The escape artist

T

Az eddig kimaradt sorozatok között érdekes darabra bukkantunk, a The escape artist-ra, amelynek főszereplője a Broadchurch-ből ismert hihetetlenül tehetséges brit színész David Tennant.

Három részes mini sorozat, összesen három óra terjedelemben, felfogható egy hosszabb csavaros kriminek is a 2013-as The escape artist (magyarul A szabadítóművész néven fut).

Először is had kezdjem egy jó tanáccsal. Ha egy mód van rá, eredeti hanggal nézd meg a sorozatot! Korábban szinkronosan már elkezdtem, és olyan sokat rontott a hangulatán, hogy fél órán belül kaszáltam is (hasonlóan jártunk anno a Homeland-el, amit aztán végül természetesen szintén végignéztünk eredeti hanggal). Bár én egyébként is rajongok a brit angolért, de ettől függetlenül egyértelműen sokat vesz el egy angol sorozat atmoszférájából a magyar szinkron.

Büntetőjogi dráma jó értelemben

De elég meglepő fordulatokkal. Tennant egy éles elméjű ügyvédet alakít, Will Burton-t, aki szinte bármilyen egyértelműen bűnös gyanúsítottat kihúz a szorult helyzetéből innen a sorozat címe (Houdini után).  Az egyik ügye a “szokásos” módon indul, felmenteti egy brutális gyilkosság gyanúsítottját, azonban ez egészen váratlan és sokkoló következményekkel jár, ami alapjaiban változtatja meg Will életét.

a szabadítőművész

Az eddig veretlen védőügyvédet egyébként mindenki imádta kivéve persze az ügyészséget, és egy másik ügyvédet Maggie Gardner-t (Sophie Okonedo). A sztori úgy alakul, hogy kétszer is szembekerülnek, másodjára meglehetősen sajátos konfliktus következtében.

Részemről elég erős plusz pont, hogy a tárgyalótermi jelenetek viszonylag nagy fókuszt kapnak. Manapság jellemzően a büntetőjogi drámákban maga a tárgyalás kapja a legkevesebb szerepet, egyfajta kellék csupán, viszont a The escape artist-ban három erős, szellemi bárbajokban bővelkedő tárgyalás tanúi lehetünk.

Az igazságszolgáltatás örök érvényű kérdései

A jog gyakran pusztán szellemi kihívásnak tűnik, A szabadítóművész többek között azt próbálja bemutatni, hogy a felszín alatt eléggé drasztikus, néha véres dolgok történnek.

Másrészről a mini sorozat nem kis részben az igazságszolgáltatás és a büntetőjog nagy kérdéseit feszegeti. Mindenkit megillet a védelem? Az igazságszolgáltatás tényleg az igazságot szolgálja? Természetesen nem fogunk egyetemes választ kapni, de az sorozat és a különösen a utolsó 15 perce elgondolkodtató felvetéseket tartalmaz.

Fortitude: Twin Peaks az Északi sarkon?

Még csak a 2015-ös év első negyedében járunk, de máris megvan az idén debütáltak legígéretesebb darabja a Fortitude.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment