Unsolved Murders: Podcast sorozatfüggőknek

U

Mit csináljon egy sorozatfüggő, ha éppen nem tartózkodik képernyő előtt, de ahhoz hasonló élményt keres, például mikor utazik, főz vagy házimunkát végez?

Hallgasson true crime podcasteket! Habár itthon korlátozott trendjei látszanak még a podcast hallgatásnak, idővel ez biztosan változni fog. Nem mindenkit szórakoztat például vezetés közben a kereskedelmi rádiók által sugárzott szemét, és ha egy 3 órás út előtt állsz van jelentősége, hogy mivel töltöd ki ezt a masszív holt időt. Az ilyen üresjáratokra biztosít remek szellemi táplálékot a podcast műfaj.

Az angol nyelvű podcast sorozatok végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre (így az angol tanulás input szelete is adva lehet, ami többségünk számunkra, akik nem angolszász nyelvterületen élünk, elég hasznos lehetőség).

True crime podcastből is jelentős és minőségi a kínálat, az egyik leghíresebb a Serial, ami egy 1999-es gyilkosságról szól, és 2014-ben felrobbantotta az internetet.

Amit viszont ezúttal ajánlani fogunk, egy idén indult dokumentarista-tényfeltáró krimi sorozat, az Unsolved Murders, ami nevének megfelelően máig megoldatlan gyilkossági eseteknek ered nyomába.

Filmszerű rádiójáték

Az Unsolved Murders első évadja a 20. század elejétől egészen 1970-ig terjedő megoldatatlan gyilkossági eseteket vizsgál. Ebben a szezonban az alkotók két témára összpontosítanak a legendás ügyeken keresztül, egyrészt a “Tényleg biztonságban vagy?” másrészt a “Médiumok hatása a pszichére”. Amikor ugyanis elkezdték elemezni ezeket a néha 50 plusz évvel ezelőtti eseteket számos párhuzamot fedeztek fel napjaink gyilkossági ügyeivel és a körülményekkel. A média akkor is, és napjainkban is jelentős szerepet játszott az ügyek kimenetelében, az emberek pedig mindig feltették a kérdést: ha ez megtörtént vele, akkor velem is megtörténhet?

Ami megkülönbözteti az Unsolved Murders-t a több podcast-től, az a tálalás, amit hallunk az olyan mint egy audiofilm. Itt ugyanis van forgatókönyv, vannak színészek, van professzionális produkciós munka, ami nem megszokott a podcastok túlnyomó többségénél.

Általában a podcastek talk showk egy vagy két házigazdával, vagy vannak interjú podcastek. Az ritka ha a storytelling kombinálódik a rádió játék jellegű élménnyel, és éppen ez történik az Unsolved Murders esetében, ettől lesz nagyon egyedi élmény.

Ma is megrázó esetek

Számos sokkoló ügy került terítékre az első évadban, de számomra az egyik legmegindítóbb a “Boy in The Box” ügy volt, ami “America’s Unknown Child” néven is ismert. 1957-ben egy takaróba tekert, kartondobozba helyezett fiú holttestére bukkantak egy philadelphiai erdőben. A személyazonosságára soha nem derült fény, de a gyilkos kiléte is máig talány.

Az epizódban a két házigazda számos elméletet vázolt fel: hogy valójában lányként nevelték, vagy magyar migráns (az ügy éppen az 56-os forradalom után történt, amikor számos magyar ember menekült az USA-ba), vagy hogy egy házaspár nem kívánt fiú gyermeke volt.

De összességében egyik elmélet sem magyarázta meg, hogy az elmúlt 60 évben miért nem azonosította senki a fiút.

Közismertebb ügyek is terítékre kerültek, például az Alphabet Killer, ami egy egy máig azonosítatlan amerikai sorozatgyilkos. Nevét onnan kapta, hogy áldozatainak vezeték- és keresztneve alliterál, valamint a települések nevei, ahol holttestüket megtalálták, szintén ugyanazzal a kezdőbetűvel kezdődnek, mint a nevük. 2008-ban film is készült az esetből a The Alphabet Killer címmel.

The Keepers

A Netflix ismét dobbantott a The Keepers-el, ami egy apáca 1969-es máig megoldatlan gyilkosságával foglakozik. A kutatás során olyan szörnyű tények derülnek ki, amelyek jelentősen befolyásolták a bűncselekményt követő öt évtizedet.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.