Az ember 3 tragédiája

A

A bejegyzésem eredeti gerince a hiszékenység csapdája lett volna, de aztán addig-addig formálódott, míg a végén egy 3-as lista maradt nagyon erős emberi hibákkal, jellemekkel és ezek egyedi megjelenítései a filmvásznon. Ezek a filmek olyan alap problémákat vetnek fel, ami mindenki számára elgondolkodható lehet, mégis sokan kihagyták eddig valamelyiket.

Abban biztos vagyok, hogyha ráböksz valamelyikre esti néznivalóként, lesz min gondolkoznod a következő napokban. 

12 dühös ember

Belátom, nehéz függetleníteni magunkat az előítéletektől. Mindenféle előítélet csak bemocskolja az igazságot.

12_angry_men_lone_holdout

Ez az egyik kedvenc sztorim, ami színdarabként is nagyon ütős. Adott egy tárgyalás, egy vádlott, aki a bizonyítékok alapján biztos, hogy bűnös. Az amerikai törvények szerint az ítéletnek osztatlannak kell lennie. A 12 esküdt közül viszont 1 véleménye eltér a többiekétől.

Két fél áll egymással szemben: 11 esküdt, aki hisz a bizonyítékoknak és egy, aki szembemegy a nyilvánvalóval. Már csak az a kérdés, hogy ki győz meg kit? Vajon lehet-e a kényelmes és zsigerből jövő előítélet másnak a halálos ítélete is egyben?

Szolgálatkészség

Az emberek képesek agresszív cselekedetek végrehajtására, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget.

Igazi botrányfilm, amit egyszer mindenkinek látnia kell. A helyszín egy gyorsétterem és mint a 12 dühös ember, ez is lényegében egy kamaradarab. A “kútba ugrás” tipikus példája, amiben az a legfélelmetesebb, hogy megörtént esetből merít. Ennek tudatában is többször feltesszük a film közben a kérdést, hogy ilyen tényleg létezik? Ennyire egyszerűen működnénk? Hátborzongató.

Köszönjük, hogy rágyújtott

Pont ez a szép a vitában. Ugyanis, ha jól érvelsz, nem tévedhetsz.

Jöjjön a másik oldal! Az iszonyat megragadó filmcím már sejteti, hogy itt egy “csábító” sales kampány részesei lehetünk. A film szerencsére nem ítélkezik a dohányzásról, inkább az egyes álláspontok élharcosait mutatja be. Láthatunk jó vitákat, a meggyőzés mindenféle eszközét és erős (nek tűnő) szónoklatokat is. A film arra a szomorú tényre világít rá, hogy lényegében mondhatunk bármekkora hülyeséget, ha azt jól adjuk elő és ezzel meg tudod fogni az ellenfeleket, nyert ügyünk van.

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.

Add Comment