Sorozat, amitől megszereted a komolyzenét

S

Vagy nem, de a Mozart in the Jungle-nek mindenképpen érdemes adni egy esélyt. Spolier!!!

Ha van egy szabad hétvégéd, vagy kevesebb, kellemes időtöltést nyújthat a komolyzenét keretül használó, de mégis könnyed sorozat a Mozart in the Jungle. Mivel 20 percesek a részek, így tényleg elég gyorsan lenyomható az első évad, már ha erre van berendezkedve az ember, mert a fokozatos adagolás is nyújthat kellemes élményt. Mindenesetre összesen 5 óráról van szó, így éppen kellemes időtöltés lehet egy vasárnap délutánra.

A sorozatot az Amazonnak köszönhetjük, s már berendelték a második évadot is.

Az ifjú titán felrázza a szimfonikus zenekart

A sorozat a fiktív New York-i Szimfonikus zenekar küzdelmes mindennapjait mutatja be, akik közé új karmester érkezik, Rodrigo személyében, aki megpróbálja a felrázni a klasszikus zenét. A felrázásba beleértendők a zenekar koros veteránjai, a menedzsment, de néhány fiatal tehetség pátyolgatása is. Az ifjú zseni érkezésének persze nem mindenki örül, így a távozó maestro sem, aki szerint tönkreteszi Rodrigo a zenekart. Végül azért elfogadja, hogy a “trón örököse mindig megöli a királyt”.

A sorozat másik központi szereplője Hailey, a naiv ifjonc oboás lány, aki rövid időre bejut a zenekarba, de aztán Rodrigó asszisztense lesz. Hailey természetesen jobb karriere vágyik, és több pénzre, mert éhbéren tengődik. Kissé felületes lett a karaktere sajnos, de legalább nem irritáló, mint szobatársa Lizzie.

Egy mellékszál szerintem sokkal érdekesebb, mégpedig Cynthia története, egy veterán csellista, és mellesleg milf, aki zavaros kapcsolatokba bonyolódik folyamatosan.

mozart-in-the-jungle-Saffron-Burrows

Azért összességében a sorozatban a legerősebb karakter természetesen Rodrigo, akit Gael García Bernal mexikói színész alakít. Nagyszerűen adja vissza az őrült zsenit, akinek a mentora Mozart.

Droggal és szexel átitatott zárt világ

A legtöbben nem tudunk semmit arról, hogy valójában mi zajlik a színfalak mögött, milyen a szimfonikus zenekarok tagjainak zárt világa. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy ez egy prűd, finomkodó világ lehet, de a sorozat bemutatja, hogy a valóság egészen más lehet. A Mozart in the Jungle-ben ez a környezet ugyanis úgy jelenik meg, hogy valójában egy őrült világ, amit átitat a drog, és a szex. Ez nem is véletlen a sorozat alapjául szolgáló könyv címe, “Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music”, és Blair Tindall oboaművész visszaemlékezései voltaképpen.

Mindig jellemző, hogy ha a szórakoztatóipar valamely szakmát filmvászonra viszi, legyenek azok az orvosok, ügyvédek, vagy jelen esetünkben a komoly zene művészei, akkor rögtön kitör a lázongás. Érdekes módon a
Mozart in the Jungle-t eddig elég jól elkerülték az ilyen botrányok, szóval csak nem állhat túl távol a valóságtól.

A sorozatban sajnos nem kap elég hangsúlyt a zene, de az a kevés, amit látunk/hallunk varázslatos. Azt viszont nagyra értékeltük, hogy a zenekar menedzsere Gloria folyamatosan keresi az alkalmat az adománygyűjtésre, kifejezve ezzel, hogy a komolyzene bajban van, folyamatos financiális nehézségekkel küzdenek.

Mozart in the Jungle

You Go to My Head

A sorozat legjobb epizódja szerintem a hetedik volt, ez egy álmodozó, őszinte pillanatokkal teli rész. Megismerünk egy kislányt Alice-t, aki fuvolán játszik. Rodrigot teljesen megbabonázza a kislány művészete, és megkérdezi tőle, hogy mit érez, amikor játszik. A kislány így válaszol:

amikor a tanárom előtt játszom, leginkább csak arra tudok gondolni, hogy nehogy hibázzak. De amikor otthon játszom, egyedül, akkor nem gondolok semmire. …s mikor abbahagyom, olyan mintha álomból ébrednék.

2015 új sorozatai női szemmel

2015 is bővelkedik számos ugyanolyan és mellette sok reményteli sorozattal, de ezzel a listával célirányosan kiválogathatjátok azokat, amiknek érdemes egy esélyt adni.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment