10 méltatlanul mellőzött film

1

Többnyire azt nézzük meg a moziban, vagy otthon, aminek a marketingje és a hypeolása elér bennünket. A rendszerbe van kódolva, hogy néha remekműveket is elszalasztunk.

A méltatlanul mellőzött filmek listája vélhetően nem ér véget ennél a cikknél, most azok a kimaradt remekek kerültek be, amelyeket kapásból fel tudtunk idézni. A lista természetesen korántsem teljes, de remek kiinduló alap lehet így is. Akadnak itt könnyen emészthető, de igen nehéz darabok is.

10. Joe

Bármennyire is meglepő, akadnak még manapság jó Nicolas Cage filmek. Az öreg az utóbbi években eléggé tévútra tévedett, ezzel a filmmel viszont mintha visszatért volna átmenetileg (vagy végleg) a minőségibb filmezés irányába. A 2014-es dráma egy jó útra tért bűnöző és egy 15 éves fiú barátságáról szól. A srác faterját alakító félhajléktan fazon a való életben is hobó volt, sajnos a film premierjét már nem élhette meg, pedig brutálisan erős az alakítása.

Joe film

Imdb: 6,9

9. End of Watch

Egy életszerű zsaru film, csupán csipetnyi sémaszerűséggel, de annál több hitelességgel. Főleg a dokumentarista jelleg irányába tolták el a mozit, kézi kamerával készült végig. És éppen ezért nagyon különleges darab, mert végig mintha egy zsaru dokumentumfilmet néznék. Beszéljen helyettünk a trailer:

http://youtu.be/mf2K9GzgiF0

Imdb: 7,7

8. Zöld hentesek

A skandinávok egyre utolérhetetlenebbek a filmezésben is, ennek ékes példája Anders Thomas Jensen munkássága. Az Ádám almáit is alkotó Jensen 2003-ban készítette a bizarr filmet, ami két barátról szól, akik közösen nyitnak egy hentesüzletet. Egy baleset során a villanyszerelő megfagy a hűtőkamrában, és az egyik tulajdonos levágja a lábát, majd a húst egyszerűen eladja. A “chickie-wickie”-nek elnevezett hús eszméletlenül felpörgeti a boltot, ezért a tulajoknak hamar szembe kell nézniük az utánpótlás problémája.
A beteg fekete humor rajongói imádni fogják a Zöld henteseket, korlátozottabb humorérzékkel és főleg vegáknak nem ajánlott.

Imdb: 7,3

7. The Place Beyond the Pines

A magyar cím elég szerencsétlen lett, “Túl a fenyvesen”. A sok finoman szólva kétes értékű film mellett, ami a magyar moziba eljut érthetetlen módon 2012-ben ez kimaradt, ezért is gondoltuk, hogy helye lehet a listánkban.
A film egy motorversenyzőről szól, aki elhagyja a cirkuszi kaszkadőrcsoportját, ahol eddig dolgozott, és megkeresi ex-szerelmét. Kiderül, hogy a nő titokban gyermeket szült, aminek persze ő az apja. Pénz hiányában bankrablónak áll, de hamarosan szembetalálja magát egy elszánt rendőr figurával. Lassan csordogáló, de igen erős dráma.

The Place Beyond the Pines

Imdb: 7,3

6. Primer

A legfurcsább és legbonyolultabb időutazásos film, amit valaha volt szerencsém látni. A kis költségvetésű 2004-es alkotás olyan mérnökökről szól, akik szabadidejükben mindenféle szabadalmakon törik a fejüket. Így fedezik fel az egyik találmányuk melléktermékeként az időutazást. A filmet narráció kíséri végig, de még ez sem oldja fel a végtelen bonyolult párbeszédeket, szóval hacsak nem vagy fizikus, jó eséllyel legalább kétszer meg kell nézned, hogy megértsd.

primer

Imdb: 7

5. Hero

A harcművészeti filmek manapság nem tartoznak a kedvenceim közé (persze 5-6 évesen imádtam a műfajt), a Hőst kivéve. Ebben a filmben ugyanis nemcsak a sztori tűrhető, hanem a fényképezése a filmtörténelem egyik legjobbja, már csak ezért is nagyon ajánlom. A Hős Kína egyik legendáját, a gigászi Császárság megalakulásának előzményeit, annak egy meghatározó eseményét tárja elénk. Konkrétan annak a névtelen hősnek a tetteit ismerhetjük meg, aki azt állította magáról, hogy legyőzte a világhódító Csin királya életére törő három orgyilkost, és ilyen módon igen közel kerül a királyhoz.

Hero-083

Imdb: 7,9

4. American Splendor

Aki imádja a lassú folyású életrajzi filmeket elképesztően jó figurákról, annak a repertoárja ordítva kiállt ezért a filmért. Az American Splendor Harvey Pekarről szól, aki kórházi adminisztrátorként dolgozik. Szürke, dögunalmas életét olvasással, írással és dzsesszlemezek hallgatásával tölti. Egyik nap megismerkedik Robert Crumbbal képregény rajzolóval, s ennek hatására ő maga is megpróbálkozik a műfajjal. A megszokott szuperhősök helyett azonban egyszerű, hétköznapi embereket állít a középpontba. A nagyközönség imádta a munkásságát.
A filmben többször felbukkan Harvey Pekar, aki egyébként narrátora is a remek alkotásnak, ezért is eredeti hangon javasoljuk megtekinteni a filmet.

Imdb: 7,5

3. Szkafander és pillangó

Azt hiszem tekinthető kultfilmnek, mégis érthetetlenül alig ismert itthon. A történet főszereplője Jean-Dominique Bauby, a francia Elle divatmagazin főszerkesztője, dúskál a pénzben és a sikerben. Azonban egy agyvérzést követően kómába esik, majd az egész teste lebénul, kivéve a bal szemét. A történet egy könyv megírása köré épül – amit egy speciális jelrendszer segítségével “diktál” le.

Egy nagyon érdekes és respect tény a filmről: A rendező, Julian Schnabel ellenállt a film gyártócég nyomásának, amely angol nyelven akarta elkészíteni a filmet. Schnabel úgy vélte, a könyv gazdag nyelvezete nem működne angolul, s ezért ő maga is megtanult franciául.

szkafander es pillangó

Imdb: 8,1

2. The Visitor

Mintha Magyarországon kicsit magasabb lenne a xenofóbia mértéke a többi országénál, ráadásul erre rátesz egy lapáttal, hogy futóbolond politikusaink ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy a szítsák az idegengyűlöletet. Ilyen zavaros időkben mindennél többet érnek az olyan filmek, amelyek a föld népeinek egymásra találásáról szólnak, mint a The Visitor is. A történet egy szürke mindennapjait éldegélő öreg professzor életének megváltozásáról szól. Az öreg hétköznapjai fenekestül felfordulnak, amikor egy konferencia apropóján New Yorkba utazik, és az apartmanjában egy külföldi párt talál, akikről kiderül, hogy illegális bevándorlók. Tarek és szenegáli barátnője, Zainab azonnal távoznának, de Walter a professzor szíve megesik rajtuk. Hálája jeléül Tarek felajánlja a profnak , hogy megtanítja játszani afrikai dobon, s a közös zenélés barátságot kovácsol köztük.

the-visotr-2007

Imdb: 7,7

1. Straight story

A lista élére egy szívhez szóló alkotás került. És aki nem ismerné, annak az első meglepő tény az lehet, hogy ezt a kedves sztorit a sötét történetek nagy mesterének David Lynch-nek, a Twin Peaks, Radírfej, vagy az Elefántember rendezőjének köszönhetjük. A Straight story voltaképpen egy öregbátyós road moovie. A történet főszereplője a nem mai gyerek 73 éves Alvin Straight régi vágású cowboy forma, aki megtudja, hogy fivére súlyosan lebetegedett. A korábbi sérelmeket félretéve úgy dönt, hogy felkeresi testvérét, de mivel nincs autója, fűnyíró trakival vág neki a 600 kilométeres útnak.

Imdb: 8

A 20 legjobb film az üzletről

Amikor egyre nagyobb teher nyomja a vállunkat érdemes időt szánni a legjobb üzleti filmekre, amelyek remek inspiráció forrásai lehetnek.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.

Add Comment