13 Reasons Why – 13 ok, hogy belekezdj

1

Mostanában nehéz nem belefutni a Netflix új sorozatába, a 13 részes tinisztoriba, ami sokkal mélyebb és szofisztikáltabb, mint elsőre tűnik. Az első részekkel nem kapunk még tőle semmi különöset, ezért sem árt tudni, mennyivel többet ad a későbbiekben és mi az, amivel a legtöbb kritikust is le tudja venni a lábáról.

Megszégyenítés, folytonos kudarc, megfelelési kényszer, fullasztó tehetetlenség – ez csak pár érzés azok közül, amiket a sorozaton keresztül mi is instant átélhetünk. Tényleg dühítő, hogy a gimis évek alatt mennyi minden tud félresiklani csupán attól, hogy egy maréknyi gyerek azt hiszi, övé a világ. Mit tehet ilyenkor egy átlagos tini, ha nem bír beilleszkedni ebbe a közegbe? Milyen sérüléseket szerez ebben az időszakban, ami erősen formálja a későbbi személyiségét is? Rengeteg kérdést vet fel a sorozat, egy biztos: beszélni kell róla, hiszen ebben a történetben a a fenti harc valakinek az életébe került, az ő öngyilkosságának a miértjein fut végig a 13 rész.

Bár még mi sem értünk a végére, de már most megfogalmaztunk 13 jó indokot arra, miért ne hagyd ki ezt a sorozatot:

1, Igen, tini, ami egy erősen riasztó tényező, de a Gossip Girls és a Pretty Little Liars sehol sincs ehhez képest. Az elején még könnyedén adagolható, de amint belehelyezkünk a gimi kényelmetlen fa székeibe, már ott is találjuk magunkat a megállíthatatlan lejtőn.

2, A sorozat egy bestsellerre épül, aminek meghagyva az alapkoncepcióját, Hannah Baker hátrahagyott kazettáin keresztül hallhatjuk az öngyilkosságához vezető okokat, amiket a lány egyik barátja, Clay kezd el felgöngyölíteni. Így olvasva nem meggyőző, de szeretem, amikor egy visszatérő narráció fogja össze a részeket és ez hozzáad ahhoz is, hogy a lány helyébe képzeljük magunkat. A sorozat oldalán egyébként meg is hallgatható mind a 13 kazetta.

3, Lassan építkezik, ezért is kell kitartani legalább az 5. részig. Részről-részre egyre mélyebbre jutunk és a 9. rész az, ahonnan nincs visszaút, főleg, hogy tudod, itt bizony nem lesz happy end.

4, Zseniálisak a színészek. Hannah-t, a gyászoló és az okokat kereső szüleit, Clay-t és az összes karaktert tisztességesen kidolgozták, hiszen minden újabb résszel más szereplőt ismerhetünk meg közelebbről. Egy csomó arc, akik mind, együttesen járultak hozzá a lány halálához.

5, Erőszak. Depresszió. Öngyilkosság. Láthatunk tipikus gimis húzásokat, amire bárki csak legyintene, de az a bizonyos pillangó-effektus, amit a sorozatban is fejtegetnek, a kisebb léptékű bántásokban is erősen jelen van, ami sokszor nem több, mint egy “mi lett volna, ha” játék. De ha a legmélyebb bugyrokat nézzük, az erőszakat ma is így – rossz megközelítéssel – kezelik, ezzel a sorozat valóban egy lényegi problémát is kidomborít.

6, Még ha nagyon sarkítva is, de realisztikusan ábrázolja a tiniket. Hannah néha értelmetlenül éli meg a világ minden fájdalmát, hiszen a sorozat elejétől kezdve mindig voltak barátai, jó fejek a szülei, mindig volt, aki vonzónak találta, még menőnek is mondhatjuk, mégis kirekesztve érzi magát – ahogy egy meg nem értett tini teszi. Ez az a korszak, amikor zömében érthetetlen döntéseket hozunk és olyan, mintha Hannah is mindig, csakazért is folyton a rosszabbik irányt választotta volna.

7, Ügyesen játszik az időkkel, hiszen egszerre galoppozunk Hannah múltjában és Clay jelenjében. Nagy segítség a fiú homlokán található seb, amikor elvesztjük a fonalat, hol járunk épp, illetve a színek is segítenek, hiszen a jelen sokkal fakóbb, kékesebb színvilágú.

8, Nehéz nem gondolni rá akkor, amikor nem nézed a sorozatot. Annyi rejtett történés van benne, ami utólag áll össze a fejedben, hogy két rész között is nehéz elengedni.

9, Sok vitára bukkantam a sorozattal kapcsolatban és itt nem feltétlenül a kisebb logikai bukfenceket szedik szét, hanem az alap problémát, amit feldolgoz, ezen belül is leginkább a nemi erőszak jelenete osztja meg a nézőket. Jó, hogy ezáltal legalább beszélünk róla és emellett senki nem megy el könnyen szó nélkül, de szerintem nem kérdés, hogy a nem, az minden esetben, ittasan is nemet jelent.

10, A sorozat egyik fő mondanivalója, – amit a kapcsolódó videókban sem győznek hangsúlyozni – hogy mennyire fontos, hogy segítséget kérjenek mindazok, akiket hasonló testi-lelki bántalmazások érnek, mint amit a történetben láthatunk. A sorozat weboldalán is kiemelt helyet kapott az ezzel foglalkozó szervezet, ami szintén azt erősíti, hogy mennyire zseniális az egész sztori íve, hogy még arra is figyelnek, hogy legyen egy erős útravalóó a happy end helyett.

11, Annyiszor leírtam már, de a Netflix tényleg nem bír hibázni. A sorozatot először filmnek álmodták meg, de milyen jól tették, hogy 13 sztorira bontották és végül felpakolták a jó szokásuk szerint egyben. Tökéletes(en nyomasztó) hétvégi program.

12, Bár ez számunkra nem egy meggyőző érv, csak egy meglepő tudnivaló, hogy Selena Gomez a sorozat egyik executive producere, aki egyébként 7 éven át küzdött azért, hogy a könyvből megismert történet megelevenedhessen a képernyőkön is.

13, Szerencsére a zenék sem hordozzák a tipikus tinis jegyeket, tökéletes kiegészítője a depresszív képi világnak és történéseknek. Villámízelítő az atmoszférájából.

Hatalmas kis hazugságok

A tökéletes női forgatókönyv

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.