The Haunting Of Hill House: A horror sorozatok Breaking Badje?

T

A Netflix új horror sorozata átértelmezi a műfajt: érzelmileg kikészít, vizuálisan elvarázsol.

Mostanában nem sok horror sorozatot nézünk. Fogalmam sincs mi ennek az oka, hiszen az utóbbi években számos népszerű széria került ki ebből a műfajból is, mint például a Walking Dead, vagy az American Horror Story (habár ez utóbbi nem feltétlenül klasszikus horror). Kissé kétségtelenül ódzkodunk annyiban a műfajtól, hogy gyakori az ilyen történetekben az emberi dráma és a karakterábrázolás elnagyoltsága, ráadásul a misztikus szál előre látható sémákat követ. Magyarán több a zsé kategóriás alkotás, mint a minőségi darab.

Azonban némi érdeklődés mindig maradt bennem a műfaj iránt, hiszen például 16 éves koromig bezárólag az összes itthon elérhető Stephen King regényt elolvastam, s néhány klasszikus filmes adaptációnak, mint például a Kedvencek Temetőjének mindmáig nagy rajongója vagyok. Valószínűleg ez a személyes háttér az oka, hogy a horror, vagy kísértet filmek és a sorozatok kapcsán eléggé magas elvárásokkal viseltetek, és fontosabbnak érzem az emberi drámát még ezekben a misztikus sztorikban is, mint magát a természetfölötti kontextust.

Így nem mondanám, hogy a Netflix új horror sorozatának a The Haunting of Hill House-nak a trailere elsőre berántott. Végül ironikus módon éppen Stephen King tweetje, aminek hatására adtunk egy esélyt a sorozatnak, ami végül totálisan függővé tett mindkettőnket, és 2 nap alatt ledaráltuk a 10 órás remekművet.

Máshogyan zseniális, mint a regény

A Netflix 10 részes showja Shirley Jackson azonos című, 1959-ben írt regénye alapján készült, de ez már a sokadik feldolgozása a történetnek. Viszont akik olvasták, úgy nyilatkoztak róla, hogy a mostani sorozat sztorija csak nagy vonalakban hasonlít a regényhez. A filmes adaptációk ráadásul eléggé gyatrán sikerültek, így talán az író/rendező Mike Flanagan részéről nem is volt rossz ötlet, hogy új narratívát alkotott a sorozathoz.

A Netflixes verzió középpontjában egy család áll, annak 5 gyermekével, akik egy hírhedt kísértetházban töltötték gyermekkoruk egy részét. Eddig a klisé, a csavar, hogy a sorozat két idősík között ugrálva azt meséli el, hogy felnőttként miként néznek szembe a démonaikkal, amik így vagy úgy, de végül mindig a házra vezethetők vissza. Összességében a The Haunting of Hill House egy megrázó családi drámát mesél el, a veszteség és a tragédia tartós hatásaival foglalkozik.

A sorozat ugyan nem követte szigorúan Shirley Jackson művét, mégis úgy tűnik nagyon törekedtek a helyes egyensúly megtalálására a félelem és az érzelem között, így a regényszerű jelleg végül mégis megmaradt.

Egy félresiklott család drámája

Elkerülhetetlennek érzem, hogy részletesebben is beszéljek a történetről és a karakterekről. A The Haunting of Hill House Netflixes verziója a Crain család drámai életét meséli el. Hugh az apa, Olivia az anya, és ahogyan említettem van 5 gyermekük. 25 éve egy nyárra a Hill House-ba költöztek, hogy felújítsák, majd jó pénzért értékesítsék a házat. Legalábbis ez volt a terv. Valami azonban ezen a nyáron nagyon félresiklott, Olivia meghal és a gyerekek egész hátralévő életükben tele lesznek feszültséggel és maguk után vonszolják lidérceiket az itt töltött idők nyomán.

A legnagyobb gyermek Steven, akiből felnőttként egy amolyan “természetfeletti szkeptikus” és regényíró lesz, és családjának történetét egy bestseller könyvben el is meséli.

Shirley egy temetkezési vállalkozó, aki a hivatását vélhetően azért gyakorolja, hogy némi kontrollt gyakoroljon a halálra és a veszteségre, amelyet gyerekként tapasztalt.

Theodora egy gyermekere szakosodott terapeuta, de egyébként képtelen bármilyen értelmes személyes kapcsolatot kialakítani.

És ott vannak még az ikrek, akiknek a legtöbb jutott a Hill House-i rettenetből. Luke egy küszködő szenvedélybeteg, aki egész életét a Hill House emlékek elől történő meneküléssel töltötte. És végül Nell, aki a közelmúltban ismét elkezdte látni a Bent-Neck Lady-t, gyermekkora halálosan rémisztő kísértetét. Az ő története a legfélelmetesebb és legmegrázóbb egyben, ami nekem örökre beégett az agyamba.

Egy újabb családi dráma felnőttként is összehozza a testvéreket, amikor egyrészt kénytelenek szembenézni azzal, hogyan ártottak egymásnak az évek során. Másrészt újra felteszik a kérdést, hogy valójában mi történt a Hill House-ban, amikor gyermekek voltak?

A horror új időszakába léptünk

A The Haunting of Hill House mostani verziójában a szellemek sokkal többet jelentenek pusztán titokzatos kopogásoknál.

“A szellem sok minden lehet” – magyarázza Steven (Michiel Huisman) az első epizódban. “Emlékezés, álmodozás, titok, gyász, düh, bűntudat.” Ezekkel pedig remekül játszik a sorozat, például olyan visszatérő témákkal, mint a mentális betegségek, a titkok.

Hogy a The Haunting of Hill House lenne a horror sorozatok Breaking Badje? Nehéz megmondani, de az bizonyos, hogy csodálatosan rezonál az új idők szelére, amikor a “szellem” kifejezés egészen más jelent mint egykor, a félelem és az emberi érzelmek érdekes koktélját kínálja, amiből bódultan fogsz feltápászkodni.

A Making a Murderer második évadja még több álmatlan éjszakát okozhat

Az új évad szürreális, felkavaró, ha pedig megnézed legalább annyi álmatlan éjszakát fog okozni, mint az első széria.

Szerző

bn

Bölcsészből kockába modulálódott sorozat, fim és adat junkiként tengetem napjaimat.