge  Azért ez az első, mert ez a legfrissebb élményem, és mindig a legfrissebb a legfontosabb. 😉 Az HBO négyrészes, többszörös díjnyertes minisorozata egy kisváros lakói, közülük is leginkább egy zsémbes feleség, Olive életébe enged bepillantást. Valószínűleg azért is volt rám akkora hatással, mert egy vidéki kis falu szülötteként kicsit a saját ifjúkori tehetetlenségemet is viszontláttam a képernyőn. Olive az elején mérhetetlen ellenszenvet, majd szép lassan szánalmat és szomorúságot ébresztett bennem. A legvégén már ott tartottam – szerintem nem voltam egyedül vele -, hogy az élet értelméről filozofálgattam könnyekig meghatódva. És nagyon jólesett.

2. Flesh and Bone / Kegyetlen tánc  Az Addiktívon olvastam róla és egyből beszippantott. Felkavaró, depresszív, együltébentátoszájjalvégignézős. Valaki ígérje meg, hogy lesz második évad is!

3. Girls / Csajok  Na jó, most már tuti mindenki azt gondolja, hogy az HBO fizetett le, úgyhogy elmondom: erről szó sincs, egyszerűen csak kényelmes ember vagyok, aki (tévé és Netflix híján) nagyon boldog az HBO GO előfizetésével. Szóval a Girls-t egy csúnya szakítás után, a karácsonyi szünetben kezdtem el nézni. Pár nap alatt végigrágtam magam mind a négy évadon és ugráltam örömömben, hogy végre találtam egy ilyen nagyon mai, nagyon rólunk szóló, zseniálisan egyedi humorral megspékelt remekművet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerintem a legújabb, 5. évad lapos és kezd nagyon elrugaszkodni a realitástól. De ez van, most már nem tudok leállni vele.

4. Terápia  Mert igenis vannak jó magyar sorozatok. (Persze, hogy az HBO GO-n. 😀 ) Nekem a Társas Játék is nagyon tetszett, de a Terápia az abszolút kedvenc. Odavagyok a zseniális színészekért, különösen Mácsai Pál és Nagy Zsolt játékáért. Sokat tanulhatunk belőle magunkról is.

5. Younger Erről is az Addiktív instyle.hu-nak összeállított listáján olvastam először (köszi Katinka ;), és mivel csak 20 percesek a részek, hamar átrágtam magam az első évadon. Nem akkora kedvenc, mint az előbb említett négy sorozat, de mivel a szakmámhoz nagyon hasonló világban játszódik, jól elszórakozom rajta.

Amit még aktuálisan ajánlok: Vinyl/Bakelit, Hello Ladies, Együttlét/Togetherness, A férjem védelmében, The Affair.

ÁGI

Tipikus példája annak, hogy a hasonló stílusú embereknek közös a virtuális sorozatmetszete. Ágival nagyjából általános iskola óta nem találkozunk, de a food és Netflix vonal – mint kiderült – egy közös pont, és szuper tippeket kapunk tőle, ha valamelyik újonc kiesik a látókörünkből.

Agi

1. Jóbarátok – Ennél jobb vígjáték kategóriába eső sorozatot nem gyártottak még és kösse fel a gatyáját, aki mégis vállalkozik rá, mert a Jóbarátok minden egyes mondata aranyat ér. 12 éve ért véget (OMG) de a mai napig beleszövöm mindennapjaim szófordulataiba ezeknek a lökötteknek a dumáit.

2. Orange Is The New Black – Annyira polgárpukkasztó, hogy néha elpirulok a TV előtt ülve. Jenji Kohan újfent (ld. Weeds) fantasztikusan tehetséges és sokrétű színészgárdát halászott össze, tele egyéniségekkel. Talán az egyetlen sorozat, ahol még mindig nem jutottam dűlőre a kedvenc szereplőmet illetően. Btw Obama kedvenc sorozata!

3. House Of Cards – Imádom Kevin Spacey-t! Élvezem, hogy bepillantást nyerhetünk ebbe a valóságos és mégis számunkra érinthetetlen világba, a Fehér Ház és a Kongresszus közre(?)működésébe. Mondjuk ha csak a fele igaz, már az hátborzongató, hogy micsoda dolgokat tesznek meg egy-egy ügy eléréséhez. Másrészről Claire és Francis kapcsolata irigylésre méltó a tengermély tiszteletet és a szövetségüket tekintve. Jobb napjaikon. 🙂

4. Game of Thrones – Bámulatosan igényesen legyártott, krónikus függőséget és meglepően heves indulatokat szülő sorozat. Amikor egy-egy rész után a plafont bámulod az éjszaka közepén, mikor már rég aludnod kéne, és csak azt kérdezgeted magadban: „MI A FRANC TÖRTÉNT ITT?” Továbbá biztos vagyok benne, hogy már mindenki intézett szóbeli fenyegetést George R.R. Martin felé, hogy ha kinyírja a kedvenc karakterét, akkor nem nézi tovább a GoT-t 🙂

5. Chef’s Table – Imádok főzni és mindig is megölt a kíváncsiság, hogy milyen lehet az étel és a velejáró kalamajka, amit egy Michelin-csillagos étterem megkíván. A sorozat által átlátja az ember, mekkora áldozatot kell hozni és minden egyes alkalommal felállni, mikor valami nem jön össze, hogy a legjobbak közé kerüljünk. Inspiráló az élet minden területén. Köszönhetően a zseniális operatőri munkának, már-már érzi az ember a képernyőn keresztül az ízeket és az illatokat. És most kérek egy guriga Parmigiano Reggiano-t!

SÁRI

Sári hozott egy friss, szórakoztató, egyedi sorozatajánlót, a nagyon fáradt elméknek. Ez a lány egy zseni, tudtuk, hogy ő lesz az emberünk mindazoknak, akik minőségi nevetésre vágynak. Vagy kevésbé minőségire, de olyan igazán kiadósra.

sari

1. Super Fun Night – Tipikusan az a sorozat, amit mindenki utál rajtam kívül, pedig igazán szerethető, szerintem poénosan, a Murphy által uralt valóságot kifigurázva mutatja be a szingliséget, barátságot, munkahelyi küzdelmeket. Szigorúan csak lányoknak! We love you Kimmie!

2. VINYL – Sex, Drugs & Rock’n’Roll! Igazi rákattanós, ha szereted a rákendrollt, a ’70-es éveket, a meg nem értett arcokat és a fanyar humort. Szuper zenék, szuper hangzás, vicceskedés, lekötős story egy lemezkiadóról és a céget alapító figura problémáiról.

3. Mom – Al Bundy óta az egyik kedvenc családsorozatom. Persze közel sem olyan jó, mint a Rém rendes család volt anno, de agylógatáshoz bőven jó. Szerethető szereplők, mindennapi drog, alkohol és családproblémák, néha egy-egy poén.

4. Ash vs Devil – Too bad, just the way I like it! Az a fajta Zs kategória, amit enyhe túlzással röhögve földön fetrenve nézel. Zombiszellemek, rengeteg vér, buta fejek, végtelenül laza főszereplő felcsatolható stihl fűrész kézzel, és még több vér és agyvelő. Hell YEAH!

5. Californication – Ugyan már réges-rég vége a sorozatnak és nem láthatom az én jól fésült Mulder ügynökömet ebben a szemtelenül üdítő szerepben, mégis marad az egyik nagy kedvenc. Visítós poénok, jó zenék, jó nők, ronda pasik, iszonyat szereposztás. Nem kell több.

LACI

Laci egy erősen férfias vonalat képvisel, naprakész és egyből ugrik a legújabb sorozatokra, ugyanakkor a ’90-es évek klasszikusai is beégtek a mindennapjaiba.

laci

1. Totál szívás: (Breaking Bad) –Az abszolút kedvencem, amely szerintem az elmúlt tíz év egyik legjobb karakter dráma sorozata. Az abszolút nem sablonos történet kezdetben csak nagyon lassan kristályosodik ki (mekkora poén 🙂 ), de megéri az első évad közepéig tartó nézői türelem, ugyanis onnan már nincs megállás és beszippant a történet. A hiteles és remek színészi játékok pedig tovább emelik a sorozat magas színvonalát egészen az utolsó percig. Kiemelném, hogy azon kevés sorozatok közé tartozik, amik még az utolsó évadra sem fáradtak el. Bryan Cranston és Aeron Paul páratlan színészek, de mindenki remekül játszik benne. Nah jó… azért Walter Jr.-t szívesen elkergetnénk belőle. 🙂

2. Jóbarátok: (Friends) – A Jóbarátok a sitcomok királya szerintem. Nem mutatom be a sorozatot, ugyanis az ismertsége talán veri még a Norbi update-ét is. Őszintén sajnálom Norbi 🙂 A 25 és 35 év közötti korosztály mindennapi életét és problémáit bemutató sorozat jelenetei gyakorlatilag nap mint nap szembejönnek velünk a saját életünkre vetítve. Imádom!

Másik nagy kedvenc a Két pasi meg egy kicsi első nyolc évada, Charlie Sheen oltári benne, nagyon hitelesen játsza tulajdonképpen önmagát. 🙂

3. Az elit alakulat: (Band Of Brothers) – Ezt a sorozatot látni kell! Nem azért, mert szórakoztat! Hanem azért, mert elborzaszt és mélyen megérint a háború embertelensége. Az elit alakulat természetes kegyetlenséggel és hitelességgel mutatja be a háború embertelen oldalát, és azt az utat, amit az Easy századnak kitartóan végig kellett járni a végső győzelemért! A kitartás és a bajtársiasság egészen új fogalmat nyer a nézőben, ahogy látjuk a hétköznapi embereket nemhétköznapii hősökké válni, vagy semmibe veszni. Évente újranézem a sorozatot, hogy emlékeztessen, milyen szerencsés életem van.

4. Csillagközi romboló: (Battlestar Galactica) – Az egyik legjobb scifi, amit valaha láttam. Végig izgalmas, nem kiszámítható, nem sablonos, állandó fordulatokkal teli történet. Aki szereti a műfajt, annak látnia kell!

5. Gyilkosság (The Killing) – Az elsű két évadot imádtam, de a harmadik és a negyedik is tetszett. A műfaja krimi, dráma, családi dráma, thriller. Talán a legjobb és a leghitelesebb színészi játékok, amit eddig láttam krimi sorozatban, bár nagyon elfogult vagyok ezzel a gyöngyszemmel kapcsolatban. Hasonlóan izgalmas sorozat a Hajsza (The Fall).

JUCI

Juci olyan darabokkal készült, amik igazán megfogták, vagy témájuk vagy valamelyik karakter egyénisége miatt. Vérbeli sorozatguru és bár utólag még a Lost-ot is bevette volna a listába, így is egy változatos “must-see” válogatást kaptunk, nagy romantika adaggal.

juc

1. Szívek szállodája (Gilmore Girls)  Nincsenek rá szavak, hogy mennyire imádom ezt a sorozatot. Leginkább azt mondanám, a Gilmore Girls egy igazi mantra az életemben. A karaktereket egytől-egyig imádom, még azt is, akit amúgy nem, hiszen még a legellenszenvesebben is van valami szeretnivaló. A sorozat humora és párbeszédei pedig szerintem teljesen egyedülállók, azóta sem találkoztam még hasonlóval. Gyakorlatilag állandóan nézem, megállás nélkül. Végtelen izgatottsággal várom a készülő 4 részes folytatást. Remélem, hozni fogja az eddigi 7 évad színvonalát. Ja és még csak annyit, hogy I’m in the Jess-team! 🙂

2. Jóbarátok (Friends) Ki ne szeretné a Jóbarátokat? De most komolyan? Nyilván kicsit felszínesebben, de hasonlóan fontos része a szellemi egészségem megőrzésének, mint a Gilmore. Nem hiszem, magyaráznom kellene, miben áll a nagyszerűsége. Aki a 90-es években élte fiatalságát, annak ez alapmű. Aki meg nem, és magába akarja szippantani ennek esszenciáját, annak kötelező darab. Tökéletes példája annak, amit végtelenítve lehet nézni. Semmit nem veszít a humorából még századjára sem. Tapasztalatból mondom! És szinte bármilyen szituációra be lehet dobni egy Jóbarátok-poént, nagyvalószínűséggel 3-ból 1 ember biztos érteni fogja!

3. A férjem védelmében ( The Good Wife)  Hűűű, ez a sorozat az egyik legnagyobb pozitív csalódás életemben. Soha nem gondoltam, hogy valaha rajongója leszek Julianna Margulies-nek, a Vészhelyzetes emlékeim után, mert valami miatt ott végtelenül utáltam Carol nővért. De itt egész más a helyzet. Borzalmasan jó a felépítése a Good wife-nak. Most fut a hatodik, befejező évad, de az a fajta sori ez, ami egy percig sem laposodik el. Remek a cselekmény, jók a fordulatok, egyáltalán nem erőltetett. A történetek tempója teljesen változó, néha gyorsabb, eseménydúsabb, néha meg elmélkedősebb, de ez mindig indokolt, soha nem válik érdektelenné. A tárgyalótermi sztrorik változatosak, és emellett fut ugye a Florrick – család magán- és közéleti szála, természetesen leginkább a főszereplőben, Alicia Florrick-ban lejátszódó változásokra kihegyezve. Alicia karaktere pedig annyira emberi és szimpátiát keltő, hogy rá kellett jönnöm, hogy ez a Margulies mégiscsak tud valamit!

4. Mozart in the Jungle  Ezt a sorozatot tavaly fedeztem fel magamnak. Szerintem egy igazi gyöngyszem, főképp azok fogják értékelni, akik valamilyen módon vonzódnak a zenéhez. A sorozat középpontjában Rodrigo (Gael Garcia Bernal ) a New York-i filharmonikusok újdonsült karmestere áll, aki a komolyzene világának igazi fenegyerekének számít kiszámíthatatlan stílusával, allűrjeivel és zsenialitásával. Már alapból az, hogy készítenek egy egyedi stílusban szórakoztató (olyan mint egy szerzői film, csak sorozatban ), komédiát a komolyzene világáról, már ez megérdemel egy pacsit. Viszont a legnagyobb csodálatosság számomra itt a főszereplő Gael Garcia Bernal, aki annyira hitelesen, szerethetően hozza a Maestro-t, a hóbortos őrült zsenit, hogy egyszerűen csak imádni lehet.

5. Feketelista (The Blacklist)  Ez egy kicsit kakukktojás, mert mégis csak egy akciósorozatról van szó, és azok általában olyanok (legalábbis nekem) , hogy egyszer megnézed, végig izgulod, ha jó, örülsz, ha jó a vége, sírsz, ha nem, aztán elfelejted. A Blacklistben is nagyon sok felejthető elem van, de James Spader alakítása Raymond Reddingtonként, felejthetetlen. Lubickol a karakterben. Olyan második felemelkedése ez neki, mint Michael Keatonnak a Birdman. És én valami miatt úgy szurkolok neki! Ez a karakter szerintem a film és sorozat-történelemben az 5 legszerethetőbb gonosz vagy valami hasonló besorolásban biztos benne lenne. Ez az a sorozat, amit kizárólag eredeti hanggal ajánlok nézni, mert Spader hangja annyira egyedi, hogy kár elrontani szinkronnal. Másik különlegessége, hogy mindig úgy ülök neki minden résznek, hogy izgulok, tud-e valami újat hozni, nem lesz-e lapos. És valahogy mindig úgy csűrik-csavarják, hogy általában minden rész végére lesz egy nagy WTF-érzésed vagy olyan Reddington- monológokat nyomnak benne, hogy tátott szájjal bámulod, vagy egyszerűen csak tényleg nagyon izgalmasra sikerül. Ezek mellett azért tényleg vannak gyerekbetegségei a történeteknek, néha például nagyon banális és gyermeteg akciókat és párbeszédeket sikerül kreálniuk de ez nem vesz el sokat az értékéből, nem üti pl. a 24 mélységeit.

Jöhet még több?

Még 5 sorozat, ami miatt megéri virrasztani