Visszatért a Mad Men, és elfáradt

Folytatódott a Mad Men hetedik évadja, mérsékelten izgalmas sztorival és karakterekkel.

Nem beszélhetünk “évad premierről”, ugyanis a mostani, és egyben utolsó évadot kettévágták és ezúttal az utolsó 7 rész kezdődött el. Nem nagyon tudunk értelmes érvet elképzelni az utolsó évad két darab 7 részes szekcióra való bontása mellett, de el kell fogadni, hogy így búcsúzik el a Mad Men.

A sorozat elképesztő magaslatokig jutott el, de nálam a hatodik évad körül eléggé kifulladt és mostanáig a lejtmenetet nem sikerült megállítani. Sajnos a nemrég bemutatott 8. epizód sem húzta ki a hullámvölgyből a Mad Men-t, egy meglehetősen unalmas részt kaptunk, megfáradt karterekkel.

A 70-es évek megérkeztek

Hivatalosan is elhagytuk a 60-as éveket (nekem marketinges szemmel az egyébként izgalmasabb időszak volt), Nixon elnök beszéde jelzi az új idők új hívószavát az epizód vége felé. Másban nem igazán nyilvánul meg az új évtized, hacsak nem tekintjük Roger huszáros bajszát, ami leglátványosabb és legviccesebb barométere az idő múlásának.

mad men roger sterling mustage

Megfáradt és ígéretes karakterek

A történet olyan amilyen így hét évad után, de ha a karakterek kifulladnak, az garantáltan megöli a sorozatot. Néhány szereplőt kiemeltem, hogy lássuk hogy is áll most a Mad Men ezen téren.

Don Draper

Nem akarom szépíteni a helyzetet, jelenleg szerintem a sorozat főszereplője a leggyengébb karakter. Persze ez még változhat, de jelenleg csak egy szebb napokat látott férfit látunk, aki karikás szemeivel egy perverz apukára hasonlít. Ami megmaradt: a nők falása, vedelés korlátlanul, szunyókálás munkaidőben, ábrándozás egy régi barátnő után. Aztán van még egy frissen megismert színésznővel egy gyorsmenet (aki az előbbi barátnőre emlékezteti): kétségtelenül Don Draperes, bár pornófilm szerűen valószínűtlen (igaz ez gyakran előfordult már a Mad Men történetében). A pincérnőt egyébként a Grace klinikából ismert Elizabeth Reaser alakítja.

Ami elveszett: a karakter rejtélyessége, vajon tartogat még bármit is nekünk? Reméljük, de a mostani részben nem sok új lehetőség villant fel.

Joan Harris és Peggy Olson

A két női szereplő többször is szerepel együtt az epizódban, ezért közös bekezdést kaptak.

Joan számára azt a konfliktust találták ki az alkotók, hogy senki sem tud elmenni a dögös teste, és hatalmas mellei mellett, ez pedig megakadályozza, hogy komolyan vegyék az üzleti életben. Nem valami szofisztikált konfliktus lássuk be. A boldogtalan gazdag nő karaktere nem valami izgalmas, szerintem érdekesebb volt a sorozat, amikor Joan még formális hatalommal nem rendelkezett titkárságvezetőként, de valójában nem kis részben ő mozgatta a szálakat. Hasonlóan izgalmas karaktert ebben az új felállásban nem látunk.

mad-men-severance

Peggy szerintem egy érdekesebb karakter, nagyon fokozatosan építették fel, ahogyan a karrierjét is, amikor bemutatták a titkárnőből lett profi kreatív pályafutását. A mostani részben láthatóan Peggy boldogság keresése kerül a konfliktus középpontjába, ahogy egy kaland valami több lesz, vagy nem, Peggynél nem lehet tudni. Ez a kiszámíthatatlanság hiányzik sajnos a többi karakternél. Nála még láthatunk érdekes dolgokat, annak ellenére, hogy nem egy extrém karakter még mindig számottevő potenciált tartogató szereplője a Mad Men-nek.

Ken

Az ügynökség jófiúja, aki gyakorlatilag szemét adta a cégért, most lapátra kerül. Írói ambíciókat kerget mely most is felbukkan, viszont ennél is érdekesebb, hogy hirtelen ügynökségi oldalra kerül a reklám részleg vezetőjeként. Konkrétan az ügynökség (már nem is tudom mi éppen a neve, annyiszor változott az elmúlt hét évadban) ügyfele lesz. Ebből még lehet érdekes szál.

Hogy ne érjen a köpködő kritikus vádja, elárulom, hogy kétszer is megnéztem az epizódot, hátha velem van a baj. Sajnos a véleményem a második megnézés után sem változott, de még hátra van 6 rész, amiben a Mad Men készítők méltó lezárást adhatnak a sorozatnak.

Orange is the New Black: Érkezik a 3. évad!

Piper, Red és Crazy Eyes már közeleg, megérkezett az OITNB vadiúj előzetese.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük