Fordított puzzle: The Sinner

F

A sorozat először egy brutális képen jött szembe: Jessica Biel véres nyakkal, arccal, szemében fagyott rettegéssel. Mivel akkor épp valami kellemes néznivalót kerestem, továbbgörgettem, de két nap múlva újra megtalált: belekezdtünk és a hatása alá kerültünk. Két résznyire vagyunk a megoldástól, amire most nagyjából 5 verziónk van, de egyik sem biztos. Lássuk, mi ez az újonc, ami megint hozott valami újat !

A történetről

Nem ismertem a sorozat történetét, amikor belevágtunk, csak annyit tudtam a látott plakát után, hogy egyszercsak vérfürdőbe torkollik. Nehéz volt ezt beleillesztenem abba a sztoriba, amiben kezdtünk: megismerjük Cora Tannettit, a férjét és a kisfiúkat. A családi kép nem tűnik mégis idillinek, egyszerűen csak érzed, hogy valami nem stimmel. Az első rész nem sokáig tétlenkedik, gyorsan bedobja a gyilkosságot, amit általában a sorozatok végére tartogatnak. Cora a tengerparton pihen a családjával, amikor a közelükben egy pár felhangosítja a telefonon hallgatott zenét, ami bekapcsol a nőben egy gombot. Automatikusan odamegy hozzájuk a késsel – amivel az előbb még körtét szeletelt a kisfiának – és több sebet ejtve belevágja az ismeretlen férfiba, mindenki szeme láttára. Miközben ez egy igazi “hogy mi van?!” pillanat, a váratlanságában volt valami előre megjósolható, amit a főszereplő üres tekintetéből kiolvashattunk. Cora börtönbe kerül, nem is kérdéses, hogy bűnös-e, de utána jön csak a lényeg.

Tehát adott egy gyilkosság, de mégis mi lesz a következő 7 részben? Megkezdődik a fordított puzzle visszapakolás, amikor visszafejthetjük a történéseket az alapokig, hogy juthat el valaki ide, hogy egy ismeretlent nyílt helyen, nappal, a családja szeme láttára meggyilkoljon.

Mennyire befolyásolhatják a jellemünket a gyerekkorban elszenvedett traumák? Milyen mélyre rejtheti az agyunk azokat a katasztrófákat, amit azonnal felejteni akarunk? Mi van akkor, ha ezek egyszer mégis felszínre törnek? És vajon mennyire vékony a határ ilyenkor a normálisnak hitt élet és az idegösszeroppanás között? Nagyjából három rész után ezek cikáztak a fejemben, annyira nehéz volt túltennem magamat a látottakon. Nem elég, hogy ez egy baromi jó thriller, de egyben egy személyiségdráma is, ami tökéletesen visszaadja, mennyire törékeny az emberi lélek.

A sorozat másik fő karaktere a nyomozó, akit nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lehetett Cora motivációja. Elkezd mélyre ásni: megismerjük a nő gyerekkorát, súlyosan beteg húgát, mélyen vallásos (fanatikus) édesanyját, amik hozzájárulhattak Cora sérült pszichés állapotához ás amik miatt nem élvezhette ki az otthon nyugalmát, inkább a szomszéd karjaiba menekült. Az időutazásban egy olyan beteg felnőttéválás tanúi lehetünk, ami sok mindenre magyarázatot ad. Azon túl, hogy sötét, erős szexualitással átitatott drámába csöppenünk, végig ott lebeg a bűntudat is, ami Cora lépéseit még nehezebbé teszi, hiszen abban nőtt fel, hogy a húga, Phoebe betegségéért ő felelős, bármit átél, azt neki is meg kellene élnie.

A gyilkosság mellett a sorozat nagy fordulata az, amikor megtudjuk, hogy Cora emlékeiben még megannyi démon lakozik: olyan nyomok, amik más gyilkossághoz is elvezethetnek. Ezek az emlékképek viszont nem jönnek könnyen, olyan traumák, amiket a nő agya nem hiába blokkol, ezért a nyomozó elindul vele ezen az úton: hipnotizációval és azon helyek felkutatásával, amik segíthetnek emlékezni. A sorozat csodásan játszik a részletekkel: motívumokkal a falon, hangokkal, felvillanó képekkel, sötét és fakó színvilággal, ami a múlt és a jelen történéseit is erősen átszínezi.

Amivel igazán megvett minket

Az a totális bizonytalanság. Jessica Biel tökéletesen adja a testben ép, fejben darabokra tört nőt, aki szellemként egyensúlyozik az ijesztő felnőtt higgadtság, a megrettent gyerek és a kettős ént rejtő őrület határán. Mivel a tekintetéből képtelenség bármit is kiolvasni, ezért közben a néző folyamatosan elbizonytalanodik: igazat mond egyáltalán? Lehet, hogy csak megvezeti a nyomozót? Több olyan húzása is van, ami miatt inkább nem hinnénk neki, de közben mégis előkerülnek a pontos helyszínek, felbukkannak csontok a föld alól, azok alapján, amiket elmesél. Nem tudom biztosan, mi lesz a puzzle kezdő pontja – még ha vannak is elméleteim, de egyben biztos vagyok: ez a nő nem áldozat. Rengeteg kérdést halmoztak fel a 6. rész végére: ha kiderül, mennyi igaz Cora elmondott múltjából, mi történt abban az elvesztett két hónapban, mit jelent a zene, ami kiváltotta belőle a gyilkosságot, kinek a maradványait találják meg a nő elmondásai alapján és mi az a helyszín, ahova folyton visszatérnek, akkor végre összeérhetnek a szálak.

Mik a sorozat gyenge pontjai? Szerencsére nincs sok, de ami elviszi számomra a hangsúlyt, az a karakterek halmozása. A nyomozó magánélete kifejezetten unalmas (bár lehet, hogy lesz jelentősége) és nehéz visszakapcsolódni, amikor visszakapaszkodunk a Cora szálba. Ha ez nem lenne elég, kapunk a történet közepén egy másik nyomozót is, aki a “rossz zsaru”, de ő se tesz hozzá a történtekhez. Ennek ellenére bár mindig megjelenik a férj, de róla túl keveset tudunk, ami egy ilyen esetben mindig gyanús. Mindenesetre mi örültünk az ismerős arcnak a Girlsből, aki most is kifogott egy zakkant nőt.

Ha valaki olyan rabja lett a sorozatnak, mint mi, azoknak van egy jó hírünk: a történet egy könyv adaptációja, így ha szeretnénk újra, részleteiben átéllni a drámát, akkor jöhet a könyv változat.

Jöhet még több ötlet?

11 ÚJONC IDÉNRŐL, AMINEK ÉRDEMES ADNI EGY ESÉLYT

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.