Új kedvenc a láthatáron: Aznap éjjel

Ismeritek az érzést, amikor nagy várakozásokkal teli lehuppantok egy új sorozat elé, majd az első 10 perc után érzitek, hogy ez végre van olyan jó, hogy a következő hetekben lesz újra mit várni? Valahogy jobban elviseltem a hétfőket, amikor tudtam, hogy új Együttlét, Csajok és Bakelit részek várnak este és bár ezek mind végetértek, itt a kárpótlás: az HBO új, vérfagyasztó krimisorozata, az Aznap éjjel.

Ezeket kell tudnod róla

A nyolcrészes Aznap éjjel Richard Price és a Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas Steven Zaillian (Schindler listája, New York bandái, Pénzcsináló) alkotása, a produkció a 2008-ban BBC gondozásában bemutatott Criminal Justice brit sikersorozat amerikai remake-je.

A történet középpontjában a Riz Ahmed (Zsivány Egyes –Egy Star Wars történet, Éjjeli féreg) által alakított Nasir Khan áll. A pakisztáni fiú élete egy pillanat alatt hullik darabokra, amikor egy jónak ígérkező este másnapján holtan találja a lányt, akivel az éjszakát töltötte. Mindenütt vér, még a gyilkos kés is ott hever…mit lépnél ilyenkor?

Ki hiszi el, hogy ártatlan, amikor minden jel az ellenkezőjére utal? A fiú védelmét Jack Stone (John Turturro) ügyvéd vállalja el. Rajtuk keresztül kapunk betekintést az amerikai igazságszolgáltatás jogi útvesztőibe, és a manipulációval átszőtt rendszerbe.

160415-the-night-of-v3-1920x700

5 nyomós érv, amiért te se hagyd ki

  1. Őrült izgalmas az atmoszférája: a sötét képek mélybarna és vörös árnyakkal, kékes fényekkel igazi hátborzongató hatást keltenek. Az első fél óra, a sorozat felvezetése is van olyan jó, mint a további események, a sok apró képi- és zenei finomság miatt nem bírsz máshova figyelni.
  2. Ismeritek azokat az álmokat, amikor sietned kéne, hisz késésben vagy, de egyszerűen képtelen vagy szabadulni? Nem engedik, hogy haladj, a lábadat mintha súlyok kényszerítenek maradásra és majd felrobbansz, hogy nem jutsz tovább, mert feltartanak és mozdulni is képtelen vagy. Ezeket az álmokat idézi nekem a sorozat történevezetése, ahogy (minden spoiler nélkül) Nasir nem tud szabadulni attól az éjszakától, hiába menekülne.
  3. Nem szeretem általánosítani a krimiket, de ha szeretnéd eltenni valahova, olyan, mintha Agatha Christie-t kereszteznénk a True Detective-el. A főszereplő feszült görcsössége, a gyors észjárású, kissé bogaras ügyvéd karaktere is arra enged következtetni, hogy itt bizony szerethető karakterek vannak kibontakozóban. Plusz pont, hogy a pakisztáni fiú aggódó apjaként újra láthatjuk Peyman Moaadi-t, akinek az Egy elválás történetében lettünk rajongói. Ha láttad a Drótot, biztosan ismerős, hogy minden második igényes sorozatban feltűnik egy-egy arc a sorozatból, az Aznap éjjelben is lesz “a fickó a Drótból” élményed.
  4. Fogalmunk sincs, ki a gyilkos. Lehet, hogy Nasir, de az is lehet, hogy csak a szerencsétlen véletlenek áldozata. Nem az a fajta krimi, ahol könnyedén tippelhetünk, egyetlen szálon kapaszkodunk végig a pakisztáni fiú szemszögéből, így mindenki gyanús. Mindenki.
  5. Elég csak annyit mondanunk: minisorozat. Gyorsan építkezik, belátható időn belül van vége, nincsenek benne felesleges jelenetek, leginkább csak olyanok, amik a történet szempontjából fontosak. 8 résznyi tömény izgalom, ami minden szeletében okozhat meglepetést, csak bírjuk kivárni a következő részt.

+1 Nagy gyengénk, ha egy sorozatnak jó a zenéje. Az a fajta, ami már aznap elkezd a fejedben motoszkálni, amikor tudod, hogy közeledik az új rész. Márpedig ettől még a hideg is kiráz, hallgass bele itt.

Vajon elég lesz 8 rész, hogy bebizonyítsa Nasir és zseniális ügyvédje az ártatlanságát?