Ha már csak egy sorozatot nézel meg idén, ez legyen: When They See Us

H

A Netflix négy részes sorozata rendkívül kellemetlen, szívbemarkoló, mégis muszáj látni.

Az amerikai igazságszolgáltatás mindig is olyan volt, amilyen (persze a hazai sem érdemel dicséretet). Az biztos, hogy rugalmasnak sosem volt nevezhető, de legalább fejlődik a maga komótos módján – legalábbis ezt gondolnánk.

Azonban a  “Central Park-i ötök” néven ismert ügy után újabb, eléggé rémisztő aggályaink támadhatnak az igazságszolgáltatás működését illetően. A Netflix sorozata, a When They See Us az ő történetüket dolgozza fel. A mesterműről egy könyvet is lehetne írni, a mostani ismertetőben csak a felszínt fogom kapargatni a széria által felvetett számtalan aspektus közül.

Ártatlanul ítélték el őket, a bocsánatkérés elmaradt

A “Central Park-i ötök” 14-16 éves fekete és latin-amerikai származású fiatalok voltak, akiket negyedévszázaddal ezelőtt ártatlanul ítéltek el egy, a Central Parkban kocogó nő megerőszakolása miatt. A kővel fejbevert és megerőszakolt áldozat, az 1989-ben 28 éves Trisha Meili nem emlékezett megtámadásának körülményeire.

Az öt ártatlanul elítélt fiatal férfi, Kharey Wise, Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana és Yusef Salaam eléggé rosszul jött ki az ügyből, Wise majdnem 13, a többiek pedig fejenként csaknem hét évet töltöttek rács mögött.

Ártatlanságukat végül DNS-vizsgálatok igazolták: a bűnjelek 2002-ben elvégezett újbóli ellenőrzése egy elítélt gyilkoshoz és erőszaktevőhöz, Matias Reyeshez vezetett, aki el is ismerte bűnösségét.

Ezt követően az ártatlanul elítélt férfiak ugyan  negyvenmillió dollár kártérítést kaptak New York várostól, de bocsánatkérést soha.

Bűnbanda helyett egyéni történetek

A When They See Us-t  a briliáns Ava DuVernay írta és rendezte, és láthatóan arra törekedett, hogy ne bandaként, hanem egyéni történetek sorozataként mutassa be az esetet.

Azaz egyenként láthatjuk, miként kényszerítették a fiúkat hamis vallomásra, hogyan ítélték el őket egy olyan bűncselekményért, amit sosem követtek el, mi történt velük a börtönben és végül hogyan élték meg, amikor 2002-ben visszavonták téves ítéletüket.

A sorozat első 3 epizódja elsősorban a rendőri brutalitásról, a bírósági rendszerről, és a szabadulás utáni nehézségekről szól: arról, hogy gyerekként elítélt srácok miként élik meg a rendőri agressziót, a börtönéveket, és a szabadulás után immár felnőtt fejjel reménytelennek tűnő időszakot.

Az utolsó maratoni – mintegy 90 perces –  epizód legnagyobb részben Korey-ra összpontosít, aki a legtöbb időt töltötte rács mögött. A sorozatban ő az egyetlen karakter, akit tizenéves korától felnőttkoráig ugyanaz a színész Jharrel Jerome alakít. Fenomenálisan alakít, ami nem kis teljesítmény, hiszen a többi szereplő is nagyon erősen játszik.

Ami az igazságszolgáltatás működését illeti a legérzékletesebben talán Linda Fairstein szerepe által jelenik meg, aki akkoriban a NYC kerületi ügyész irodájának szexuális bűncselekmények osztályát vezette. Eléggé vérszomjas, hajlandó hajlítani az igazságot, és kedvére alakítani az ügy darabjait, hogy azok előzetesen kialakított narratívájához igazodjanak, és a sorozat alapján úgy tűnhet döntően az ő “munkásságának” köszönhetően születtek a téves ítéletek.

Ava DuVernay szerint azonban önmagában Linda Fairstein nem érdekes, csak egy fogaskereke egy rosszul működő rendszernek. Mondjuk az nem segít Fairstein megítélésén, hogy soha nem kért bocsánatot, sőt, annak ellenére, hogy a DNS alapján felmentették a férfiakat, mind a mai napig a bűnösségük mellett kardoskodik.

A sorozat teljes joggal mutatja be azt is, hogy egy gazdag ismert férfi 1989-ben hirdetéseket vásárolt és azokban a fiúk kivégzését sürgette. Most ez a furcsa hajú ember a Fehér házban ül, és a modern világ legnagyobb hatalmú politikusa. Finom utalás arra, hogy a világ nem feltétlenül lett jobb hely.

Nem egy true crime, de mégsem tudod abbahagyni

A When They See Us nem illeszkedik a tipikus true crime sorozat sablonjába. Nem a bűnügyi szenzáció köré épül, vagy nem arra törekszik, hogy a bűnelkövető elméjébe hatoljunk. Alapvetően arra sem tervezték, hogy daráld a sorozatot.

Valahogyan mégsem tudod abbahagyni, mert a tragédia a zsigereidig hat, amikor látod, hogy az öt fiú mindent elvesztett, csak mert a rossz időben volt a rossz helyen. A When They See Us egy szívbemarkoló története a rasszizmusnak és az előítéleteknek, a hatalommal való visszaélésnek, és az igazságszolgáltatásnak.

És bár ennek az öt férfinak az elvett éveit már nem lehet visszaadni, de Ava DuVernay gondoskodott róla, hogy legalább lássuk őket.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.