Killing Eve: Az év meglepetés sorozata

K

A Killing Eve furcsa, eredeti, nehéz bekategorizálni, de abbahagyhatatlan.

Csupán közepesnek mondható lelkesedéssel kezdtünk hozzá a Killing Eve nézéshez. Ennek oka, hogy nagyobb bevezető kampánnyal nem találkoztunk, viszont a trailer alapján ígéretesnek tűnt a sorozat. Bárcsak mindig hasonló kellemes csalódás érne minket, hiszen a 2018-as újoncok egyik legjobbjába, ha nem a legjobbjába tenyereltünk bele.

Kezdjük a sztorival. A Grace klinikából ismert Sandra Oh alakítja Eve-et, az MI5 unatkozó biztonsági tisztjét, akit irodai munkaköre nem elégít ki, hiszen arról álmodozik, hogy igazi kém lesz. Jodie Comer pedig Villanelle-t játssza, a hidegvérű bérgyilkost, aki tíz körömmel ragaszkodik a luxushoz, amit kegyetlen szakmájából kifolyólag megengedhet magának.

Amikor Eve-et megbízzák azzal, hogy kerítse kézre Villanelle-t, mielőtt az újból ölne, a két nő egy olyan vérre menő macska-egér játék szereplője lesz, amely a kémthrillerek hagyományain csavar egyet.

Kiszámíthatatlanul zseniális

Ha sok sorozatot nézel, ráadásul sokat is olvasol egy vicces, de kellemetlen dolog fog történni veled is előbb-utóbb: Egyre többször látni fogod előre mi fog történni egy filmben, vagy sorozatban, mert öntudatlanul is megtanulod a storytelling mintáit. Egy idő után ez eléggé kellemetlenné válik, mert egyre nagyobb kihívást fog jelenteni a számodra izgalmas sorozatok megtalálása.

A Killing Eve más kategória. A sorozat olyan furcsa és bonyolult, hogy szinte egyik pillanatát sem lehet kiszámítani előre.

Külön-külön nagyon jók, együtt elképesztőek

A Killing Eve egyik legnagyobb ereje a két főszereplőben van. Maga a sztori is szinte hibátlan, de a főszereplőktől tátva maradt a szánk.

Sandra Oh egy ötszörös Emmy-jelölt színésznő, aki az egyik legnépszerűbb kórházas sorozatban játszott egy meglehetősen népszerű karaktert, amit mintha rá írtak volna. Most a Killing Eve-ben ugyanezt érezem, nem tudom elképzelni, hogy bárki tőle jobban tudta volna eljátszani Eve szerepét. Eve Polastri furcsa, vicces, kivételesen intelligens, meglepően energikus és egyben mindig fáradt, valamint nagyon érzékeny.

Jodie Comer sokak számára ismeretlen arc lesz, de amint elkezdik a sorozat nézését örökre beég az agyukba. Villanelle könnyen lehetett volna egy béna klisé, de Comer játéka és a kiváló forgatókönyv hatására nem ez történt. Ő egy borzalmas, könnyen unatkozó “felnőtt -gyermek”, aki ugyanakkor csak egy nő, aki szeretné élvezni az életet és jó akar lenni a furcsa munkájában.

 

Mindketten zseniálisan jók, és bár nem volt túl sok közös jelenetük, de ahol mégis megtörtént, együtt mindent vittek.

Ítélet

Összességében a Killing Eve kivételes sorozat. Ha a következő évad katasztrofálisra sikerülne, akkor is visszatekinthetünk az első évadra mint a sorozat történelem nagy pillanatára. De egyébként meglepne, ha katasztrófa lenne a folyatás.

Első évados népszerűsége azt bizonyítja, hogy van igény a bonyolult, kiszámíthatatlan női karaktereket a központba állító sorozatokra. A Killing Eve kaotikus és egyben lenyűgöző. Alig várjuk a folytatást.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.