3 sikersorozat hétvégére

Bőven van min izgulnunk a nyáron: újabb évadot darálhattunk a Trónok harcából, újfent beleshetünk az UnReal, azaz a valóságshow-k (kamu) színfalai mögé és kedvenc hackerünk, Mr. Robot is visszatért a heti megnézendők közé. Új színt hozott a sorozatok palettájára a nagyon egyedi Stranger Things és az új krimisorozat, az Aznap éjjel, amit két rész után már az idei év legerősebbjei közé sorolhatunk.

True Detective

Hihetetlen, hogy már több mint két éve annak, hogy lecsengett a nagy “ki a gyilkos” spekuláció. Jött ez a rém izgalmas sorozat Woody Harrelson és Matthew McConaughey párosával és beszippantották a létező összes krimi fant. Hogy miért? A kirakós rengeteg apró részletre hullott, amit két antihős próbált részről-részre összeilleszteni, meg persze a megannyi néző, akik képről-képre elemezték ki a történet minden kockáját.

A rejtélyes louisianai gyilkosságok nyomozásának első lépéseitől indítunk, a nyomozópáros lassú, mindenre kiterjedő elbeszélései alapján. Ezt értsd úgy, hogy a részletekben tényleg el is lehet veszni, sok a mellék- és vakvágányra futó szál, éppen ezért nehezen tettenérhető az, melyik jelent valódi, fontos nyomot. A sorozat nézői több táborra oszlottak, hiszen minden részben kaptunk valamit, amitől megingott az addigi elképzelésünk a gyilkos kilétéről. Tapasztalatból mondom, hiszen végig a rossz táborba tartoztam mindezt úgy, hogy legalább háromféle elméletlem volt a végkifejletről.

Tényleg hihetetlen, hogy mindennek már több mint két éve, de pár hete újra nekikezdtem. Figyelem a gondosan elrejtett jeleket, az árnyakat a háttérben, a képeket a falon, a szétdobált jelképeket, és újra úgy izgulok, mintha nem tudnám, mi lenne a vége. Ez a történet tényleg megér egy második nekifutást is.

Kinek ajánljuk? Férfiak előnyben, de a páros mozizást sem zárjuk ki. Az alvilág bugyraiban rejlő sötét titkok a nőket kevésbé hozzák talán lázba, de a nyomozók közti feszültség és magánéleti szál külön is izgalmas. Érdemes akkor nézni, amikor valóban tudunk figyelni a részletekre.

A drót

Az alkotók többször is kinyilatkoztatták, hogy ez nem egy zsaru sorozat, de még csak nem is krimi, és sosem akarták, hogy az legyen. Hiszen látszólag annak tűnik, ha a rövid leírását tekintjük: az egyik oldalon rendőrök, újságírók, és tanárok vannak, a másik oldalon gengszterek, politikusok és utca gyerekek Amerika egyik legkriminalizáltabb városában, Baltimore-ban. Ahogyan elkezded nézni a sorozatot, órákat töltesz el vele, rá fogsz döbbenni, hogy egy sokkal nagyobb dolog részese lehetsz, tényleg nem csak egy hétköznapi sztorit látsz.

the-wire-season-1-tv-show-image

A Drótnak 5 évadja van, amelyek először 2002 és 2008 között futottak. Minden egyes évad egy egyszerű sztorival indít, amit végül elég alaposan kiterítenek az évad során. Minden évben Baltimore más társadalmi csoportját vették nagyító alá, miközben egy állandó szereplőgárda is velünk marad az 5 évad során. A történet kockáról-kockára építkezik, semmi sietség. Talán ezért veszít sok nézőt: az akcióhoz, állandó ingerekhez szokott agyunk nehezen fogadja be manapság ezt a nagyregényszerű lassú tempót. Magam is küzdöttem eleinte a sorozattal, azt hiszem csak a harmadik nekifutásra szippantott be. Ráadásul a színészek saját bevallásuk szerint ugyanebben a cipőben jártak, jópár rész kellett hozzá, míg teljesen eggyé váltak a szériával.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki értékeli a brutál jó, láthatóan sok munkát felemésztő sorozatokat. Habár tömegsorozat nem lett, egy nem is olyan csekély réteg körében elég jók az értékelései, az IMDb-n 9,4 pontja van jelenleg 186 ezer szavazattal, ami már jelent valamit. Itt sem titok, hogy főként férfiak kedvence lesz. Minden elfogultság nélkül: ezt egyszerűen látnod kell.

Aznap éjjel

Elérkeztünk a nyerő hármas idei darabjához, ami méltó folytatása a fenti két kultikus sorozatnak. Sokan összehasonlítják őket, hiszen krimi, tudatosan építkezik és messziről felismerhető egyedi hangulatot teremt, de a maga nemében szerintünk ez akkor is három külön-külön kötelezően megnézendő és értelmezendő darab. A True Detective-ben két főszereplőnk van, míg a Drót sok személyre építkezik. Az Aznap éjjel középpontjában egy pakisztáni fiú áll és a cselekmény is egyetlen éjszakára összpontosít. A sorozatban elindulunk Nasirral egy sorsfordító éjszakára, ami másnap rémálomként tetőzik. Hogy mi is történt pontosan, nem tudjuk, csak találgathatunk. A tét nem kevés: ha a fiú ügyvédje nem tudja bebizonyítani Nasir ártatlanságát, hogy nem ő ölte meg az aznap éjjel megismert lányt, egész életére a börtön falai mögé zárják.

Két rész után amit biztosan elmondhatunk: semmi sem biztos. Bosszantó a tudat, hogy annyira egyszerűnek tűnik a fiúra kenni a gyilkosságot, hogy szinte már lustaságból sem kezdenek el kételkedni. De itt nem is a “szemét zsaruk” érzés a legidegölőbb, hanem a tehetetlenség, az a leírhatatlan lüktetés, ami áthatja az egész sorozatot. Must see. Akár már ma este.

Kinek ajánljuk? Neked (lehet férfi vagy nő, akárhány éves), aki elolvasta mindhárom ajánlót és mindegyik sorozathoz megjött a kedve. Hiszen a krimi műfaj kimeríthetetlen, de azokból az igazán libabőr sorozatokból nincs (elég) sok egy évben. Az HBO válogatásába most tényleg a nagybetűs krimiket gyűjtötte, amihez most még előfizetés sem szükséges.

Még 11 krimisorozat, amit látnod kell