Az ember 3 tragédiája

A bejegyzésem eredeti gerince a hiszékenység csapdája lett volna, de aztán addig-addig formálódott, míg a végén egy 3-as lista maradt nagyon erős emberi hibákkal, jellemekkel és ezek egyedi megjelenítései a filmvásznon. Ezek a filmek olyan alap problémákat vetnek fel, ami mindenki számára elgondolkodható lehet, mégis sokan kihagyták eddig valamelyiket.

Abban biztos vagyok, hogyha ráböksz valamelyikre esti néznivalóként, lesz min gondolkoznod a következő napokban. 

12 dühös ember

Belátom, nehéz függetleníteni magunkat az előítéletektől. Mindenféle előítélet csak bemocskolja az igazságot.

12_angry_men_lone_holdout

Ez az egyik kedvenc sztorim, ami színdarabként is nagyon ütős. Adott egy tárgyalás, egy vádlott, aki a bizonyítékok alapján biztos, hogy bűnös. Az amerikai törvények szerint az ítéletnek osztatlannak kell lennie. A 12 esküdt közül viszont 1 véleménye eltér a többiekétől.

Két fél áll egymással szemben: 11 esküdt, aki hisz a bizonyítékoknak és egy, aki szembemegy a nyilvánvalóval. Már csak az a kérdés, hogy ki győz meg kit? Vajon lehet-e a kényelmes és zsigerből jövő előítélet másnak a halálos ítélete is egyben?

Szolgálatkészség

Az emberek képesek agresszív cselekedetek végrehajtására, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget.

Igazi botrányfilm, amit egyszer mindenkinek látnia kell. A helyszín egy gyorsétterem és mint a 12 dühös ember, ez is lényegében egy kamaradarab. A “kútba ugrás” tipikus példája, amiben az a legfélelmetesebb, hogy megörtént esetből merít. Ennek tudatában is többször feltesszük a film közben a kérdést, hogy ilyen tényleg létezik? Ennyire egyszerűen működnénk? Hátborzongató.

Köszönjük, hogy rágyújtott

Pont ez a szép a vitában. Ugyanis, ha jól érvelsz, nem tévedhetsz.

Jöjjön a másik oldal! Az iszonyat megragadó filmcím már sejteti, hogy itt egy “csábító” sales kampány részesei lehetünk. A film szerencsére nem ítélkezik a dohányzásról, inkább az egyes álláspontok élharcosait mutatja be. Láthatunk jó vitákat, a meggyőzés mindenféle eszközét és erős (nek tűnő) szónoklatokat is. A film arra a szomorú tényre világít rá, hogy lényegében mondhatunk bármekkora hülyeséget, ha azt jól adjuk elő és ezzel meg tudod fogni az ellenfeleket, nyert ügyünk van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük