Mit nézzek a hétvégén? 32 sorozatötlet

M

Könnyűt, abbahagyhatatlant, fokozatosan adagolósat, őrült izgalmasat vagy egyszerű női sztorit? A sorozatok tárháza szinte végtelen és micsoda mázli, hogy azt is tudjuk, milyen kategóriákat kerestek. Jöjjön tehát minden igényre több kihagyhatatlan darab, amit megéri betervezni a hétvégére.

“Mit nézzek este?” Ez az a kérdés, amivel a legtöbben a google-ben keressük az igazit. Általánosságban nem tudjuk, milyen hangulatot várunk, mert ha a sztori jó, kár is lenne a krimi, dráma vagy vígjáték dobozba tenni, így nem csoda, hogy előre nem is akarjuk ezt szűkíteni.

De mik azok a kategóriák, amik ezután következnek? Mindegyikhez ajánlunk friss kedvenceket, amik között mindenki lelhet újakat!

Csajos sorozatok

Az örök vezető kategória, hiszen sorozatra keresni amúgy is elég női dolog. Lássuk be, új Született feleségek folytatást nem hoztak az elmúlt évek, de van pár igazán friss megközelítés.

Hatalmas kis hazugságok

Ritka, amikor nálam ennyire fej-fej mellett teljesít a könyv és az azt feldolgozó sorozat. Bár a novella se rövid, de a képernyőn jócskán továbbgondolták a modern családanyák (katasztrófába fulladó) mindennapjait, a karaktereket is jobban felépítették. Bármilyen formában is, de ez egy kihagyhatatlan sztori, nem csak nőknek. Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley, Laura Dern, Zoe Kravitz, Alexander Skarsgaard és Adam Scott bőven hozzátesznek ahhoz, hogyha a sztori dinamikája kicsit alábbhagy, ők megragadják a figyelmedet. A női karaktereken van a hangsúly és mindegyik anyatigris más megtört személyiséget képvisel, itt írtunk róla bővebben.

UnREAL

Őszintén szólva nincs is a környezetemben olyan ember, aki nézte volna ezt a sorozatot (vagy csak mélyen hallgatnak róla), úgyhogy az is lehet, hogy csak elfogult vagyok, de szerintem nagyon eredeti ez az egész és még bele se csaptam a legújabb, 3. évadba. Tömören, az UnREAL a valóságshow-k nevetséges manipulációit mutatja meg a színfalak mögött, teszi ezt úgy, hogy a showrunner és az executive producer az igazi főszereplői az egész sztorinak, akik a háttérből mozgatják a szálakat. Mindent a drámáért. De tényleg, mindent.

The Girlfriend Experience

A már HBO-n is elérhető Barátnő rendelésre szintén egy kevésbé tipikus csajos sorozat, de pont ezzel az egyedi iránnyal tűnt fel korábban is. A második évad engem sajnos nem kötött le, de az elsőt érdemes pótolni annak, aki szereti a – jó értelemben vett – nem normális témaválasztásokat. Mint itt, ahol részesei lehetünk annak, mégis hogyan lép be egy fiatal joghallgató az “exkluzív bérbarátnők” világába. Szerintem sokat elárul az egyszerűségéből az, hogy nagyjából 3 este alatt a végére értem.

The Bold Type

Már kétszer végigdaráltam az egyévados, már egyel tipikusabb csajos sorozatot, ami a Cosmopolitan főszerkesztőjének saját történetén alapul és betekintést nyújt egy női magazin mozgalmas mindennapjaiba. Maga a téma, a zenék és a karakterek is megvettek, igazi girlpower életérzést ad. Meglepő módon ott érződik csak a sorozat gyengesége, ahol egyel komolyabbra akarták venni az epizódok fő témáit, esetlenül kapargatva egy-egy ténylegesen fontos ügy felszínét. Itt írtunk róla bővebben.

You’re the Worst

A klisés szerelmi történetek realisztikus verziója: mi történik akkor, ha két olyan ember talál egymásra, akik mindig megbuknak a kapcsolataikban? A kapcsolatok tökéletlenségét bemutató sorozat már a negyedik évadát zárta, az egyetlen negatívuma, hogy egy idő után már ugyanazt hozza, de szerencsére időben sikerül kicsit csavarni rajta és a karakterek egyszerűen annyira szerethetőek, hogy érdemes miattuk kitartani.

Krimi sorozatok

A mi egyik kedvenc skatulyánk is egyben, amikben adott egy nyomozó, akinek romokban a magánélete, egy gyilkosság, ami szinte lényegtelen lesz a végére, hiszen a “mindenki gyanús” hangulat az, ami felforgatja az állóvizet. És persze elengedhetetlen ehhez egy idilli kiváros, ahol “sosem történt még ehhez fogható”. Na a lenti darabok nem ilyenek, ezek máshogyan krimik.

American Crime Story

Amerika legmegdöbbentőbb gyilkosságait feldolgozó sorozat, a kategória szerintem legjobbja. Az első sztori az O.J.Simpson ügyet mutatta be minisorozatban, inkább tárgyalótermes krimiként, míg a második történet a világhírű divattervező, Gianni Versace gyilkosára fókuszál, inkább karakterdrámaként. A történések hűen tükrözik a valódi gyilkosságokat, így a “hihetetlen, hogy ez tényleg megtörténhetett” érzés garantált mindkét évad végére.

Mindhunter

Norbi először végignézte egyedül, aztán megnézte újra velem, majd elolvasta könyvben. Kell ennél többet írnom? A sorozat főszereplője John E. Douglas túsztárgyalóként kezdte pályafutását az FBI-nál, később társásával az országban utazgatott és különböző instrukciókkal látta el a rendőrséget. Az edukatív haknijaival párhuzamosan Douglas elkezdett interjúkat készíteni sorozatgyilkosokkal és más erőszakos szexuális elkövetőkkel különböző börtönökben. A Mindhunter egy beszélgetős sorozat. Férfiak beszélgetnek ebéd közben. Férfiak beszélgetnek az irodában. Férfiak beszélgetnek a börtönben. Úgyhogy szögezzük is le: ez a sorozat végre egy férfias darab. Itt írtunk róla bővebben.

Manhunt Unabomber

Számomra ez a másik “hihetetlen, hogy ez tényleg megtörténhetett” darab, mert nekem sajnos csak részleteiben volt meg Ted Kaczynskia, a Unabomber története. Annak, aki szintén így van ezzel: Theodore több egyetemnek és légitársaságnak küldött levélbombát a kései 1970-es évektől egészen az 1990-es évek elejéig. Robbanószerkezetei három embert megöltek, 23-at megsebesítettek. Az FBI valaha volt legköltségesebb embervadászatát ellene indította, hiszen a fickó egy zseni volt, aki a levélbombákkal és 35 000 szavas kiáltványával akarta felhívni a figyelmet magára és törekvéseire. A sorozat leginkább a Unabomber és az FBI macska-egér játékára épül, hűen tükrözve a valódi történéseket.

Top of the Lake

Már a első évadot is szerettük a maga művészfilmes beütésével, de ettől teljesen függetlenül a második történet is betalált. Mindezt úgy, hogy amúgy az alapsztorira már egyáltalán nem is emlékeztünk, de nem is volt szükség rá. Új-Zéland után most Ausztráliában szegődhetünk a kínai örömlány gyilkosának nyomába a morcos és nem is túl népszerű nyomozónővel, akit Elisabeth Moss alakít. Ez végre egy olyan sorozat, amit lehetetlen időközben megfejteni, mert csak részenként kapjuk a darabokat. Még egy plusz pont, hogy nekem az első olyan krimi, ahol nem bosszantott a nyomozó magánéletére helyezett erősebb fókusz, főleg, hogy a teljes képben összeérnek a szálak, úgyhogy nincs felesleges minisztori a történeten belül. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a fokozatosan épülő, de közben körömlerágós, sötétebb atmoszférás darabokat.

Fargo

A Fargoban az a biztos, hogy semmi sem biztos. Bárki meghallhat, úgyhogy nem érdemes senkit sem megkedvelni úgy igazán. A három évad teljesen más történetet épít fel, más karakterekkel, amolyan “fargós abszurd kiszámíthtatlansággal”. Nem mennék bele a történetekbe, de az az általános formula, hogy egy igazi lúzer gyilkosságot követ el és az is elég tipikus, hogy egyik karakter se normális. A három évadból még mindig az első a legerősebb, érdemes belekóstolni itt a véráztatta havas Fargo érzésbe.

Legjobb sorozatok

Ez pedig a kedvenc keresőszavam a statisztikákból, hiszen minek keresgéljünk, ide a legjobbal! Nos, ez a legszubjektívebb lista, ők bár nem frissek, de ez a válaszunk, amikor megkérdezik tőlünk, hogy “mi a világ legjobb sorozata”.

Breaking Bad

Nem kérdés, ezt mindenkinek látnia kell. Nagyon okosan építkező sztori, ami a második évadtól kapja meg a valódi lendületét. Leginkább az tetszett, hogy a trailerrel ellentétben nem egy hiper akciódús sorozatkezdést kaptunk, van eleje, ahol részleteiben ismerhetjük meg a főszereplőket és olyan reálisan bontakozik ki, az amúgy hihetetlen sztori, mintha ez a valóságban is megtörténhetne. Hiszen mennyire valósághű az, hogy egy középiskolai kémiatanár, akinél előrehaladott stádiumú tüdőrákot diagnosztizálnak, úgy dönt, a bűn útjára lép és metamfetamin előállításába és eladásába kezd egy korábbi diákjával? Mégis elhisszük, miért ne. A sorozat zsenialitása az, hogy az 5 évad alatt minden karakter teljesen kifordul önmagából, példuául a főhősből, Walter White-ból igazi antihős lesz, ahogy ezt a Breaking Bad cím is előrevetíti.

The Wire

Az alkotók többször is kinyilatkoztatták, hogy ez nem egy zsaru sorozat, de még csak nem is krimi, és sosem akarták, hogy az legyen. Hiszen látszólag annak tűnik, ha a rövid leírását tekintjük: az egyik oldalon rendőrök, újságírók, és tanárok vannak, a másik oldalon gengszterek, politikusok és utca gyerekek Amerika egyik legkriminalizáltabb városában. A The Wire-nek 5 évadja van, minden évben Baltimore más társadalmi csoportját vette nagyító alá a sorozat, miközben egy állandó szereplőgárda is velünk marad. Norbi itt gyűjtötte össze az érveket, miért is ez a legnagyobb kedvence.

The Deuce

Amihez David Simon hozzáér, arannyá változik, az már biztos. A The Deuce az amerikai pornóipar felemelkedését meséli el az 1970-es, 80-as években. A pornó legalizálása után a New York-i Time Square lesz a műfaj egyik fellegvára, ahol a pénz mellett megjelenik a prostitúció, drog, AIDS és a maffia is. Mégis: életed egyik legnagyobb élményét hagyod ki, ha nem nézed meg a sorozatot. A szereplőgárda parádés. Például Maggie Gyllenhall egyszerűen tökéletes, James Franco zseniális (aki egy ikerpárt játszik, ami igen komoly kihívás),  és a stricik között ott van maga Method Man.

Black Mirror

Mit is jelent a sorozat neve? A Black mirorr a kikapcsolt kijelzőkre utal: bármilyen TV, tablet, okostelefon kikapcsolt fekete képernyője olyan, mintha egy fekete tükörbe pillantanánk, amiben van valami rémisztő az alkotó szerint. True. A legpraktikusabb előnye a koncepciójuknak, hogy egymástól független epizódokból áll, így bármikor be lehet kapcsolódni bármelyik évadba. Mindegyik történet furcsa, “mi lenne ha” jellegű epizódokból áll. Közös bennük, hogy nagy szerepe van a technológiának és egy eléggé “paranoid álom” nézőpontból mutatja be a történéseket. Ennek megfelelően az egyes részek 99%-ban nem végződnek boldog befejezéssel, hanem furcsa, teljesen meglepő és igen kellemetlen “igazsággal”. Igazi érzelmi hullámvasút a sorozat, amibe olyan részek is keveredtek, amik sokak kedvét elveszi, hogy kitartsanak mellette. De mi vállaljuk, nagy Black Mirror fanok vagyunk.

Halt and Catch Fire

Nem titok, hogy mindketten eléggé kockák tudunk lenni, így a Mr. Robot mellett ez volt az, ami megsimogatta a geek oldalunkat. Az már csak a hab a tortán, hogy két évadot karácsonykor és két ünnep között daráltunk le. Imádtuk. A történet a személyi számítógépektől indított, majd ugrottunk az online játékokra, a chatre, szoftverfejlesztésre, weboldalakra, majd keresőkre. Mindezt olyan garázsjelleggel, mintha egy csapat lelkes fiatal (majd időközben felnőtt) magától rájöhetne ezekre. Igazi startupper feeling, de a szó még nem elcsépelt, inspiráló értelmében.

Orange is the New Black

Sokan alapból elzárkóznak a női börtönös sztoriktól, pedig ezt aztán tényleg nem lehet egy skatulyába se betenni. Üde, szórakoztató, mégis drámai mélységekig képes lemenni. A sorozat elején Piper Chapman mellé szegődhetünk, aki egy szerencsétlen drogügylet miatt a litchfield-i női börtönben találja magát. Pipernek villámgyorsan fel kell öltenie egy új személyiséget, olyat, ami megvédi őt és valamelyest segíti őt beilleszteni a rendszerbe. Az alapsztori valódi tapasztalatokra épít, de a hamisítatlan OITNB érzést nem is a főszereplő vonal adja, hanem az a rengeteg történet és visszaemlékezés, amiken keresztül megismerhetjük a börtönlakókat.

House of Cards

Nem ismerek olyat, aki belekezdett volna és ne kattant volna rá. Lehetetlen nem élvezni a gyomorforgatóan céltudatos Frank és a kemény, megtörthetetlen Claire harcát a Fehér Házban és azon túl, 6 évadon keresztül. Női szemmel iszonyú érdekes a hatalom kivetülése az egyes karakterekre, a tapintható hierarchia, az okos játszmák, amivel egy fél országot tartanak a markukban csak annyival, hogy a megfelelő szavakkal, a megfelelő embereket érik el. Zseniális az egész, bár Kevin Spacey eléggé hiányozni fog ebből a kártyavárból.

Billions

Stílusában nagyon hasonlít a House of Cardshoz, történetben két népszerű fiktív karakter harcát láthatjuk kibontakozni, eléggé rafinált módszerekkel. Ez a sorozatot azoknak ajánljuk, akik szeretik a macska-egér játszmákat. A Billions-ban elemi szinten az nagyon jó, hogy nincs benne jó és rossz, mert midenki jónak látja magát benne. A sorozat nagy erénye még a zene, ami a Knickben hallothoz hasonlítható.

Stranger Things

A Netflix zseniális sorozatának középpontjában egy csapat gyerek áll. Egyikük, Will különös körülmények között eltűnik az első évadban és a srácok a keresésére indulnak. A háttérben titokzatos, természetfeletti erők dolgoznak, aminek mások is áldozatául esnek. A második évad egy évvel az előző sztori történései után játszódik. Bár a városban látszólag helyreállt a nyugalom, valójában a normalitásba visszatérni akaró szereplőknek újból szembe kell nézniük a természetfeletti erőkkel. Hihetetlenül egyedi sci-fi erős retro képi elemekkel, zenékkel és olyan gyerek színészekkel, akik a felnőtt filmsztárokat meghazudtoló profizmussal teszik kihagyhatatlanná a történetet. Itt olvashatsz még róla.

Girls

Az HBO egyik korszakalkotó sorozata egy New Yorkban élő, a húszas éveik derekán járó baráti társaság mindennapjait és megpróbáltatásait követte nyomon. Imádtuk azt a meghatározást, amiben tökéletesen körülírta Lena Dunham azt a generációt, akikre a sorozat épít. Prezentációjában felfestette a női sorozatkörkép teljes palettáját: a karrierista (és a vészesen ketyegő biológiai órájuk miatt is frusztrált) Szex és New York típusú nőktől a totál műanyag Gossip Girl méltatlanul híres és szemtelenül fiatal táborán át, rámutatva arra, hogy a kettő között akad még egy elég jelentős űr. Ők a barátnőid, a lányaid, a testvéreid, az alkalmazottjaid. Ők azok a csajok, akikkel sosem találkoztunk még korábban a képernyőkön. Ők azok a valós karakterek, akik a sorozat befejezése óta is annyira hiányolunk. Itt is írtunk róla.

Sorozatok estére

Ez az a kategória, ami sok kisebb igényt gyúr egybe: legyen megfelelő háttérzaj, ne maradjunk le nagy dolgokról, ha a TV mellé meredünk fáradtságunkban pár percre és ne kelljen túlagyalni a dolgokat. Nos, ezek azok, amik tökéletes esti finomságok.

High Maintenance

Az HBO-n elérhető Kenderfutárban a biciklis díler ügyletein keresztül láthatjuk New York, pontosabban Brooklyn legkülönbözőbb embereit, akik ugyanattól az elosztótól, de mindannyian más és más ok miatt szerzik be füvet. Ahogy a The Guy betoppan az ügyfelei lakásába, úgy mi is részesei leszünk New York-i átlagemberek hétköznapi, gyakran intim, esetenként pedig megrázó pillanatainak. Valójában a Kenderfutár egy nagyvárosi korrajz, az eklektikus urbán társadalom egyedi bemutatása. Minden egyes epizódban más szubkultúra tagjára téved a spotlámpa fénycsóvája: látunk szamuráj karddal hadonászó izomagyat, fiatal muzulmán egyetemistát, social média és selfi mániás magányos fiatal nőt és így tovább. Bővebben róla itt. 

Catastrophe

A Catastrophe páros annyira működik! Nem az a fajta sorozat, ahol érezhetően küzdenek a szájba rágott mondatokkal és kitalált személyiségekkel, a főszereplők a való életben is híresek az egyedi, fanyar humorukról. Ők együtt, szabadszellemű párként egy valóban egyedi dramedyt töltöttek meg élettel, igazából olyan, mintha csak magukat adnák, amiért a sorozat elejétől a végéig azt mondhatod, hogy úgy ahogy van, vicces. A sztori, azaz a címben visszaköszönő katasztófa arra épül, hogy egy amerikai üzletember és egy ír tanárnő véletlen találkozása hogyan vezet egy közös babához és ezzel együtt egy hatalmas döntéshez. Szeretnivaló, egyszerre vicces és fanyar, ne hagyd ki. Itt írtunk róla bővebben.

This Is Us

Az egyik legérzelmesebb sorozat a mostanában futók közül, legalábbis nekem biztosan. A This Is Us a családról, a kapcsolatokról és az ezek között húzódó érzelmekről, emberi sorsokról szól. A sorozat több idősíkra épít: a múltból indulunk egy fiatal pártól, miközben a jövőjüknek is a részesei lehetünk, ahol már egy háromgyerekes családként és nagyszülőként jelennek meg, időközben megannyi drámával. A This Is Us lényegében egyszerű – nem dobálózik világmegváltó életutakkal, tökéletes karakterekkel, hanem az egész teljesen emberi. Pontosan ezért is gyengül el tőle az ember, ahogy átérzi a dolgok törékenységét. Mindezek ellenére is ajánlom a fáradt estékre, mert bár ez nem a tipikus háttérzaj, de megéri ezzel zárni a napot, hogy lássuk, a napi bosszankodások mellett (után) mi az, ami tényleg számít.

LOVE

Elég csak félig figyelni, de érdemes úgy igazán, hiszen egy (hihető) kapcsolat elevenül meg a szemünk előtt két nagyon valódi karakterrel. Az esetlen, rajzfilmszerű Gus és a félig őrült jó csaj, Mickey nem igazán illenek össze, de ettől lesz izgalmas a közös út, hiszen a szálak valahogy mégis úgy futnak, hogy félúton találkozhassanak. Kicsit You’re the Worst, kicsit Catastrophe, amolyan Judd Apatow telitalálattal. Az első évad sokkal törékenyebb, a másodikban már egy biztosabb, komoly kapcsolatból indulunk ki, ahol bár ugyanúgy kijönnek a jellembeli gyengeségek, de mégsem érezzük, hogy egy rosszul sikerült mondattal minden elveszhet, mert már felnőtt a dolog. A Netflixen megtaláljátok, sajnos túl gyorsan ledarálható mindkét évada. Igazi friss, szívmelengető csemege.

End of the Fucking World

A brit képregény adaptációja két tinédzser útját követi végig, miután megszöknek együtt otthonról. Amikor kiderült, hogy a kedves arcú fiú amúgy szociopata, aki ha nagy lesz, sorozatgyilkos lesz, na azon a ponton feladtam elsőre. Majd mégis folytattam és megismertem a másik karaktert is, Alyssat, aki talán még nála is betegebb. De miért fogott meg ezek után mégis, ahogy mindenkit a környezetemben? A nyolc részes sorozat őrült tempóban tisztítja le a karaktereket és alakítja olyanná, akit azonnal megszeretünk. A botrányos családi háttérből kilépő, a semmibe menekülő fiatalok a légüres térben “csupán önmaguk”, zsigeri érzésekkel: egyikük részéről egy adag váratlan szelídséggel, míg másikuk egy árnyalattal erősebb vadsággal. A kettejük kapcsolata pedig több, mint kedves. A belső narrációval végtelenül intim lesz az egész, miközben erős kontrasztot kapunk a durvább, véresebb jelenetekkel. A zenékre, színekre külön érdemes figyelni. A részei mindössze 20 percesek, így gyorsan darálható, cserébe készül már a második évad is.

Master of None

A Girls zseniális “fiú változata”, párkapcsolati ügyek, kulturális kérdések, egy vicces, de mégis néha kifejezetten intellektuális sorozatban. Néha komoly témák vannak terítéken, mint az idősek kezelése, az indiaiak foglalkoztatása a filmiparban, vagy a melegség elfogadása családon belül, máskor pedig a standup jellegű poénok dominálnak. Mi elég idétlen sorrendben néztük, az első véletlenül kimaradt, és a második évaddal kezdtünk, aminek első epizódja annyira jól sikeredett, hogy elég gyorsan ledaráltuk, majd következett az előző szezon. Így is minden érthető volt, de ha egy mód van, a lineáris fogyasztást javasolnánk.

Better Things

Ez is egy olyan darab, amit bárkinek ajánlottam, mindenkinél telitalálat volt. Hiszen ki ne bírná Pamela Adlont a Californication-ből? Fáradt, szarkasztikus, fájdalmas, nyers, erős, karakteres, bámulatos. Sammy, a három lányát egyedül nevelő anyuka története úgy láncol a képernyő elé, hogy észre sem veszed. Nem történik igazán semmi, mégsem bírsz elszakadni, mert olyan, mintha egy ablakon át néznéd a szomszéd család mindennapjait. A sablonos alapsztori nem igazán hozott minket lázba, de aztán beköltöztünk a Fox család otthonába és nem volt megállás a második évad végéig. Itt írtunk róla bővebben.

Insecure

Az HBO sorozatának első évadját élveztük, de kellett egy kis idő, amíg megszoktuk. Kicsit a kezdeti széria lassacskán indult, és főleg a Issa Rae tehetségére építkezett. A második évadra hatalmasat fejlődött, a többi karakter is nagyobb szerepet kapott, a végeredmény pedig egy esetenként egészen mély, romantikus vígjáték sorozat lett. Az első évados szakítás kiheverése körül forgott az alapsztori, de az új évadban az ex-barát, Lawrence nézőpontja is hangsúlyosabban megjelent. Összességében az Insecure kiváló második évadja egy se veled, se nélküled történet lett, úgy hogy nem áldozták be nagyon a főszereplő karakterét. +1 jár a kiváló R&B muzsikáért.

Maffia sorozatok

Megnyugtató, hogy azért a férfiak is keresgélnek sorozatokat. Mint például háborúsokat vagy maffiasztorikat. Az első kategória sajnos elég hiányos, de az biztos, hogy ezek a legjobbak, ha amolyan “gengszteres” férfias néznivalóra vágysz.

Gomorra

A Gomorra egy olasz sorozat, és az egyik Dél-olasz bűnszervezetről, a Camorráról szól, ami elsősorban Nápoly környékén végzi nem kifejezetten áldásos ténykedését. De csupán egyike az Olaszországban mind a mai napig ténykedő többféle maffia hálózatnak, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis sajnos a szervezett bűnözés nem csak szicíliai Cosa Nostra-ban merül ki. A sorozat kapcsán az egyik legszembetűnőbb, hogy éppen a maffia mozi műfaji sajátosságoktól tér el. Nem igazán strapálták magukat, hogy a gengsztereket szerethető figurákká tegyék. Ezáltal azonban erősen átjárja a sorozatot a nyers valóság érzete, hitelesebbnek, a valósághoz közelebbinek tűnik, mint a hagyományos gengszter filmeknél, vagy sorozatoknál. Egészen elképesztő szintre fejlődött a Gomorra a második évadra és már a harmadik is fut, így aki most kezd bele, van mit bepótolnia.

Narcos

Nők, drogok, gigantikus vagyon, tömeggyilkosság: Pablo Escobar a kolumbiai drogbáró élete hatalmas sorozat potenciált rejt magában. A Narcos a kisstílű utcai tolvajból világ legnagyobb hatalmú drogbárójává lett Pablo Escobar felemelkedését és bukását mutatja be, a brazil José Padilha rendezésében. Az Escobar sztorit imádják a nézők és a kritikusok, így nem is csoda, hogy meg sem álltak a negyedik évadig, amit a Netflixen tudunk pótolni. Itt olvashatsz az első évadról.

Maffiózók

A maffia sorozatok nagybetűse, a Sopranos nem kis részben a gengszter lét hétköznapi oldalait, a karakterek mindennapos küzdelmeit igyekezett bemutatni. Ezáltal az elkövetett galádságok ellenére is kedveltük Tony Sopranot, mert nagy hangsúlyt kapott az emberiessége. 86 részes kultikus darab, a kritikusok által gyakran minden idők egyik legjobbjának tartott sorozata.

Gengszterkorzó

A könnyű pénz szagára összegyűlnek Amerika gengsztervilágának nagyágyúi – köztük Arnold Rothstein, Lucky Luciano és Al Capone, akik mind az illegális alkoholterjesztésből akarnak meggazdagodni, az érdekellentétek pedig csakhamar bandaháborúkhoz vezetnek. Az HBO piszkos fantáziájú, profin filmezett és eljátszott, szabadszájú sorozatának már a pilotja olyan, mint egy korrekt film, kicsit lassú, elnyújtott indulással, de érdemes azon tesztelni, bejön-e a a ’20-as évek Amerikája, aztán jöhet sorban az 5 évad.

2017 legjobb sorozatai

Újoncok listája

Szerző

ek

Csoki-, munka- és sorozatfüggő.