Kizárt, hogy ne sírj ezeken a filmeken!

K

Mind sírtunk már úgy igazán egy-egy jól eltalált film jelenetén, az egy másik dolog, hogy keveset vallunk be ezekből. Néha pedig olyan jól tud esni, pláne hétvégén, amikor bevackolódva átadhatjuk magunkat a szívbemarkoló történeteknek, hátrahagyva a hét fáradalmait. Lépjünk túl a Titanic, Ghost és My Girl bűvkörén, nézzünk szét az elmúlt évek klasszikusai között!

Zsebkendőket elő, induljon a dráma hétvége: 10 film, amitől szem nem marad szárazon!

1. Marley & me

Nincs mese, ez a kutyás filmek legjobbja. Aki pedig kicsit is kutyabarát, kizárt, hogy ne hatódjon meg a tündéri labrador, Marley történetén. Sőt, ebben a filmben nem csak ő cseperedik fel a szemünk előtt, hanem végigkísérhetjük, hogyan lesz egy párból család és hogyan bírkóznak meg együtt a mindennapok nehézségeivel. Nem csak 3 gyerekkel, de egy eleven, nevelhetetlen kutyával is.

2. The Notebook

Egyszerre szívfacsaró, sőt, szívszétcincáló, gyönyörű képekkel, erős érzelmi töltettel. Ha szerelmes vagy Ryan Goslingba, akkor az már egy nagyon jó indok, hog miért ne hagyd ki ezt a filmet. A történet két sztori között ugrál: egyszerre leszünk részesei egy fiatal pár kibontakozó románcának 1940-ben és két idős ember találkozásának, beszélgetéseinek napjainkban egy idősek otthonában. A The Notebook-tól (nem, soha nem írnám le a magyar címét) ganatáltan elérzékenyülsz, sőt, romantikus dráma ide vagy oda, ez a film még a pasikon is kifog.

3. P.S. I love you

Nem sok film kezdődik az egyik főszereplő halálával, de ez a nyitás egyből aláássa azt az elképzelésünket, hogy pontosan tudjuk, mit várjunk a filmtől. Ez pedig jó, mert nem tudunk rákészülni a váratlanul megható részekre, egyszerűen csak sodor magával Írország, a tehetetlen düh és a gyász. A P.S. I love you egy nagyon kedves történet arról, hogyan lehet a csodaszép elmékeket újra megélni úgy, hogy nincs mellettünk az, akivel korábban már átéltük ezeket és hogyan engedhetjük el őt anélkül, hogy fájóan üresek, lezáratlanok legyenek a maga után hagyott emlékek.

4. My sisters keeper

Amerika legkülönlegesebb perét feldolgozó igaz történet. A valós eseményeknek mindig fájdalmasabb a csengése, főleg, ha egy ilyen esetről van szó, amiről tényleg nehéz elhinni, hogy a való életben megtörténhet. Egy tinezegy éves kislány ügyvédet fogad, hogy pert indítson szülei ellen. A vád megdöbbentő: Annát a szülei csak azért nemzették, hogy donorként megmentse nővére, Kate életét. Vajon megbocsájtható bűn ez a reményvesztett, kétségbeesett szülőktől?

5. The Pursuit of Happyness

Egy újabb drámai, igaz történet egy apáról, aki mindent elkövet, hogy egyenesbe kerüljön az élete, de minél erősebben próbálkozik, annál mélyebbre kerül. Először felesége hagyja el, majd lakás nélkül marad ötéves kisfiával, akivel várótermek és menhelyek lakói lesznek. Chris-t viszont nem töri meg a sors kegyetlen játéka, bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyőzhetnek.

6. The blind side

Van, hogy egy találkozás megváltoztatja az életed. Michaelnek nehéz gyermekkora volt, egy napon azonban a sors összehozza a jómódú Leigh Anne-nel, aki mindent alapjaiban felforgat. A középosztálybeli, fehér bőrű házaspár ugyanis magához veszi a nagydarab, lézengő fekete bőrű kamaszt. A fiú lassan oldódik fel az új környezetben, ám a sport révén rátalál önmagára, sőt mi több, az amerikaifoci egyik legnagyobb csillaga lesz. Nem utolsósorban ez is egy igaz történet, ami jól bizonyítja, hogy nem csak anyagiakkal lehet másokon segíteni.

7. Seven pounds

7 élet, 7 különböző emberi sors, de valami mégis összeköti őket. Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember életét. A Hét élet egy izgalmas, formabontó love story, tele ki nem mondott kérdésekkel. Nagyon fájdalmas, nagyon drámai, amire Will Smith zseniális játéka a garancia.

8. Up!

A 78 éves Carl Fredricksen tényleg mert nagyot álmodni. Felesége elvesztése óta mogorván, visszahúzódva éli mindennapjait, amíg házára szemet nem vet az a társaság, amely a környék telkeit már felvásárolta. Carl nem hagyja magát, hiszen odaköti a sok emlék, az álmait sirató öregúr egyetlen éjszaka alatt fellufizza a házát, és felemelkedik vele a levegőbe. Kalandos, szívbemarkoló és emellett nagyon bájos történet, ami túllép a megszokott Disney filmek sablonos tanulságain.

9. 12 Years a Slave

Northup 1841-ben az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, elkábítják, és eladják rabszolgának. A férfi embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát. Egy cél lebeg a szeme előtt: újra szabad akar lenni. Egy film, amitől megtanuljuk értékelni a sorsunkat.

10. The Normal Heart

Erős volt a kísértés, hogy a Mielőtt meghaltam c. drámával zárjam a sort, de inkább hozok egy olyat, amit méltatlanul kevesen ismernek. A film az 1980-as évek elején játszódik New Yorkban, amikor Amerika először szembesül a HIV/AIDS-járvánnyal és megdöbbentő következményeivel. Az aktivistaként dolgozó Ned Weeks első kézből láthatja, amint a titokzatos betegség végigsöpör a város homoszexuális közösségén. Megkezdődik a harc széllel szemben, hogy felfedjék az igazságot a járványról. Nem egyszerű, de kötelező darab, ami a fenti 9 filmmel szemben kicsit máshogy, de ugyanolyan erős drámai töltettel sodor magával.

Még több dráma, amit látod kell!

HÁROM MEGRÁZÓ DRÁMA A KÖZEL-KELETRŐL

Hívj meg minket egy kávéra

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.

Add Comment