Ha csak 5 megnézendőt választhatnék a Netflixről

Mi is elvesztünk a bőség zavarában és még az ajánlórendszer sem ismerte ki igazán az ízlésünket, így nincs könnyű dolgunk. Itt egy kis segítség: szűrt, szubjektív lista azoknak, akiknél sem a robbantgatós, sem a sci-fi vonal nem játszik. Nem titok, hogy a pillanatnyilag elérhető lehetőségek közül a dokumentumfilmes műfaj győzött meg minket leginkább, de ezekből olyan új, hihetetlenül részletes és alázatos (évek, sőt, akár 10 év munkája) darabokat láthattunk, amiket muszáj megemlítenünk.

1. Chef’s Table

Majdnem elkerülte a figyelmünket, de szerencsére kaptunk egy ajánlást, még mielőtt a Netflix berobbant volna hozzánk is. A gasztro téma amúgy is gyenge pont és mivel a mai főzős filmek siralmasan egysíkúak, újszerű élményt nyújtott ez a 6 részes dokusorozat, amiben különböző séfeket ismerhetünk meg. Minden epizód 1-1 sikertörténet, más kultúrákról, inspirációkról, ÉTELEKRŐL, teljesen izgalmas karakterektől. És azok a képek! Nem csak a történetekbe feledkezhetünk bele, de egyszerűen vizuálisan is egy csoda.

Még több gasztrofilm, amibe érdemes belekóstolni

2. Broadchurch

Az első évad mindössze 8 rész, egy kisvárosi rejtély, furcsa nyomozópáros és a hátborzongató gyász, amit nem tudsz nem átérezni. A tökéletes helyszín pedig csak a ráadás: egy tündéri kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, de egy drámai fordulat felforgatja az átlagos mindennapokat: ki ölte meg az ártatlan kisfiút, a 11 éves Danny Latimert? Olyan, mint egy tökéletes krimiregény, amit nem lehet letenni. Szerencsére már 2 évadot is megélt, itt és itt írtunk róla bővebben.

3. Twinsters

Nagyon szerethető dokumentumfilm két koreai lányról, akik bár a világ két pontján élnek, egy erős kapocs mégis összeköti őket, amiről 26 évig semmit sem tudtak. Samantha-t és Anais-t csecsemőként örökbefogadják, de más-más családhoz kerülnek, így egyikük Amerikában, másikuk Londonban nő fel. Anais barátja egy nap kiszúrja a lány pontos mását egy YouTube videón és a social mediának hála el is érik Samanthát. Innentől pedig megkezdődik új életük: a két lány szinte elválaszthatatlan lesz. De vajon mennyit változtat személyiségükön, hogy más kultúrában nőttek fel? Erős-e annyira az ikrek közötti kapocs, hogy ennyi külön töltött év után is hajmeresztő legyen a hasonlóság? Nézz bele!

4. Bloodline

A Bloodline központjában a Rayborn család áll, a Rayburn House pedig a családi vállalkozásuk, ami egy kellemes panzió trópusi környezetben. A helyszín a paradicsomi szépségű Florida Keys tengerparti és mocsarakkal tarkított vidéke, ahol az operatőr igen jó munkát végzett. A  jelek szerint viszont az álomszerű helyszín minden szeglete hemzseg a fájó emlékektől, ráadásul a Rayburn családban tradicionális családi hierarchia működik, ami nem kis részben okozója a bajoknak. A dráma a sorozatban előre haladván egyre sötétebbé, hátborzongatóbbá és véressé válik, onnantól kezdve, hogy hazatér a család legidősebb fiúgyermeke Danny, a fekete bárány. Olvasd tovább a sztori itt.

5. Making a murderer

A Jinx után a sorozatfüggők már éheztek egy hasonlóan izgalmas bűnügyi dokumentum drámára, így a Making a Murderer 2015 év végi bemutatása tökéletes időzítés volt.A történet 2003-tól indul, amikor Steven Avery-t kiengedték a wisconsini börtönből, miután DNS bizonyíték alapján felmentették a korábbi ítélet alól. 18 évvel azelőtt ugyanis nemi erőszak és gyilkossági kísérlet miatt csukták le, most már tudjuk, ártatlanul. A sorozat összesen 30 évet ölel át, 2015-ben készültek az utolsó felvételek. A sorozat két rendezője, Laura Ricciardi és Moira Demos felhasználtak levéltári forrásokat, kihallgatásokról készült videókat, igen alapos munkát végeztek. Itt írtunk róla bővebben.

TOP 10 kötelező sorozat 2015-ből

Ezeket se hagyd ki!