Csajok, akik sosem nőnek fel

C

Február 13-án még egy utolsó felvonásra visszatérnek a Csajok, akik a 6. évaddal könnyes búcsút vesznek tőlünk. Bár az első részek láttán egyáltalán nem gondoltam, hogy valaha is megkedvelem őket, az elmúlt 5 évaddal bebizonyították, hogy a tökéletlenségük egy sor szeretnivaló tulajdonságot is magában hordoz. Már csak pár napunk van hátra, úgyhogy lélekben már most elkezdtem búcsúzkodni a lányoktól a szomszédból.

Aki lemaradt volna

Az HBO egyik korszakalkotó sorozata egy New Yorkban élő, a húszas éveik derekán járó baráti társaság mindennapjait és megpróbáltatásait követik nyomon. Hanna, Marnie, Jessa és Shoshanna több-kevesebb sikerrel próbálják leküzdeni a nehézségeket. Már néhány esztendeje, hogy a metropoliszban élnek, azonban még mindig nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak maguktól, egymástól és a férfiaktól. És a helyzetük továbbra sem tűnik egyszerűnek.

Imádtuk azt a meghatározást, amiben tökéletesen körülírta Lena Dunham azt a generációt, akikre a sorozat épít. Prezentációjában felfestette a női sorozatkörkép teljes palettáját: a karrierista (és a vészesen ketyegő biológiai órájuk miatt is frusztrált) Szex és New York típusú nőktől a totál műanyag Gossip Girl méltatlanul híres és szemtelenül fiatal táborán át, rámutatva arra, hogy a kettő között akad még egy elég jelentős űr.

Hol vannak azok a főiskoláról kikerülő nők, akik tényleg emberiek: hibáznak, bugdácsolnak és a fájdalmukat gyakran nevetés mögé rejtik? Ők a Facebook generáció, akiknek hiába áll rendelkézésére a social platformok teljes tárháza, mégis elszigeteltek. Szépek és őrjítőek. Öntudatosak és az önállóság megszállottjai. Ők a barátnőid, a lányaid, a testvéreid, az alkalmazottjaid. Ők azok a csajok, akikkel sosem találkoztunk még korábban a képernyőkön.

Kik is a Csajok?

Hanna, Marnie, Jessa és Shoshanna egyáltalán nem a következetességükről, a pontosan kidolgozott profiljukról vagy a szerethetőségükről híresek. Mentális problémákkal, önértékelési és olykor testkép zavarral is küzdenek – ez csak néhány kiragadott mindennapi harcuk, amik miatt a szereplők szép lassan elnyerik a rokonszenvünket. Láthatjuk bennük a barátnőinket, akik sosem hallgatnak az észérvekre és simán megalázkodnak a kiszemelt férfi előtt vagy akár saját magunkat, amikor világmegváltó tervekkel indulunk neki egy állásinterjúnak, ami természetesen teljes kudarc lesz.

A Csajokat nem is abban tudjuk megkülönböztetni, hogy miben igazán jók, hanem pont a gyengeségeik mentén karakterizálhatóak.

Hannah például az önhittségnek és az öngyűlöletnek a különleges keveréke. Halál tehetséges írónak aposztrofálja és hiszi is magát, de hajlamos elfeledkezni arról, hogy ehhez először is írnia kellene. Kapcsolatfüggő, de a vele járó kötelezettségek nélkül keresi az igazit állást is szeretne, de anélkül, hogy dolgoznia kelljen. Értelmes és humoros, de fogalma sincs a világról.

Hannah legjobb pillanatai

Marnie határozott elvek szerint él, még a barátságban is szigorú szabályokat követ. A felszínen teljesen rendben van, de mivel nem hajlandó beismerni, hogy mennyire elveszettnek érzi magát, talán ő van a leginkább elveszve. Ő az a lány, aki négy teljes évadon át taszított, de amint elkezdett darabjaira hullani, lebontva a felszínes tökéletességét, végre megláthattuk a karakter mélységét. A kedvenc részem is hozzá köthető, ami szerintem tökéletesen átívelt a Csajok évadjai felett. Az első szériákban végigszenvedtük, hogyan húzza Marnie az időt a papucs Charlie mellett, majd jött még egy rakás kínos se veled, se nélküled, míg végül teljesen elengedhettük a srácot. Bár néha mézesmadzagként fel-fel bukkant, de az 5. évadban akkor láttuk újra, amikor Marnie-nak fel kellett nőnie a döntéshez, hogy itt a vége: bár sokáig azt hitte, ő lesz a nagybetűs és élete egy fontos szakaszában meg is jelent, de mindez csak azért történt, hogy végre felnőtt fejjel is el tudja engedni őt.

Marnie legjobb pillanatai

Jessa az „élni és élni hagyni” elv szerint élő bohém lány, aki frászt kap minden kispolgári megnyilvánulástól. Kalandos életre vágyik, ezért folyton utazik, és folyamatosan váltogatja a munkahelyeit és a pasijait – látszólag nincs benne semmi félelem, mégis bizonytalan önmagában. Vonzó, irigylésreméltó és vad, akit a barátnőinek is nehéz feladat kordában tartani.

Jessa legjobb pillanatai

Shoshanna a Szex és New Yorkban látott életmódra vágyik. Megszállottja a női témáknak, a gluténmentes élelmiszereknek és a szexszel való öngyógyításnak. A többiek hajlamosak őt alábecsülni a külvárosból magával hozott naivsága miatt, de időnként meglepően éles meglátásai vannak. Az egyik legszínesebb karakter, aki néha olyan, mintha valamelyik képregényből lépett volna ki és gyermeki rácsodálkozással tekint a világra, néha pedig az a lány, aki kimondja mindazt, aminek te a képernyő előtt elhordod a csajokat.

Sosh legjobb pillanatai

Felnőnek-e ők valaha? Reméljük, hogy nem. Az egész generációnk elé tükröt tartottak, hogy megmutassák, semmi baj nincs a hibákkal. A tökéletlenségünkkel. Azzal, ha nem állunk még készen a világra. Kell az a jópár pofára esés, hogy megtaláljuk a saját utunkat és nem baj, ha jót nevetünk közben a bénázásunkon.

Hosszú utat tettek meg és most, hogy beköltöztek a mindennapjainkba, már búcszúnak is.

We’ll miss You, GIRLS!

Lena Dunham kult sorozatának utolsó évada február 13-tól az HBO GO-n és az HBO-n!

2016 legjobb sorozatai

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.