Workin’ Moms – tabuk nélkül

W

Megfelelési kényszer? Depresszió? Bűntudat? Négy nő, aki a szülési szabadság után – túl hamar – visszatér a munkába. Küzdenek, nyernek, majd újra mélyre kerülnek és kezdődik minden elölről. Ez az ő igaz történetük, úgy, ahogy eddig talán még képernyőn soha sem láttuk. Pedig ismerjük őket, ők a szomszédjaid, kolléganőid és barátnőid, vagy talán te magad is egy vagy közülük.

Nőként folyamatosan tapasztalom, hogy léteznek azok a mérföldkövek, amihez elérve borítékolható, milyen kérdésekre és elvárásokra számíthatsz. Ezek a megállók sajnos nem abban mérhetőek, hogy te magad mikor állsz készen valamire, hanem az éveid számában, ami jó esetben matchel azzal, ahol éppen lenned kell. Amint elmúlsz harminc, nagyjából hiába próbálsz meg a karrieredben építkezni, ha sikerrel is jársz, ebben a szakaszban nem ezzel vívod ki az elismerést – sőt, bizonyos emberek szemében önzőnek is tűnik ilyenkor még mindig magadra gondolni – hanem azzal, ha az anyaságra kezdesz el fókuszálni. Hiszen ez az élet rendje. Legyél te is normális. De mi van akkor, ha az anyasággal nem akarod feladni a karriered sem?

Ez a sorozat nem csak azt mutatja be, hogy a nők hogyan küzdenek a törekvéseikért. Van egy ki nem mondott elvárás: dolgozz úgy, mintha nem lennél anyuka, mindeközben legyél a nap 24 órájában mintaanya úgy, mintha nem dolgoznál. Úgy éreztem, hogy el kell mesélnünk a nők történetét, hogyan küzdünk meg a kihívásokkal, az ambíciókkal, meg kell mutatnunk a sötét oldalt, amivel nap mint nap szembesülünk.

– nyilatkozta a sorozat készítője és főszereplője, Catherine Reitman. Reitman önmagát mutatja be a Workin’ Momsban, a négy nő küzdelmében. Minden elemében egy valós énje jelenik meg, amik olyannyira valóságosra sikerültek, hogy bármely anya felismerheti magát valamelyikben, ha nem többükben. Sőt, ez a sorozat nem csak nekik szól, hanem nekünk, “még nem anyáknak” is, ha azonosulni nem is tudunk még ezekkel a kihívásokkal, jobb tudni, mire számíthatunk.

A boldog TV-s anyukák ideje lejárt, helyettük megérkeztek a Netflixre azok a nők, akik nem félnek megmutatni az árnyoldalt sem. A kanadai tv show olyan tabukat döntöget, amit kevesen mertek eddig megpiszkálni, a Workin’ Moms mégsem lett se nem túl közönséges, se nem túl feminista. Mer beszélni a szülés utáni depresszióról, a tesképről, abortuszról és megcsalásról, teszi mindezt úgy, ne felejtsünk el mindeközben nevetni sem.

A sorozatnak két fő ereje van, amiért szinte lehetetlen abbahagyni az első részek után:

  • A már említett valósághű történetmesélés, ami azért sem meglepő, mivel a sorozat készítői többségben nők. Ki más tudná ennél intimebben átadni ezt a témát, mint egy csapat dolgozó nő?
  • A másik faktor, amiért garantált a binge watch: az első évad első felében megkedveled a négy karaktert, együtt nevetsz velük jóleső fanyar humorral, majd elkezdesz izgulni értük, ahogyan életük egy szakasza más-más ok miatt válságba kerül.

Ismerd meg őket!

Mit jelent nőnek lenni a mai világban? Reitman szerint ez a négy nőtípus lefedi az ő valódi küzdelmeit: Kate az én ambícióm, Anne a haragom, Frankie a félelmem és Jenny a hiúságom.

Kate

Igazi nagyágyú PR szakértő, feleség és kisgyermekes anya, aki mindent akar. Mindent. Nem enged sem a munkájából, sem a családjával töltött időből, bármire képes az elismerésért és a legmenőbb projektek lehalászásáért. De szabad akarni ennyi mindent, amikor beérhetnénk csak a felével, amennyi amúgy még menedzselhető? (Ez a kérdés mondjuk egy férfinál már kevésbé merülhet fel.) Kate karakterét kedveltem meg a leghamarabb, hiszen a munkamániáját túl gyorsan átéreztem, és azt a nyers dühöt, amivel lazán begyűrte egyedül a babakocsit az autóba. #welldone

Frankie

Frankie az “anyuka csoport” fekete báránya: hihetetlenül optimista és excentrikus, az ingatlanügynökként dolgozó lázadó nő mindenben meglátja a jót. Egészen addig, amíg el nem éri a szülés utáni depresszió, amikor barátnője és a kisbabájuk mellett hirtelen kiüresedettnek és magányosnak érzi magát. A mélyzuhanást csak a terápia törheti meg, de vajon megtalálja-e a visszafelé vezető utat magához és a családjához? Az ő karaktere megy a legmélyebbre, a friss anyáknak egy olyan mély bugyrába, ahol elképesztő magánnyal találkozhatunk. Reitman legsötétebb emléke személyesül meg Frankie harcában, amikor fia születése után hat héttel visszament dolgozni. Bár érezte, hogy nem önmaga, de fogalma sem volt róla, hogy szülés utáni depressziót él át. Esélyesen mind ismerünk ilyen személyt, de nem árt a nevén nevezni, hogy mivel is állunk szemben.

Anne

Brutálisan őszinte, realista, nem hiába ő a pszichiáter a csapatban. Anne kétgyermekes anya, nehezített pályával, hiszen tizenéves lánya épp az undok, elviselhetetlen korszakát éli, teljesen elveszíti vele a normális anya-lánya kapcsolatot és ekkor még ráadásul váratlanul teherbe esik a harmadik babával. Kevés sorozat meri meglépni, hogy mi történik akkor, ha nem tervezted? Amikor nem felhőtlen az öröm, pedig a férjed elképzelni sem tudna ennél jobb hírt, de a pro-kontra lista sehogy sem akar pozitívba fordulni. Anne személyében egy olyan nőt ismerhetünk meg, aki két lábbal áll a földön, remek anyuka, de nem abban a TV-s, idealizált értelemben, hanem pont annyi hibával, amivel még kedvelni tudod. Mégis úgy érzi, hogy minden egyes nap megbukik a szerepében. Olaj a tűzre, amikor segítségként megérkezik a “mean nanny”, aki bosszantóan gyorsan megtalálja a közös hangot a lányával.

Jenny

Jenny vágyát, hogy sokáig otthon maradhasson babájukkal, férje forgatókönyvírói ambíciója töri ketté, így kettejük közül neki kell visszamennie dolgozni. A munkája cseppet sem motiváló, a napjai egyre unalmasabbá válnak, miközben még anyának sem érezheti magát a mókuskerékben. Mit tesz Jenny? Teret ad a fantáziáinak és rástartol a főnökére. A cseppet sem vonzó menedzsert mindenféle szupertulajdonsággal vértezi fel, hogy “A férfi” elcsábításával ő is újra “A nőnek” érezhesse magát. Az ő karaktere lehet az, aki a legtöbbeknél kicsapja a biztosítékot – teljesen joggal, de megéri venni a fáradtságot, hogy ne csak fekete-fehérben lássuk az ő valós énjét. A lázadás, a fantáziálás és megcsalás számára nem egy súlytalan időtöltés, hanem egy önmagának szánt segélykiáltás.

A CBS sorozatának első évadát a Netlixen is megtalálod, de már három széria is lefutott az anyák történetéből. Nem is tudnám, bár nem is akarom vígjáték vagy dráma dobozba tenni, hiszen annyira hullámzik a hangulat, amibe ha akarsz, ha nem, belekerülsz, de ami biztos: minden szuperhős anyának és “leendő workin’ momnak” látnia kell.

Még több kedvencünk a Netflixről

5 sorozat, amit kár lenne kihagyni

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.