Egy film, ahol tényleg indokolt a 3D

E

Miután nem vagyunk túlzottan a látványfilmek rajongói, meglepő kijelentés lehet a fenti mondat, de a The Walk (a magyar címe Kötéltánc) esetében olyasmit éreztem, amit korábban sohasem. A film nézése közben párszor belém hasított a félelem, annyira valóságosak voltak a jelentetek.

Joggal merül fel a kérdés viszont, hogy a filmnek a látvány nélkül van-e értelme? Erről sajnos nem vagyok meggyőződve.

A The Walk egy megtörtént esetre épül, Philippe Petit, a világhírű francia artista 70-es években végrehajtott mutatványáról szól. Az egész ügy igazából egy bankrablásszerű akcióval végrehajtott művészeti alkotás volt, gyakran hivatkoznak rá az évszázad művészi bűntetteként. Ez utóbbi tényt nem igazán tudta a film visszaadni, de azért nagyon próbálkoztak.

Próbáltak a valósághoz hűek maradni

Petit a filmben és a valóságban is egy fogorvosi váróban várakozván, egy magazinban pillantotta meg a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait, és akkor rögtön elhatározza: végigsétál a két felhőkarcoló között kifeszített kötélen. Végül 1974-ben érezte úgy, hogy elérkezett az idő az attrakcióra. Rögös út vezetett a mutatványig és Petit az illegális megoldásoktól sem riad vissza, hogy valóra váltsa álmát. Végül többször is átsétált az akció során az ikertornyok között és ezzel mindent megváltoztatott. A hatóságok persze nyíltan elítélték tettét, de a New York-iak csodálták a bátor francia művészt.

Erős látvány, gyenge mozi

Sajnos a film egyetlen erényének a nagyon erős látványt tudom megnevezni. A Kötéltáncnak gyakorlatilag az utolsó fél órája volt a legélvezetesebb – illetve a legrémisztőbb – amikor Petit a tornyok között sétált. Azonban az addig vezető akció megjelenítése, illetve a színészi játék is sajnos majdhogy nem B kategóriás. Philippe Petit egy elképesztően karizmatikus figura a valóságban, akit Joseph Gordon-Levitt alakít a moziban, és sajnos elvérzett a feladatban.

Véleményem szerint, ha a magasságra épülő látvány filmre utazol nagyon jó választás lehet a The Walk, azonban ha az igazi történetet próbálod megismerni, akkor nagy csalódás lesz. Viszont 2008-ban Ember a magasban (Man on Wire) címmel készült egy dokumentum film, amely nagyon hitelesen, de szórakoztatóan ábrázolja az igazi történetet. A filmben az érintettek mesélik el, hogyan tervezték meg a mutatványt. Hiába is dokumentum film, sokkal jobb, mint a Kötéltánc.

Tragikus Everest túra 3D-ben

Egy kicsit olyan, mintha az ember influenzás és másnapos lenne egyszerre és úgy próbálná meg lefutni a maratont.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.