5 gasztrofilm, amibe érdemes belekóstolni

5

Hobbi, munka, szerelem – a gasztronómia tényleg a gyengém. Nem hiába vesz meg kilóra akár egy gyengébb sztori, ha van benne egy tuti főzős jelenet. Egy bejegyzésnyi gasztrokaland – avagy lássuk, melyik filmek közben halhatunk jólesően éhen.

 

1. A séf grillezett sajtos szendvicse

Kezdjük egy (viszonylag) újdonsággal, ami egy sztárszakács újjászületéséről, és a street food közösségi felfuttatásáról szól. Meg még persze egy csomó isteni kajáról, mint például a kubai szendvics, a MOJO PORK Cubanos. De mégis mi benne a legjobb? Szerintem ez a jelenet, amikor a világ egyik legjobb dolga, a grilled cheese készül. Azóta már többször el is készítettem, hiszen tényleg csodálatosan egyszerű, kattints a képre a videóért:

Screenshot 2015-02-28 16.34.02

 

2. Az élet ízei omlettje

Szintén egy tavalyi darab, amiben generációk és kultúrák csapnak össze és vegyülnek végül valami sokkal jobbá . Persze, szép a táj és a színészek is kihozták az amúgy nem épp egyedi történetből a maximumot, de nekem az a meglátás volt a legizgalmasabb, miszerint ha valaki igazán jó séf, az már egy omlettből is kiderül. Hát így történt ez a jelenet:

 

3. Julie & Julia vajas bármije

– You know what I love about cooking?

– What’s that?

– I love that after a day when nothing is sure, and when I say “nothing” I mean nothing, you can come home and absolutely know, that if you add egg yolks to chocolate and sugar and milk,  it will get thick. It’s such a comfort.

Nálam a legnagyobb kedvenc. Nehezen tudom elképzelni, hogy van még olyan, aki ne ismerné. Julia Child és Julie Powel más generáció, a közös metszet a főzés iránti szenvedélyük. A történet igazi, még meg is találtuk Julie blogjának az alapjait, a cél pedig elég vad: 365 nap, 524 recept (az összes recept Julia Child szakácskönyvéből). Amivel a filmben nagyon tudok azaonosulni – a sok esetlen konyhai malőr mellett -, az a vaj szeretete, nagyjából ennyire:

 

4. A Nyárutó barackos pitéje

Tavaly ősszel volt szerencsém találkozni Joyce Maynard-al, a Nyárutó c. könyv szerzőjével, aki egy villám pitekurzust tartott Budapesten. Mert hogy ő ebben már tényleg annyira profi, hogy megtanítja másoknak, hogyan is készül az a bizonyos, mesterien omlós, belül pedig szaftos, fahéj illatú pite (velünk éppen almás készült a barackos helyett, mert akkor már nem volt szezonja). Így tett a könyvét feldolgozó film forgatásán is, ő mutatta meg Kate Winslet-nek és  Josh Brolin-nak a sütés fortélyait, amit édesanyjától tanult. A jelenet pedig annyira finom lett, hogy azóta is ez a kedvenc pitesütős filmem, még ha nem is egy amolyan vérbeli gasztrofilm.

 

5. A francia Ízek palotája 

Nem csodálom, hogy sokan csak “helyesnek” aposztrofálják, egy ízig-vérig francia film, a maga kifinomult eleganciájával. A gasztromese igaz történeten alapul, a francia elnök házi szakácsnőjének mindennapos harcáról egyetlen női séfként a Élysée-palotában. De amit a konyhában művel, az már tényleg művészet. Ezek az ételek nem épp a magyar gyomornak valók, a legtöbb fogást nem is tudom értelmezni, de aki szereti a francia filmeket, mindenképp adjon neki egy esélyt, de minimum a trailernek:

 

+1 Egyszerűen bonyolult croissant

+1, amiért a film nem is gasztro és ráadásul nem is túl jó film, de egy jelenetért megérdemel egy plusz pontot.

Pontosan egy hete sütöttem életem első tökéletes, körülbelül ezer rétegű, eszméletlen vajas croissant-ját és egy hete, hogy megfogadtam, hogy soha többet nem teszek ilyet. Az, hogy péntek este órákig készítsem elő, majd szombaton korábban keljek, hogy még pár órát rászánjak (mennyit is? vagy 3-at?), na ez azért nekem embertelen. Mielőtt beleharaptam, megnyugtattam magam, hogy lehet bármennyire is jó (márpedig tényleg az), tökéletesen elég, ha legközelebb egy jó cukrászdában megveszem a friss vajas csodát. De hogy miért is hittem azt, hogy a sütése móka és kacagás? Mutatom, csak kattints a képre:

itscomplicate

Nektek van kedvencetek?

Még több filmajánló

A 20 LEGJOBB FILM AZ ÜZLETRŐL

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.

Add Comment