Újabb 5 sorozat, amivel fejlesztheted az angolodat

Ú

A nagy sikerű korábbi cikkünk hatására úgy döntöttünk, írunk újabb sorozat tippeket azok számára, akik kifejezetten az angol tudásukat szeretnék fejleszteni.

A rossz hír, hogy csak sorozatnézéssel senkinek sem lesz folyékony angolja, a nyelvtanulás melós részét (szavak lapátolása, némi nyelvtan) nem lehet megúszni sajnos, legalábbis amíg egy stabil középszintet el nem ér az ember. Az viszont tény, hogy a középszint és a felsőfok közötti hézag (amire van is egy kifejezés az “intermediate plateau”) áttörésében sokat segíthet a sorozatok nézése.

Lényegében a “natív inputot” a szórakoztató sorozatok adják, míg a nyelvfejlesztés másik lábát az outputot, lehetőleg szintén natívokkal való beszélgetés révén tudjuk biztosítani (online tanárokkal például), így elvben egy relatíve valódi angol környezetet lehet létrehozni, akkor is ha nem angol nyelvterületen élünk.

A sorozatokkal és filmekkel kapcsolatban az fontos még, ahogyan korábban is írtuk ne válasszunk túl nehezet a szintünkhöz képest. A nagyon speciális akcentus is problémás, például egy liverpooli, vagy ír extrém kihívást jelenthet (bár, ha valaki imádja az angol nyelv árnyalatait mint jómagam, annak igen szórakoztató lehet).

Értelemszerűen, ha nyelvet akarunk fejleszteni a magyar felirat csalás, de az angol felirat működhet. A legjobb persze, ha eredeti nyelven, felirat nélkül nézzük a sorozatokat, már ha kifejezetten a beszélt angolunk pimpelése a cél.

Girls

Rengeteget írtunk már róla, azt hiszem kijelenthetjük, hogy kultikus sorozattá nőtte ki magát.

Aki nem ismerné, a HBO korszakalkotó sorozata egy New Yorkban élő, a húszas éveik derekán járó baráti társaság mindennapjait és megpróbáltatásait követi nyomon. Hanna, Marnie, Jessa és Shoshanna több-kevesebb sikerrel próbálják leküzdeni a nehézségeket. Már néhány esztendeje, hogy a metropoliszban élnek, azonban még mindig nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak maguktól, egymástól és a férfiaktól. És a helyzetük továbbra sem tűnik egyszerűnek.

Lehet az utolsó, 6. évad kicsit felesleges volt már, hiszen a Girls valójában az 5. évadban elérte a csúcsát, de ezzel együtt baromi szórakoztató, bármikor elő lehet venni, és nem mellesleg igazi autentikus amerikai angol, amit a nyelviskolákban, de főleg a nyelvtankönyvekben nem fogsz megtalálni.

Master of none

A Girls zseniális “fiú változata”, párkapcsolati ügyek, kulturális kérdések, egy vicces, de mégis néha kifejezetten intellektuális sorozatban. Néha komoly témák vannak terítéken, mint az idősek kezelése, az indiaiak foglalkoztatása a filmiparban, vagy a melegség elfogadása családon belül, máskor pedig a standup jellegű poénok dominálnak.

Idén jött ki a második évad, ami még jobb lett az első évadtól is. A Master of None-ban is főleg az amerikai angol informális verzióját hallhatjuk, de a beszélgetések dinamikája miatt nagyon könnyű szórakozva követni a történéseket.

Stranger Things

Valamilyen okból az előző válogatásunkból kimaradt 2016 egyik legjobb sorozata. Hiányosságunkat most pótoljuk, a Stranger Things angol érthetőség szempontjából is kiváló, ugyanis főleg gyerek párbeszédekből áll.

A Sranger Things 1983-ban, Indiában játszódik, a történet középpontjában egy csapat gyerek áll. Egyikük, Will különös körülmények között eltűnik és a srácok a keresésére indulnak. Miközben a barátjuk után kutatnak, egy 11 nevű furcsa kislányra bukkannak. A lány amellett, hogy beszélni nem tud, különleges képességek birtokosa, aki hamar kiderül, hogy többet tud az eltűnt fiú hollétéről, mint bárki más.

A háttérben titokzatos, természetfeletti erők dolgoznak, aminek mások is áldozatául esnek. Miközben fogalmunk sincs, pontosan ki is áll az egész mögött és hova is tűnnek a semmiből a gyerekek, Will próbál kapcsolatba kerülni anyjával, fényekkel és hangokkal, hogy tudassa vele: még életben van, azonban veszély fenyegeti. A sorozat lezárása hagyott néhány nyitott kérdést, amelyekre csak a második évadban kapunk választ, ami idén érkezik.

How I Met Your Mother

Az első néhány évadig még nagyon szórakoztató, aztán bugyutává váló vígjáték sorozat. Eredetileg a Friends utódjának gondoltuk, aztán sajnos később nem tudták tartani konzekvensen a színvonalat, ezért nem említhető egy lapon a két sorozat, ez az oka egyébként  annak is, hogy az Addiktívon eddig még nem írtunk róla. Viszont angol nyelvtanulás szempontjából kicsit más a helyzet, kis túlzással azt mondhatjuk, hogy akár kezdőknek is jó lehet, mert olyannyira egyszerű párbeszédekre épül.

A sorozat főszereplője Ted Mosby, aki 2030-ban meséli el két gyerekének a hosszabb történetét (mert a rövidet már ismerik) annak, hogy hogyan találkozott az anyjukkal. A jövőbeli Ted narrálja az eseményeket, melyek a múltban történtek, 2005-től kezdve, amikor is rájött, hogy meg kell találnia az igazit az életben.

Fresh Off the Boat

Itthon kissé bugyuta címmel (ez azért nem ritkaság lássuk be)  Amerika Huangjai néven fut. A második évad mérsékelten, de az első meglehetősen szórakoztató.

Egy Távol-Keletről származó családról szól, akik 1995-ben Washingtonból kiköltöznek Orlando-ba. Igazi feelgood komédia, a férj-feleség dinamika pedig átlendít minket a laposabb faji poénokon is. Nagy kedvencünk a mindig őszintén savanyú arcú anyuka, aki tökéletesen szembemegy a tömény vattába burkolt családanya típusnak, amiket a tipikus sorozatok vonultatnak fel és lássuk be, ő sokkal közelebb áll a valósághoz.

A nyelvezete többnyire nagyon egyszerű, a poénok fergetegesek.

5 sorozat nyelvtanuláshoz

Ezekből a sorozatokból tanulhatsz igazi amerikai angol kifejezéseket, szavakat és nem utolsó sorban kiejtést, szóval az élő nyelvhez nagyon közeli élmény, olyasmi ami a nyelvkönyvekből nem tanulható.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.