Lavina: Brutális skandináv szatíra

L

Jéghideg svéd dráma az emberi természet nagy kérdéseiről. Spolier!!!

Igen érdekes skandináv családi dráma került a mozikba 2014 végén, ami többek között a családi kapcsolatok, az önzés, a primitív ösztönök, illetve a nemi sztereotpíák témáját boncolgatja. A Lavina katartikus filmélmény lehet, de bizonyos elvárások esetén csalódást is okozhat.

Családi idill?

Egy svéd nagytagú család a Francia alpok egyik síparadicsomában tölti pihenését, a táj elképesztő, látszólag minden tökéletes.

Lavina - család

A film a kínosan pontosan beállított családi fotózással kezdődik, itt már felmerülhet a gyanú, hogy az idilli kép hamis. Később az is elhangzik, hogy az út célja, hogy a férj Tomas (Johannes Kuhnke) és a feleség Ebba (Lisa Loven Kongsli) több időt töltsenek el, mert a család feje “túl sok időt tölt el a munkával”. Az igazi fordulópont akkor érkezik el, – és nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a metaforát – amikor a család a szabatéri étteremben ebédel, s egy irányított lavina pánikot okoz a venégek, így a főszereplők között is. Tomas rémületében felkapja a telefonját és feleséget, gyerekeket hátrahagyva eliszkol, ezzel pedig kezdetét veszi a megállíthatatlan családi dráma.

Már ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Lavina szakít a katasztrófilm gyártás hagyományos formulájával. A filmben egy olyan katasztrófa – egy ártalmatlan, irányított lavina bukkan fel – ami életeket ugyan nem olt ki, de valami mást igen. Innentől kezdve ugyanis tanúi lehetünk egy valójában omladozó házasság összeomlásának.

Krízis helyzetben mindenki magáért?

Ebba nem igazán tud túllépni a történteken, szerinte ugyanis Tomas gyáván reagált, amikor családját hátrahagyva csak az életet mentette. Innentől kezdve ezt folyamatosan a férfi szemére veti. Tomas persze mindent próbál megtenni, hogy visszakerüljön a idealizált apa és férj szerepébe.

Force Majeure 2014

Felmerül a kérdés, hogy válsághelyzetben mennyire tudjuk kontroll alatt tartani a bennünk élő ösztönlényt? A reflexek sikítozva rángatnának el a helyszínről, miközben racionálisan gondolkodó lényünk ott marasztalna, hogy védjük a családunkat. Azonban ez nem ilyen egyszerű kérdés, amire a filmből nem feltétlenül kapunk egyértelmű válaszokat. Csak egy dolog tűnik biztosnak a válság helyzetben történő emberi reakciókkal kapcsolatban: kiszámíthatatlanok. Így a film végén, mikor a buszon Ebba bepánikol, ő az aki elsőként elhagyja a járművet, hátrahagyva férjet, gyerekeket.

Színészi munka

A két főszereplő alakítására nem lehet panasz szenzációsan játszottak a kapcsolati dráma minden szintjén. Tomas például az egyik jelenetében hisztérikusan kezd el sírni, amihez az inspirációt állítólag a “Best Cry Ever” nevű netes mém szolgáltatta. Meglehetősen irritáló, de egyben zseniális.

A kedvencem a mellékszereplő Mats (Kristofer Hivju) , aki ha nem került volna bele a filmbe, akkor is nagyszerű lenne a sztori, de így jóval színesebb lett az összkép.

Kristofer Hivju

A gyerekek játéka időnként irritáló volt számomra, mert több jelenetben iszonyatosan visító hangon kiabáltak.

Megválaszolhatatlan kérdések

Az emberi természetnek jelentős  mértékben vannak irracionális vonásai, amit lehetlen megmagyarázni, vagy megoldani. A film végére sem kaphatunk minden kérdésre választ, ezért lesznek olyanok, akik becsapva érezhetik magukat a Lavina megtekintése után. A magam részéről szeretem azt a fajta a filmes megközletést, amikor nem rágják a szánkba a válaszokat, csak a történetet mutatják be a maguk valójában. Akinek hasonló elvárásai vannak, annak nagyszerű élményben lehet része.

Érdekes tények a Lavináról

Vivaldi nyara többször felbukkan

Elég érdekes hangulatot ad a filmnek, hogy Vivaldi Négy évszakjából a Nyár kezdő akkordjait többször bevágják (az előzetesben is). A filmben felbukkanó változatot a rendező Ruben Östlund találta a YouTube-on, amiben egy 12 éves srác harmonikán játssza le a darabot. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Vivaldi mű Nyári szekciója csendül fel miközben télen játszódik a film. Elég erős irónia, amely szinkronban áll a film alapvető ellentmondásosságával.

Az egyik legjobb útvonal vezetésre?

A film végén a buszos jelenet helyszíne valójában Észak-Olaszország, pontosabban a Stelvio-hágó. A hajtűkanyarokkal sűrűn megszórt útszakaszt a britt Csúcsmodellek című autós tévésorozat megválasztotta “legjobb útvonalnak autózásra” címre. Elég ironikus a filmben, hogy az összes utas végül elhagyja a buszt és gyalog indulnak el.

Stelvio Pass

A nem valami jól vezető buszsofőr esete: True story!

A film egyik utolsó jelenete, amikor a busz majdnem lepottyan a meredek hegyről, egy valódi eset rekonstruálása.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment