A tett: igaz történet, vagy eltúlzott valóság?

A

A Hulu – nálunk pedig az HBO-n elérhető – újonca nem kevesebbre vállalkozott, mint bemutatni Gipsy Blanchard történetét, akivel édesanyja gyerekkorától kezdve elhitette, hogy különféle súlyos betegségekben szenved, ráadásul tolószékbe kényszerítetve őt.

Ezt a látszatot nem kis munkával a külvilágnak is fenntartotta: mások előtt szerető anyaként mutatkozott, ezzel bezsebelve az elismeréseket és a pénzbeni támogatásokat, mígnem a lány rájött a sokkoló igazságra, hogy egyáltalán nem beteg. Gypsy megpróbált szabadulni az őt túlzottan védő anyjától, a függetlenségi törekvése viszont végül gyilkossághoz vezetett.

De mi is húzódik valóban a bűncselekmény mögött: tényleg megtörténhetett ilyen a valóságban vagy csak a profi rendezők kiszínezett verzióját látjuk A tett című sorozat első évadjában?

Van egy jó és egy rossz hírünk: a történet szinte teljes egészében igaz és bár van ebben valami elkeserítő, mégis fontos tudni, hogy amikor belevágunk ebbe a sorozatba, akkor a valós eseményeket követhetjük úgy, ahogyan az 2015-ben történt. A legmegdöbbentőbb forgatókönyveket tényleg mindig a valóság szüli, ezt a családi drámát lehetetlen is lett volna ilyen életszerűen kitalálni minden érzelmi szálával és az ebből építkező tettel.

Bár minden rész végén elhangzik, hogy az igaz történet helyenként fiktív elemeket is tartalmaz, de aki látta a szintén HBO-n elérhető dokumentumfilmet (Mommy Dead and Dearest, 2017) az esetről és kicsit utánaolvasott, csak elnagyoltan találja meg a különbségeket. Lássuk, mit is ígér a sorozat!

Vigyázz, spoiler veszély!

A tett egy 2016-os Buzzfeed cikkre épült, ami a publikálás után azonnal virális tartalom lett. Michelle, a cikk szerzője a sorozat első évadjának executive producere és írója is lett és láthatjuk a történetet feldolgozó dokumentumfilmben is.

Ami A tettet igazán profivá teszi, hogy nem csak félvállról mutatja meg, mi történt: olyan szereplőket láthatunk, akik a valós személyek tökéletes másai. Kik is ők és mennyire ábrázolták őket hűen a történetben?

Az anya: Clauddine “Dee Dee” Blanchard

Dee Dee-t, az édesanyát játszó Patricia Arquette remek munkát végzett. A nő életét a 90-es évekig a rendelkezésre álló életrajzi adatokkal rekonstruálták, egyes pontokra nagyobb fókuszt helyezve, ami Dee Dee személyiségéhez fontos szerepet játszhatott.

A fiatalkori kétes ügyeit pont úgy ismerhetjük meg, ahogy a családtagok elmesélték: azon túl, hogy pénzt lopott a szeretteitől, anyjától a betegsége alatt megvonta az ételt, mostohaanyját pedig megpróbálta megmérgezni. Az, hogy Dee Dee és a család női tagjai közötti elmérgesedett kapcsolat játszott leginkább közre abban, hogy Gypsy-t a túlféltésen túl meg is betegsítse, nem bizonyítható. Mindenesetre nem hiába építettek a sorozat készítői külön teljes részeket arra, hogy megismerjük az összes háttértörténetet. Fekete-fehér választ nem ad a miértekre, de így teljes a kép: a Blanchard család tagjainál valami tényleg súlyosan félrement.

A dokumentumfilmben Gypsy édesapja, Rod elmesélte, hogyan lett egyre több paranoid képzete Dee Dee-nek, amikor kislányuk mindössze három hónapos volt. A karakter az elmeséltek alapján elevenedik meg a sorozatban, de több olyan részletet látunk, ami a képzelet szüleménye, például, hogy hogyan viselkedett ténylegesen a nő a lányával, amikor kettesben voltak vagy bántalmazta-e fizikailag – az ismert körülményeken túl – rendszeresen Gypsyt, ahogyan azt A tett több részében láthattuk.

Dee Dee az orvosok szerint feltehetőleg kiterjesztett Münchause-szindrómában szenvedett, de ezt már nem tudják az ő esetében pontosan diagnosztizálni. Az őt játszó Partcicia egyáltalán nem tudott empátiát érezni a karaktere iránt, de mivel lenyűgözte a történet, ezért ennek ellenére is elvállalta a szerepet.

A kislány: Gypsy Rose Blanchard

Hulu/HBO

Gypsy mindennapjai a sorozatban tényleg szívszaggatóak. Van egy pont, amikor szinte teljesen megszűnik gyerekként, pláne lányként létezni haj és fogak nélkül, tolószékben, aztán jönnek azok a fordulatok, amikor meglátjuk, mi is lakozik benne és elkezdünk szurkolni azért, hogy ki tudjon szabadulni a börtönéből. Az egyik ilyen fénysugár egy romantikus szálként jelenik meg a sorozatban Dean, a középkorú férfi személyében, akivel a valóságban is egy sci-fi találkozón ismerkedett meg, annyi különbséggel, hogy utána nem SMS-ben, hanem online tartották a kapcsolatot.

Aztán jött Nick. A sorozat a valóságnak hűen vezet minket végig a kapcsolatukon onnantól, ahogy megismerkednek az online társkereső oldalon egészen addig, amíg elrejtőznek a fiú szüleinek házában a rendőrök elől. Képekben, üzenetekben is a valóságot kapjuk, igen, még a social media kiírások is stimmelnek, amit a gyilkosság után osztottak meg nyilvánosan Gypsy és az édesanyja közös profilján.

A lány a börtönben valósággal kivirágzott. Az, hogy többé már nem édesanyja rabságában él, elhozta neki a szabadságot.

A lányt játszó Joey King egészen döbbenetes. Érdemes megnézni a dokumentumfilmet is, hogy megbizonyosodjunk róla, mennyire tökéletes erre a szerepre. Mindegy, hogy leborotvált hajjal, fogak nélkül vagy parókában, szexi jelmezben játsza a lány több személyiségét, teljességgel átéli és átadja Gypsy kettős karakterét. Az egyik legkiemelkedőbb mégis a hangja, ami a szereplő kiválasztásánál fontos szempont volt. A színésznő olyannyira hozza a korához képest nem tipikus, mégis jellegzetes hangszínt, hogy több ponton is felmerült bennünk: ez tényleg Joey hangja vagy eredeti felvétel?

Joey elvégezte a házi feladatot: rengeteget cikket olvasott az esetről, megnézte a dokumentumfilmet, megtanulta máshogy használni a hangját és amikor megkapta a szerepet, leborotválta a haját és műfogsort viselt, akárcsak Gypsy. A színésznő nagyon szeretett volna beszélgetni a lánnyal, de jogi okok miatt nem engedték neki. Reméljük, hogy azért pár nívós díjat sikerül bezsebelnie ezért az alakításáért.

Gypsy barátja: Nicholas Godejohn

Az, hogy ez a drámai történet végül tettbe torkollott, leginkább Nick nevéhez köthető. A sorozatban nem kapunk teljes képet arról, hogy pontosan milyen mentális betegségben szenved, csak az édesanyja hivatkozik néhány nehézségre, ami miatt nem a korának megfelelően érti és értelmez dolgokat, de mindig is hitte, hogy soha nem tudna senkinek sem ártani. Tárgyalásakor a szakemberek autizmus jeleit azonosították nála, de ennek tudatában is úgy nyilatkoztak, hogy mentálisan alkalmas arra, hogy számonkérjék az általa elkövetett bűncselekmény vádjában.

A sorozatban nagyjából hűen mutatják be a fiú kétes előéletét, mint a pár évvel korábbi letartóztatását, amikor egy McDonald’s-ban masztrubált online pornóra órákon át, de kihagyták például azt, hogy akkor is találtak nála elrejtve egy kést, de a történetben nem tértek ki minden részletre.

Gypsy naívan hitt a tündérmesékben és Nick is ennek a részese volt. Hitte, hogy eljön érte a herceg, megmenti a gonosz mostoha karjai közül és boldogan élnek, következmények nélkül.

Hulu

De nem így lett. Tavaly februárban Nickre életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki, a fellebezés lehetősége nélkül. A tárgyalásán Gypsy is tanúskodott a védelem oldalán.

Az apa: Rod Blanchard

Gypsy édesapja bár a sorozatban kevés szerepet kapott, a dokumentumfilmben több történetet hallhatunk az ő nézőpontjából. Ami itt is elhangzik: 17 éves volt, amikor Dee Dee teherbe esett és bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy egészen addig tényleg törődött a kislánnyal, amíg az édesanyja Missouri-ba költözött Gypsy-vel, de utána is rendszeresen fizetette a gyerektartást.

Ahogyan az a sorozatban is megjelent: a lány 18. születésnapján szerette volna felköszönteni őt, de Dee Dee figyelmeztette, hogy szellemi visszamaradottsága miatt nincs tudatában annak, hogy hány éves, ne is emlékeztesse róla. Az anya ugyanis mindenkinek azt hazudta, hogy kislánya értelmi szintje egy hét éves gyerekének felel meg és Gypsy sem tudta, hány éves valójában, amíg meg nem találta a születési papírjait.

A tett drámai záró jeleneteiben apa és lánya újra beszélnek egymással a börtönben, a valóságban viszont ez hónapok és Gypsy ügyvédjének kemény munkája volt, hogy meggyőzze a lányt, hogy találkozzon édesapjával. Azóta viszont rendszeresen beszélnek és bár Rod magát hibáztatja azért, amiért nem tudott segíteni, lánya nem okolja őt semmiért.

Arról, hogy a sorozat készítői mit tartogatnak a további évadokra, még nem osztottak meg részleteket, de bízunk benne, hogy a többi történet is hozza az első színvonalát. A tett teljes évadja már elérhető az HBO-n, indulhat a binge-watching!

Félresikerült igazságszolgáltatás: Making a murderer

Ha egy izgalommal teli, álmatlan éjszakára vágysz

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.