Libabőr: 5 kötelező krimisorozat

L

Nem titok, hatalmas krimirajongók vagyunk. A sötét hangulat, az egyre építkező izgalom, a mélyreható képi világ mind képes az embert órákra beszippantani. De mit érdemes úgy istenigazból végigdarálni? Ebben az ajánlónkban hozunk pár – hazánkban – kevésbé ismert, újabb darabot, amiket fel kell vennetek a sorozatos bakancslistátokra.

Gomorra

Idén tért vissza második évadjával az olasz filmgyártás legjobb export terméke a Gomorra, ami egy “újhullámos” maffia sorozat, aminek első évadját az HBO-n is láthattuk. A széria az egyik Dél-olasz bűnszervezetről, a Camorráról szól, ami elsősorban Nápoly környékén végzi nem kifejezetten áldásos ténykedését.

A Gomorra alapjául Roberto Saviano azonos című, állítólag meglehetősen hiteles dokumentum regényre szolgált. A mű mindent kiteregetett, amiért a Camorra többször is halálosan megfenyegette a szerzőt. Emiatt 2006 óta Saviano szünet nélküli rendőri védelem alatt él.

A második évad valami elképesztő magasságokat ért el a nem kevésbé zseniális első évadot követően, ezért jó szívvel ajánljuk minden bűnügyi sorozat rajongónak.

American Crime Story

A 2016-os év egyik legjobb sorozata  22 év után vette elő a 90-es évek legnagyobb perét, az O.J. Simpson ügyet. Jómagam akkoriban negyedikes voltam egészen pontosan, ezért arra az esetre, ha előtted is feledésbe merült volna a sztori, íme a lényeg.

1994-ben brutálisan meggyilkolták O. J. Simpson ex-nejét, Nicole Brown Simpsont és barátját Ronald Lyle Goldmant. A nyomozást követően a volt férj O. J. Simpson ellen emeltek vádat emberölés miatt.

A per elképesztő színjátékba fordult, társadalmi feszültségeket szított, szóval történelmi jelentőségűvé duzzadt. Erről szól az American Crime Story, ami zseniális színészi játékokkal adja vissza a 22 éve történteket.

The Jinx

Alapvetően dokumentum sorozat a The Jinx, ami egy módfelett rémisztő öregemberről, Robert Durstről szól. Az öreg két ember gyilkosságában és egy ember eltűnésében érintett. A The Jinx összesen 6 részből álló doku sorozat, abbahagyhatatlan, garantáltak a rémálmok is. Keress rá az HBO GO kínálatában!

Durst esetét 6 részen keresztül ismerhetjük meg alaposan, egy sor interjúval alátámasztva, végül az összes ügy szinte minden érintettje megszólal. Bár a készítők mentegették magukat, hogy ez nem egy oknyomozó munka, a The Jinx közelebb jutott az igazság kiderítéséhez, mint 3 évtizednyi hivatalos hatósági nyomozás. Bővebben is írtunk róla.

Fortitude

2015 egyik legjobbját Fortitude-ot Izlandon forgatták, ezért ha történet elsőre nem is szippantja be az embert, a látvány egyértelműen. Kisvárosi nyomozós átívelős kriminek indul, mint például a Broadchurch. Azonban más irányt vesznek a történések, legvégül garantáltan meg fogsz lepődni.

A történet dióhéjban annyi, hogy Fortitude ez idáig egy bűnözéstől mentes városka volt. Viszont minden megváltozik, amikor meggyilkolnak egy brit kutatót és a helyi seriff egy angol nyomozóval kezd el nyomozni.

Egyesek szerint a Fortitude gyakorlatilag a Twin Peaks az Északi sarkon, talán ez némileg túlzó cím, de mindenképpen figyelemre méltó krimi sorozat. Kritikánk a Fortitude-ről.

Happy Valley

Ha szereted a brit sorozatokat, akkor a Happy Valley-t is érdemes megpróbálnod. A UK sorozatgyártásról elmondható, hogy néhány éve nagyon magukra találtak, ennek másik példája az általunk többször is ajnározott Broadchurch. Ugyan teljesen más mint az előbb említett sorozat, de a sötét hangulat, a vidéki tájak és persze a csodálatos brit angol élménye ugyanaz.

A Happy Valley főhőse egy rendőrjárőr, aki mellesleg egy karakán nagymama. Eredetileg nyomozó volt, de különböző okokból áthelyeztette magát, mely okokra a sorozat során fény fog derülni. A sztori több szálon is fut, de alapvetően szerintünk a fojtogató, különös atmoszférája miatt érdemes neki adni mindenképpen egy esélyt.

+1 Aznap éjjel

Elérkeztünk 2016 egyik legígéretesebb debütálójához. Egyelőre az első epizódot csodálhatjuk meg az HBO GO-n (ráadásul regisztráció nélkül), de a folytatás nem várat sokáig magára. Premier: július 11.

A történet középpontjában egy pakisztáni fiú áll, aki gyanúba keveredik egy lány megölésével kapcsolatban a manhattani Upper West Side-on, a védelmét Jack Stone (a zseniális John Turturro alakításában, csodálatos újra látni) ügyvéd vállalja el. Rajtuk keresztül kapunk betekintést az amerikai igazságszolgáltatás jogi útvesztőibe, és a manipulációval átszőtt rendszerbe.

A sorozatnak hátborzongató atmoszférája van, mintha a True Detective és a The Wire különös szerelemgyerekének lennénk szemtanúi. Aki az utóbbinak fanatikusa mint jómagam, az már csak azért is át fog élni néhány örömmel teli pillanatot, mert az Aznap éjjel első epizódjában felbukkan egy rég nem látott kedves ismerős is a kultikus sorozatból.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.