The Keepers: Itt az új Making a Murderer?

Egy új megrázó true crime sorozatot készített a Netflix. A The Keepers még az elődeinél is sokkolóbb, igen szövevényes történetet mesél el.

A true crime sorozatok mostanában fénykorukat élik, amit olyan nagyívű szériák teremettetek meg, mint a Jinx vagy a Making a Murderer. A Netflix most ismét dobbantott a The Keepers-el, ami egy apáca 1969-es máig megoldatlan gyilkosságával foglakozik. A kutatás során olyan szörnyű tények derülnek ki, amelyek jelentősen befolyásolták a bűncselekményt követő öt évtizedet.

Áldozatok

A The Keepers által bemutatott első áldozat Cathy Cesnik nővér, aki egy katolikus középiskolai tanár volt és 1969. november 7-én eltűnt. Az ügy az első pillanattól kezdve meglehetősen különös. Miután megtalálták az autóját a lakása közelében, abban számos furcsaságot tapasztaltak: például a fékpedált sár borította, a kormányhoz közel pedig egy kis ág csüngött. Cathy eltűnésének estéjén vásárolni indult, de soha nem tért haza. Vajon a barátja tud valamit? Esetleg a szobatársa, aki szintén egy apáca? Ráadásul néhány nappal később egy másik fiatal lány is eltűnt ugyanabban a régióban.

Két hónappal később megtalálták Cathy Cesnik holttestét, ahol újabb különös körülmények merültek fel, például a helyszínnel és a test állapotával összefüggésben. Az ügyet nem tudták megoldani.

Több mint két évtizeddel később Cathy nővér egyik diákja, akit a médiából Jane Doe néven ismertek meg, sokkoló történettel állt elő. Állítása szerint a középiskolában, ahol Cathy Cesnik is tanított, a Baltimore érsek – Rev. A. Joseph Maskell – szexuálisan zaklatta, és hagyta, hogy a közösség más tagjai is megerőszakolják őt.

A sorozatban felbukkanó egykori diákok szerint Cathy tudott a történésekről. Jane Doe legsokkolóbb állítása szerint Cathy nővérnek azért kellett meghalnia, mert tudott az erőszakról és tenni akart valamit ellenük.

Senki sem vette komolyan Jane Doe-t, az egyház pedig szokásához híven szépen elsikálta az ügyet. A 90-es években számos korábbi diák nyilatkozott hasonlóan, akik egy része a sorozatban is felbukkan. Maskell szisztematikusan erőszakolt meg gyereket évtizedekig.

Maskell egyébként “véletlenül” szoros kapcsolatban állt a rendőrséggel – a testvére például rendőrtiszt volt – így joggal merül fel a kérdés, ez a tény mennyiben befolyásolta a Cathy nővér halálában folytatott eredménytelen nyomozást. Az egyház is ügyesen mentette ki folyamatosan a szörnyszülött egyházfit, rendszeres áthelyezésekkel, amikor valamilyen vád érte Maskell-t. A 90-es években a pap Írországba menekült a vádak alól, ahol iskolai pszichológusként dolgozott (és ki tudja mit tett ez idő alatt).

Nagyik vették kézbe az ügyet

Mivel az állam teljesen impotensnek mutatkozott 50 évig, az ügyet a végtelenségig lehetett volna még elsumákolni – ami mintha az egyház érdekében állt volna – de szerencsére nem így alakult. Gemma Hoskins és Abbie Schaub Cathy nővér diákjai voltak a hatvanas években. Soha nem tudtak megbékélni kedvenc tanáruk halálának lezáratlan ügyével, ezért nyomozásba kezdtek. Bár nyomozói tapasztalatuk nem volt, elszántságuk révén nagyon messzire jutottak. Elindítottak egy Facebook csoportot (amit átmenetileg le kellett zárniuk, mert a sorozat robbanása révén rájuk zúduló információ áradattal nem tudtak megbirkózni), hogy összegyűjtsenek minél több infót, és a publikusan leérhető nyomozási anyagokat is elkezdték feldolgozni.

Más, mint a Making a Murderer

A The Keepers szerkezetében nagyon hasonlít a 2015-ös Making a Murderer-höz. Mindkét produkció középpontjában egyetlen bűncselekmény áll, és mindkét sorozat az érintettek életét és körülményeit boncolgatja. Közben pedig a néző lehetőséget kap arra is, hogy az egyre több információ alapján összerakja a képet, amatőr detektívnek érezze magát.

Ezen a ponton a hasonlóság azonban véget ér.

A The Keepers sokkal szofisztikáltabb és alaposabban kutatott, példának okáért Cathy Cesnik halálára többféle elméletet is feldob.
A sorozatban több tucat forrás bukkan fel fokozatosan: Cathy nővér egykori diákjai, ex-papok és apácák, rendőrök, újságírók és ügyvédek. Ahogy kibomlanak a személyes  sztorik, a gyilkos személye egyre kevésbé lesz a fontos, az idő szorítása sem áll már fent, az elkövető nagy eséllyel már elhunyt.

A végére dühös leszel

Ha megnézed a The Keepers a végére jó eséllyel dühös leszel. Az egyház szokásos sumákolása, a rendőrségi nyomozás hiányosságai, az egykori diákok által indított nyomozás egyre több zsákutcája nem csak az érintetteknél, a nézőkben is frusztrációt okoz.

A The Keepers a szisztematikus megerőszakolások története, az igazságszolgáltatás csődjének rémisztő esete, és egy 50 év alatt meg sem meg nem oldott gyilkosság sztorija.

A sorozat bemutatja, hogy az egyház és az állam is magára hagyta azokat a nőket, akiket egy őrült pap zaklatott évtizedeken keresztül. Felháborító és torokszorító látni ezeket a nőket, akiknek nem segített senki. Azonban a The Keepers révén ez soha nem fog feledésbe merülni.

A hasonlóság nem a véletlen műve

A sokkoló eset rendkívül emlékezet a Spotlightban bemutatott történésekre. Ebben a filmben oknyomozó újságírók vették fel a harcot az egyház ellen.