Üdítő színfolt a mozikban: Az ajándék (16)

Szeretjük a thrillereket. A jó thrillerekből pedig olyan hiány van, hogy már kínlódva nézzük a filmbemutatókat: akció, vígjáték, még több akció és jó pár sci-fi. Az ajándékon viszont megakadt a szemünk és máris lemaradva éreztük magunkat, amiért csak most néztük meg, miközben már 2 napja volt a premier.

Az ajándék vérfagyasztó, ugyanakkor gondolatébresztő pszichológiai thriller, amely azt a kérdést teszi fel: mi történik, ha egy véletlennek köszönhetően felbukkan valaki a múltadból, akivel régen valami rosszat tettél?

Jó, nem egy Gone Girl és kettőnk közül nekem tetszett jobban. Én izgultam, nagyon, és garantálom, hogy mindenki végigparázza majd, aki amúgy is hajlamos néha bebeszélni, hogy valaki mászkál a lakásban. (Nem vagyok paranoiás, de valószínűleg pont az ilyen filmek ültették el bennem ezt a nem túl reális félelmet.)

A filmről dióhéjban

Lássuk, kiket is láthatunk a filmvásznon! A történet középpontjában egy házaspár áll: Simon (Jason Bateman) és Robyn (Rebecca Hall) életük csodás és még be is költöznek egy gyönyörű lakásba. A hatalmas üvegfalak már sejtetni engedik, hogy azzal, hogy minden látszik az utcáról és fordítva, már megágyaztunk egy jó adag paranoiának, hogy valaki figyel.

A pár életében minden a tervek szerint alakul: a kifinomult lakberendező, otthonról dolgozgató feleség és az elég gazdag, nagymenő férj boldogan vágnak bele új életükbe a férfi szülővárosában, míg fel nem bukkan a múltból egy hívatlan ismerős.

AzAjandek_jelenetfoto (9)

Gordó (Joel Edgerton) látszólag csak egy volt osztálytárs, aki kellemetlenül sokszor jelenik meg a házaspár új otthonánál, hogy ajándékaival köszöntse a régi-új lakókat. Vele viszont nyerünk egy igazán izgalmas karaktert, akit egyszerre zavarnánk el és hívnánk be egy italra, mert érezhetően sokkal több mesélnivalója van, mint amennyi valóban kiderül róla.

AzAjandek_socmed (4)

És egy fontos kiegészítés: ez az izgalmas karakter, akit korábban A nagy Gatsby-ben is láthattunk, ezzel a filmmel debütált rendezőként. Azt kell mondjuk, hogy igazán jól. A történet felépítésének letisztult eleganciája Edgerton két évtized alatt kiforrott írói stílusának köszönhető. Régóta dédelgetett vágya volt, hogy nagyjátékfilmet rendezzen, és egyértelmű volt számára, hogy első filmjének karakterközpontúnak, a témának pedig húsbavágónak kell lennie kell lennie. A zsánerfilmek nagy rajongója, a fordulatos történetekre és nagyszerű alakításokra alapozott thrillereken és a „suspense” filmeken nőtt fel.

Miért fog tetszeni?

Az ajándék egy egyszerű kérdés felvetésével indult: mi történik, ha egy középiskolai zaklató tizenöt vagy még több évvel később összefut az áldozatával? Mik lesznek vagy lehetnek a következmények? Hogyan változtathatja meg a múlt a jelent? – sorolja Joel Edgerton. – A megoldatlan múlt hogyan szaggathat szét egy jelenlegi élethelyzetet?

Az ajándék azt mutatja meg, hogyan robbantja szét a jelent két ember közös múltja, és ez milyen rombolást hagy maga után. Bebizonyítja, hogy a szavaknak igenis van ereje: amiről azt hinnénk, hogy gyerekkori csínytevés, az a valóságban olyan testet ölthet, ami emberi sorsokat törhet ketté. Szerintem nincs ember, akinek ne jutna eszébe valaki, akit gyerekként kitaszítottak, ok nélkül csúfoltak, csak mert gyengébb jellem volt osztálytársainál és hogy ezek a sebek milyen károkat okozhatnak a későbbiekben. Ki az, aki ne állna szívesen bosszút az osztály krémjén, akik szó nélkül belerúgtak bárkibe csupán néhány szóval? Én bizony nem tudok rájuk nem emlékezni. Ez a morális, de sajnos nagyon is létező probléma adja a film erejét, hogy van egy mély, mögöttes tartalom, ami egy erős, okosan épülő feszültséget ad a film első percétől egészen az utolsóig.

A pszichológiai thriller csupán annyira szippantott magába, hogy háromszor ugrottam meg a székemben (egyszer egy kisebb sikoly keretében), így a gyors szívverés végig garantált volt.

Ajánlom, ha szeretnél egy jó filmre beülni a moziba. Akkor is, ha te is részese voltál hasonló gyerekkori harcoknak vagy ha csak egyszerűen ki vagy éhezve 108 percnyi vérfagyasztó izgalomra. Vagy csak nézd meg és oszd meg velünk, te miért ajánlod másoknak!

Izgalmakból sosem elég!

A legjobb bűnügyi sorozatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük