10 + 1 érdekes tény a The Wire-ről

1

Ma már elképzelhetetlen tűnik, hogy úgy beszéljenek a sorozatok aranykoráról, hogy meg sem említik David Simon sorozatát. Ugyan mi nem vagyunk az Empire magazin, de szerintünk (/szerintem) is minden idők legjobbja a The Wire, ami március 9-én 10 éve, hogy véget ért.

A The Wire nem nyert Emmy díjat (habár kettőre is jelölték), és a közönség fogadtatása sem az elvárt szintet hozta. Hasonló időben ment az HBO sikeres maffia dráma sorozatával a Maffiózókkal, és hasonló sikert is vártak. Olyannyira nem voltak elégedettek a HBO döntéshozói, hogy 2005-ben le akarták állítani a sorozatot.

Habár tömegsorozat nem lett, egy nem is olyan csekély réteg körében elég jók az értékelései, az IMDb-n 9,4 pontja van jelenleg 186 ezer szavazattal, ami már jelent valamit. Ezzel holtversenyben áll a Breking Bad-el is.

A kritikusok körében ugyancsak népszerű, illetve Barack Obamanak is a The Wire volt a kedvenc sorozata 2008-ban.

Ha még nem volt alkalmad megnézni a sorozatot, akkor érdemes az HBO GO-ra kattintani, ahol mind az 5 évad elérhető magyar felirattal (nagy kincs ez a mai mindent kényszeresen szinkronizáló időkben, másrészt merénylet is lett volna az emberiség ellen jelen esetben).

A szomorú és egyben felemelő évforduló alkalmából összeállítottunk 10+1 érdekességet a sorozatról.

1 Clay Davis szenátor (Isiah Whitlock Jr.) egyik szállóigévé vált káromkodása, a „Sheeeeeeit” eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben. Történelmet írt ezzel az improvizációval:

 

 

2 Mikor McNulty (Dominic West) és Bunk (Wendell Pierce) egy gyilkossági helyszínt ellenőriznek az első évadban, összesen 37 alkalommal hangzik el a „f*ck” szó. Újabb ikonikus momentum a trágárkodás történelmében:

 

3  Az 5 évad összes epizódja során összesen egy rendőr, Prez (Jim True-Frost) sütötte el csak a fegyverét, ő is csak három alkalommal. Ez egy rendőrös sorozathoz képest meghökkentően alacsony szám, igazolva, hogy fegyvermánia nélkül is lehet krimisorozatot csinálni.

 

4 Amikor Omar ikonikussá vált fütyülését halljuk a sorozatban, valójában nem ő, hanem egy Susan Allenback nevű középkorú fehér színésznő fütyül.

 

5

Az egész sorozat alatt nem volt egyetlen színész sem, aki az összes epizódban szerepelt volna.

 

6 David Simon szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni a sorozataiban, de csak Clarke Peters szerepelt mind a 4 sorozatában: Drót (Lester Freamon), Treme (Albert Lambreaux), Mutassatok egy hőst! (Robert Mayhawk) és a Fülledt utcák (Melvin ‘Ace’).

 

 

7 A Drót több színésze is feltűnik is feltűnik az HBO másik sorozatában, a pornóipar fellendülését bemutató Fülledt utcákban. Többek között Michael Kostroff, Lawrence Gilliard Jr., Gbenga Akinnagbe, Chris Bauer, Anwan Glover, Ed Moran is játszik mindkét sorozatban

 

8  A Drót indította el a karrierjét Michael B. Jordannak, aki azóta olyan filmekben bizonyította tehetségét, mint A megálló, a Creed: Apollo fia, a Fekete párduc vagy éppen a májusban érkező HBO film, a Fahrenheit 451.

 

9 Szintén ezzel a sorozattal robbant be a köztudatba Idris Elba is, aki 2012-ben a Luther című sorozat főszerepéért hazavihette a Golden Globe-ot.

 

10 A neves lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland is rendezett 3 epizódot a Drótban (3. évad 8. rész, 4. évad 8. rész, 5. évad 5. rész)

 

 

+1 A sorozat soha nem nyert Emmy vagy Golden Globe díjat. Ez eléggé jól jelezi ezeknek a felkapott filmes díjaknak az “értékét”.

 

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.