5 sorozat nyelvtanuláshoz

5

Nemrég belefutottunk egy nyelviskola cikkébe, ami a legjobb angol nyelvű sorozatokat ajánlotta nyelvtanuláshoz, szókincs fejlesztéshez.

Az ötlet nagyon jó, mi is imádjuk így fejleszteni aktív és passzív módon az angol nyelvtudásunkat, de két különböző dolog, hogy melyek a top sorozatok és melyek azok, amelyekkel egy nem natív, éppen angolt tanuló néző is elboldogul.

Például az említett cikkben ajánlották a Big Bang Theory-t, ami zseniális, vicces, csak éppen egy középfokon álló – a legtöbb nyelvtanuló ezen a szinten mozog – nézőnek nem biztos, hogy jó választás, mert tele van választékos angol kifejezésekkel és tudományos kérdésekkel.

A probléma, hogy ha rosszul választunk sorozatot nyelvtanulás céljából, az kifejezetten gyilkolhatja a nyelvtanulási motivációnkat, mert nem lesz sikerélmény, vagy iszonyatosan megterhelő lesz és emiatt feladjuk. Szóval B2, tehát az “upper intermediate” szint alatt eléggé kritikus, hogy olyan sorozatokat nézzük eredeti hanggal (+angol felirattal), amelyek könnyen érthetőek és nem nagyon megterhelőek a szintünkön.

Szerencsére – vagy nem – nekünk sem az anyanyelvünk az angol, így elég jól meg tudjuk ítélni, melyek a könnyen emészthető sorozatok. Ezért nem fogjuk ajánlani a The Wire-t – habár szerintem a világ legjobb sorozata – vagy a Making a Murderer-t, mert a cél szempontjából nem jelentenek jó választást (kivéve ha C1, esetleg C2 szinten állsz, de akkor már nincsenek korlátok különösebben).

Így most néhány olyan sorozatot ajánlunk, amelyeket lehet nem a világ legjobbjai, de könnyen érthetőek vélhetően egy középhaladó angolul tanulónak is. Ezekből tanulhatsz igazi amerikai angol kifejezéseket, szavakat és nem utolsó sorban kiejtést, szóval az élő nyelvhez nagyon közeli élmény, olyasmi ami a nyelvkönyvekből nem tanulható.

Friends/Jóbarátok

Abban mindenki egyetért, hogy az amerikai angol tanulásának egyik legjobb forrása, minden idők legjobb vígjáték sorozata a Jóbarátok. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mi generációnk – 30+ – elég sokat láthatta a sorozatot ahhoz, hogy kellő alap legyen aztán az eredeti hangon megtekintett verzió könnyű értelmezéséhez. Mindezzel együtt a Jóbarátok, a szenzációs humorral, az el nem avult nyelvezettel – annak ellenére, hogy 90-es évek – nagyon szórakozató forrása lehet a nyelvtanulásnak.

Crazy Ex-girlfriend

Az a fajta sorozat, amit amúgy nem biztos, hogy ajánlanék, különösen férfi társaimnak. Ellenben kőegyszerű, éppen arról szól amire a cím utal.

Főszereplőnk az elején még nem is annyira crazy (bár a random zenei betétek meglepőek), a fiatal jogász egyik nap ráeszmél, mennyire boldogtalan. Majd amikor ezután összefut gyerekkori szerelmével, otthagyva csapot-papot követi őt és átköltözik egy másik városba. Ha az Unbreakable Kimmy Schmidt-et bevállaltad – ami szintén elég egyszerű nyelvezettel bír – akkor ez is jó választás lehet.

LOVE

Ez viszont egy olyan kaliberű sorozat, ami egyébként is a jobb színvonalúak közé tartozik, ugyanakkor nyelvtanulás szempontjából is elővehető, mert viszonylag egyszerű a nyelvezete.

Tulajdonképpen elég csak félig figyelni, de érdemes úgy igazán, hiszen egy (hihető) kapcsolat elevenül meg a szemünk előtt két nagyon valódi karakterrel. Az esetlen, rajzfilmszerű Gus és a félig őrült jó csaj, Mickey totál nem illenek össze, de ettől lesz izgalmas a közös út, hiszen a szálak valahogy mégis úgy futnak, hogy félúton találkozhassanak. Mostanában jött ki a második évad a Netflixen, ami legalább annyira jól sikerült, mint az első.

This is us

Egy ígéretes családi dráma, 2016-ban indult. A történetben négy szálat láthatsz párhuzamosan kibontakozni más-más karakterekkel, de persze van bennük közös: mind a négyen egy napon születtek. Inkább az érzelmekre épít, sem mint az akció vagy izgalom faktorra. Összességében a hétköznapi családi drámák és érzelmek állnak a középpontban, így aztán a nyelvezet sem lódul meg többnyire a komplikált irány felé.

Imposters

Egy viszonylag új darab, elfogadhatóan nézhető színvonalú, egyszerű. Az alap sztori egyébként nem is rossz, a középpontjában egy egy szélhámos csaj áll, aki férfiakat és nőket csábít el, akik összeházasodnak vele, majd eltűnik a vagyonukkal együtt.
A meghatározhatatlan foglakozást űző nő ráadásul annyi mocskot gyűjt össze áldozatiról, hogy azok nem tudnak rendőrséghez fordulni. Szóval egészen érdekes, ugyanakkor egyszerű sorozat.

+1 Welcome to Sweden

Ha fenti 5 nem lenne elég, itt van még egy, ami ráadásul a kulturális különbségekre épít. A sorozat készítője, producere és főszereplője Greg Poehler, aki a saját élményeit írta meg, hiszen ő maga is kiköltözött Svédországba, hogy a szerelmével lehessen. A humora üdítő, a poénok élét persze a svéd-amerikai kulturális különbségek adják, de a komolynak szánt részeket is feldobják a svéd párbeszédek.

 

Egy sorozat, amit a címe alapján kihagynál

Egy újabb füves sorozat, vagy valami egészen más?

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.