11 újonc idénről, aminek érdemes adni egy esélyt

1

Idén sem unatkozhatunk: rengeteg abbahagyhatatlan újoncból válogathatunk, viszont amikor ekkora a kínálat, nehéz kiszűrni azokat, amik valamiben többet adhatnak. A lenti listába olyan darabokat gyűjtöttünk, amiket kár lenne kihagyni, mert hoznak valami újat. Ad valamit, amin elgondolkodsz, valamit, ami kicsit mélyebb. Éppen ezért nem sok vígjáték került a válogatásba, mert abból már van elég, ezek mind olyanok, amik − ilyen-olyen szempontok szerint −, de megérdemelnek egy nekifutást.

Glow

Máris azzal kell kezdenem, hogy ez az egyik sorozat, amibe folyamatosan beleboltunk, megnézzük a trailert, majd nem kezdünk bele. Baromi jól indul az előzetes, majd jön a női pankrátor rész (azaz a fő szál) és le is pattanunk a téma miatt, mert nem nagyon tudjuk hova tenni. De ahogy keresgéltem az újoncok között, ez az a fix pont, ami minden listán szerepel, úgyhogy mi sem hagyhatjuk ki: sem a felsorolásból, sem úgy iagzából, hogy belevágjunk. Mondjuk az, hogy Netflixes és hogy az Orange Is The New Black csapata áll mögötte, elég bomba páros, egy esélyt biztosan érdemel. De ha ti előbb nekiláttok, meséljétek el, hogy van-e olyan jó, mint a híre.

American Gods

Kétségtelenül ez az a sorozat, amiről a fantasy fanok a legtöbbet beszélnek. Aki ismeri a könyvet, azoknak jó hír, hogy tökéletesen adaptálták a sztorit, mind hangulatában, mind karakterekben. Kontra: ha nem ismered az alapokat, készülj fel egy folyamatos “…hogy mi van?” érzésre. Pro: ha viszont vonzanak a mitológiai alakok, fantasy elemek, biztosan beszippant majd. A sorozat a frissen szabadult Shadow Moon-ra összpontosít, aki elég hamar a régi és az új istenek nagy konfliktusába keveredik. A modern fantasy történethez türelem kell, ha teljesen szűz szemmel nézzük, mert rengeteg az útközben bedobott kérdés, ami sokakat idegesíthet, de másokat éppen arra sarkall, hogy “na jó, csak még egy részt” megnézzenek. Nézz bele a trailerbe és döntsd el, adsz-e neki egy esélyt!

A szolgálólány meséje

Na ez iszonyat nehéz, de kihagyhatatlan. A sorozat sztorijában egy totalitárius államba csöppenünk, amelyben a nőknek nincs úgy egyáltalán joga. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál, akiknek nem lehet saját gyermekük. A felépítése pont olyan, amit szeretek: nem tényként kerülünk egy már bőven elfogadott, beteg világba, hanem úgy sodródunk bele, mintha most történne velünk is, tele kérdésekkel. A mai, modern környezetből kiszakítva egyszercsak mi is ott állunk értetlenül a piros ruhás szolgálólányok között, akik maguk sem értik, mi is történik. A főhőssel, Offreddel pillanatok alatt azonosulhatunk, aki egy parancsnok háztartásában szolgál, várva, hogy a ház ura megtermékenyítse. Az ő szemszögéből élhetjük át a Margaret Atwood klasszikus regényéből készült őrült izgalmas, tízrészes sztorit az HBO-n, amiből egy nap csak egy részt bírunk megnézni, annyira mély és hátborzongató. Szóval csak óvatosan a adagolással. Előzetes itt. 

Dear White People

– Your show is racist.

– Black people can’t be racist. Prejudice, yes, but not racist. Racism describes a system of disadvantage based on race. Black people can’t be racist since we don’t stand to benefit from such a system.

A lista többi pontjához képest ő egy kevésbé addiktív, de annál egyedibb darab. A Netflix sorozata a többségben fehér diákokból álló elit egyetembe kalauzol minket, ahol a rasszizmus kérdését ezúttal a fekete diákokon keresztül ismerhetjük meg. Sőt, minden részben más szemüvegén át. Az azonos filmet feldolgozó sorozat meglehetősen rétegsztori, de mindenképpen fogyelemreméltó.

Riverdale

Nehéz egy olyan sorozatot ajánlani, amit igazából teljesen megértek, ha valaki zsigerből elveti a trailer után. De azok, akik szerették a Gossip Girlt, akik végigizgulták a Pretty Little Liarst és ezen a vonalon a 13 Reasons Why-ért is rajongtak, mindenképpen adjanak ennek is egy esélyt. Tinis, kisvárosi, rejtélyes – ennél többet ne is várjunk tőle, de egy unalmas hétvégére jó választás lehet, főleg, ha egy egyszerű angol párbeszédekre épülő sorozatra vágyunk. A sorozat főszereplőjéhez adott egy alfahím, Archie, akin keresztül láthatjuk kibontakozni a kapcsolati szálakat, karaktereket, dinamikát, titkokat. Hiszen a vattacukor történések mögött (nahát) egy a-kisváros-nyugalmát-felkavaró gyilkosság lapul.

Légió

Ez a sorozat teljesen más, mint a fentiek, melyben egy skizofréniával kezelt férfi elméjébe nyerünk betekintést. David Haller éveket töltött a zárt osztályon, már-már elhitte saját magáról, hogy tényleg bolond, de mindenki sejti, hogy többről van szó: ő lehet a leghatalmasabb erővel bíró mutáns. Na és itt pattannék le, ha olvasnék róla, de ennél izgibb a sztori, meg úgy a látvány, amibe mindezt becsomagolták. Egy valódi elmeutazás, izgalmas csavarokkal, baromi egyedi képi világgal, nézzetek bele itt!

Hatalmas kis hazugságok

Abszolút kedvenc idénről, amiről már a berobbnásakor is írtunk, annyira betalált. A történetről dióhéjban: A novellát feldolgozó sorozat arra fókuszál, hogy a modern családanyánk pszichésen hogyan dolgozzák fel a munkájuk feladását, a „háziasszony” szerepet és gyereknevelés nehézségeit, miközben mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák a tökéletesnek tűnő életüket. A sorozat több szálon fut: egyrészt megismerhetjük az anyákat és családjaikat, másrészt pedig tudjuk, hogy ebben a közösségben történt egy gyilkosság, így a párhuzamos szál egy amolyan kihallgatás. Trailert itt találsz.

13 reasons why

A nagy kedvencünk után egy újabb dobogós, ami az idei újoncokat illeti. Erről is írtunk már, azóta is bárkinek ajánlom, mindenki pár nap alatt ledarálja. Megszégyenítés, folytonos kudarc, megfelelési kényszer, fullasztó tehetetlenség – ez csak pár érzés azok közül, amiket a sorozaton keresztül mi is instant átélhetünk. Tényleg dühítő, hogy a gimis évek alatt mennyi minden tud félresiklani csupán attól, hogy egy maréknyi gyerek azt hiszi, övé a világ. Mit tehet ilyenkor egy átlagos tini, ha nem bír beilleszkedni ebbe a közegbe? Milyen sérüléseket szerez ebben az időszakban, ami erősen formálja a későbbi személyiségét is? Rengeteg kérdést vet fel a sorozat, egy biztos: beszélni kell róla, hiszen ebben a történetben a a fenti harc valakinek az életébe került, az ő öngyilkosságának a miértjein fut végig a 13 rész.

The Good Fight

8,6 IMDB pont. A fenti sorozatok között is van, ami ezt megugorja, de ez már egy olyan szám, ami engem is elgondolkodtat, miért is nem kezdtünk eddig ebbe (se) bele. Na de nézzük a sztorit, ami A férjem védelmében spinoffja (á, szóval ezért nem lettünk eddig még meggyőzve): A sorozat Diane Lockhart életét követi, ahogy egy csinos pénzügyi botrány után kitúrják cégéből, majd minden megtakarításától megfosztva egy újat alapít. Ennyi lenne? Az új ügyvédi iroda különlegessége, hogy az ügyvédek feketék. Ha hihetünk a kritikáknak, a karakterek nagyon élnek és összességében úgy is izgalmas, ha nem láttuk a The Good Wife-ot. Kóstolj bele az előzetesbe!

Tabu

A szolgálólány meséje mellett ez volt a másik HBO-s sorozat, amiről idén mindenki beszélt. Talán elég csak ennyit mondanunk: Tom Hardy. Erős, mocskos, kifejezetten fickós atmoszféra, összetéveszthetetlen képi világgal, ami sokakat egyből beránt. Tom Hardy nemcsak főszereplője, de szülőatyja és producere is a szériának, melynek hőse James Keziah Delaney bejárta a világot. Londonba visszatérve átveszi apja tönkrement hajózási cégét, és szembe találja magát a Kelet-indiai Társasággal. De itt talán a legkevésbé lényeges a sztori, sokkal több, amit hangulatában vissszaad. Nézz bele!

The Keepers

Imádjuk a jól kidolgozott, körömlerágós doksi sorozatokat, mint amilyen a The Keepers. A true crime sorozatok mostanában fénykorukat élik, amit olyan nagyívű szériák teremettetek meg, mint a Jinx vagy a Making a Murderer. A Netflix most ismét dobbantott a The Keepers-el, ami egy apáca 1969-es máig megoldatlan gyilkosságával foglakozik. A kutatás során olyan szörnyű tények derülnek ki, amelyek jelentősen befolyásolták a bűncselekményt követő öt évtizedet. Itt írtunk róla bővebben.

KVÍZ: Mit nézz ma este?

Nézd meg, melyik a hozzád illő sorozat!

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.