Páréjszakás kalandok

P

Sorozatrajongóként talán nem hangzik annyira furcsának, mennyire lázba tud hozni egy-egy ígéretes újonc. Sőt, még nagyobb függője tudok lenni azoknak a daraboknak, amik nem kapnak akkora promót, nem vonultat fel sztárokat, amik kifejezetten csak 1-1 rétegnek szólnak. Csendben indulnak, egyre inkább a magadénak érzed a történetet, majd az estéid részévé válnak. Ezeket a legnehezebb elcsípni.

Filmekből kapunk eleget és bár sorozatokból is van bőven választék, nehéz kihalászni azt, amivel több éjszakát is szívesen eltöltesz. Egyre inkább azt látjuk, hogy a mozikra tervezett filmformátumhoz képest az elmúlt években mintha többb lenne a színvonalas sorozat, kevésbé a tömegízlés kiszolgálásra, sokkal inkább a szerteágazó igények kitöltésére készülnek. Más műfaj, ez tagadhatatlan, de ha választani kell, számomra nem kérdés, melyiktől leszek izgatottabb egy jó trailer után. Őszintén, elég bosszantó a tudat, hogy bár sok igényes sorozat forgott az elmúlt években, sőt hónapokban, de túlkiabálják azok a remekek, amik sorra söprik be a díjakat. Miközben várjuk a Mr. Robot következő részét és többek között a House Of Cards új évadját, érdemes szétnézni a minisorozatok és a vadiúj (de még méltatlanul hanyagolt) történetek között is.

Ezekkel a sztorikkal megéri eltölteni próbaként egy-egy éjszakát:

This Is Us (NBC)

Ezzel kezdem, mint legfrissebb élmény. És tényleg élmény, még ha nem is rúgja be az ajtót az első résszel, egyszerűen érzed, hogy egy borzasztóan igényes, átgondolt sztorit kezdesz a legelejéről. A történetben négy szálat láthatsz párhuzamosan kibontakozni más-más karakterekkel, de persze van bennük közös: mind a négyen egy napon születtek. Inkább az érzelmekre épít, sem mint az akció vagy izgalom faktorra, de ezt az előzetes alapján ti is átérezhetitek. Még csak két résznél tart, de érdemes felzárkózni.

Quarry (Cinemax, HBO)

Avagy a Préda az HBO kínálatából. Nekünk ez kissé a Bakelit testvérsorozata, a VINYL életérzés itt lüktet tovább. A sztori persze teljesen más: a ’70-es években egy vietnámi harcos hazatér feleségéhez, ám a régi élete helyett egészen más hétköznapokat kell átvészelnie, ami inkább a háborús évekre hajaz. Feszes, idegtépő hajsza: egyszerre kitaszított, magányos dráma és erőszaktól hemzsegő realisztikus akciósorozat. A stílusa inkább a férfiakat vonzhatja be, de női szemmel is el kell ismernem a karakterek hihetetlen erejét, még ha a vérengzős részeket nem is követem, a sztori kárpótol a kihagyott részekért. Kapd el az HBO-n vagy keresd az HBO GO-n, előzetes itt!

The Get Down (Netflix)

Maradva a ’70-es éveknél Dél-Bronxba robogunk tovább, hiszen a Get Down-nal egy olyan sorozatot hívtak életre, amihez hasonlót nem is tudnék mondani. Ismerünk jópár zenés sorozatot, de itt a rendezők arra használták a ritmust, hogy egy hatalmas buliba vonják be a nézőket. Szereplőink főként tinik, a középpontban pedig Zeke, a tehetséges fiatal fiú áll, aki rímjeivel és profi szövegeivel tölti meg a hip-hop/funky/disco zenei alapokat. Amit szinte lehetetlen leírni, hogy mennyire egyedi az atmoszférája, ezért is érdemes belenézni. Ízelítő itt!

Crazy Ex-Girlfriend (CW)

Hiszen ki ne vágyna néha egy habkönnyű vígjátékra, ami először pont a határán mozog annak, hogy egyből kikapcsold, aztán “egynek jó lesz” besorolással maradsz, majd kínosan hangosan nevetsz a főhős bénázásain. A nőknek érthetőbb és átérezhetőbb az alap sztori, hiszen vagy megéltük ezt a dobott szerepet, vagy legalább láttunk már olyat, aki méltóságától teljesen megfosztva átváltott a megalázott exbarátnő üzemmódba. Főszereplőnk az elején még nem is annyira crazy (bár a random zenei betétek meglepőek), a fiatal jogász egyik nap ráeszmél, mennyire boldogtalan. Majd amikor ezután összefut gyerekkori szerelmével, otthagyva csapot-papot követi őt és átköltözik egy másik városba. Ha az Unbreakable Kimmy Schmidt-et bevállaltad, akkor ezt is kötelező. Kukkants bele!

High Maintenance (HBO)

Aki élből elveti ezt a sorozatot a magyar címe miatt (Kenderfutár), azoknak üzenjük: nem egy újabb díler sztori. New Yorkban járunk, ahol egy biciklis elosztó szórja szét nagyon különböző embereknek a füvet. Bár ő se semmi figura, de a sorozat lényege azok a sztorik, akiknek szállít: kik ők, mi az élettörténetük és mi történt, amiért igénybe veszik a Kenderfutárt. Minden rész olyan, mint egy kisfilm, amit a biciklis díler köt össze, bár ő szinte csak jelzésértékűen bukkan fel a történetekben. A websorozaton alapuló sorozat a 3. részénél tart, itt tudod megnézni az előzetest.

Chef’s Table (Netflix)

hfzautw1wbsmfkssm0js

A sorozat, amiért megéri előfizetni a Netflixre. Több évadnyi nyálcsorgatás, melynek minden részében más történetét hallgathatjuk meg. Híres séfek, étteremvezetők mesélnek személyes motivációikról, értékeikről, az útról, amit bejártak a Michelin-csillagokért. Minden karakter egy amolyan művész, akik hihetetlen akarásról, küzdelmekről tesznek tanubizonyságot. A szakmai alázat és konyhában mgszülető mesterművek mellett kiemelendő a sorozat finomsága, annyira élvezhetően sikerült megeleveníteniük a készítőknek a gasztro élményeket és interjúkat. Inspiráló és tényleg addiktív, ezerszer jobb, mint bármelyik főzős műsor.

Easy (Netflix)

Az a fajta sorozat, amit kifejezetten szeretek: minden rész (pontosan 8) teljesen más történet, úgyhogy lehetetlen lemaradni. A részekben a párkapcsolatok különböző szakaszaiba pillanthatunk be: van friss pár, házaspár, gyerekes család az életszakaszukhoz köthető más-más problémával. Nehéz lenne a műfaját meghatározni, lavírozik a vígjáték és dráma között, miközben néha olyan szürreálisra vált, mintha egy Almodóvar filmet néznénk. Tartalmas szórakozás párkapcsolati krízisekkel. Előzetesért kattints!

A tavalyi év legjobb sorozatai

Még 10 néznivaló

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.